Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hivatalos: Vietnám és Bahrein is elhalasztja F1-es nagydíját

Hivatalos: Vietnám és Bahrein is elhalasztja F1-es nagydíját

F1
Az Ausztrál Nagydíj pénteki törlése után újabb két verseny marad el a Forma–1-ben. Bahrein és Vietnám nagydíját is elhalasztották a koronavírus miatt.

Hivatalossá vált, hogy május vágáig semmiképpen sem indulhat útjára a Forma–1 2020-as szezonja. Az F1 közleményben jelentette be, hogy sem a március 22-ére, sem az április 5-ére tervezett eseményét nem fogja megtartani, vagyis a nemrég zárt kapussá nyilvánított Bahreini Nagydíjat és az első F1-es Vietnámi Nagydíjat is elhalasztják, bizonytalan ideig.

Az F1 által kiadott közlemény kiemeli, döntésüket az FIA-val és a helyi szervezőkkel és szövetségekkel való egyeztetés után hozták meg. „Az Ausztrál Nagydíj törlése után, a koronavírus terjedése kapcsán kialakult képlékeny helyzetre való tekintettel a Forma–1, az FIA és a szervezők az utazó személyzet, a bajnokság résztvevői és a szurkolók biztonsága érdekében határoztak így. A Forma–1 és az FIA a vietnámi és bahreini szervezőkkel közösen továbbra is vizsgálja, hogy megtartható lehet-e a versenyük egy másik időpontban, amennyiben a helyzet javulni fog” – írták.

A sportág vezetői kiemelték, legkorábban május végén, Európában tervezik elkezdeni az idei szezont, ám hogy valóban így lesz-e, az a vírushelyzet alakulásán fog múlni. Ezzel tulajdonképpen azt is megerősítették, hogy a május elején egymást követő hétvégékre tervezett Holland és Spanyol Nagydíjak időben történő lebonyolítására sem számíthatunk a koronavírus európai terjedése miatt.

Fotó: XPB

„A COVID-19 járvány előidézte képlékeny helyzetben nagyon nehéz tervezni, és észszerűnek tűnik időt hagyni a helyzet kiértékelésére a helyes döntés meghozatala érdekében. Ezt a mostani döntést az FIA-val és a szervezőkkel az F1-ben érintett emberek és szurkolók érdekében hoztuk meg. A Bahreini Nagydíj egy izgalmas állomása a naptárunknak, és várjuk már, hogy visszatérhessünk, amilyen gyorsan csak lehet. Nagyon várjuk már Vietnám első versenyét is, és szeretnénk elvinni az F1-es izgalmakat a világ legérdekesebb városaiba” – fogalmazott Chase Carey, a Forma–1 elnöke.

Az FIA-t irányító Jean Todt hozzátette: „A védekezés az első. A Forma–1-gyel, valamint a bahreini és a vietnámi szövetségekkel, a helyi szervezőkkel úgy véltük, a bahreini és vietnámi futam elhalasztása az egyetlen járható út az Ausztrál Nagydíj törlése után, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján. Továbbra is hallgatunk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a kormányok tanácsaira, figyelni fogjuk a helyzetet ebben a kiszámíthatatlan időszakban, és védelmezni fogjuk a szurkolókat, a résztvevőket és a motorsport egész közösségét.”

Miközben a döntéshozók Melbourne esetében a futam törléséről határoztak, Bahrein és Vietnám előtt az április 19-ére tervezett, de már év elején elhalasztott Kínai Nagydíjhoz hasonlóan nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy a szezon végén versenyt tartsanak. Ross Brawn, az F1 sportigazgatója Ausztráliában elmondta, a bajnokság teljes újjáépítésén dolgoznak jelenleg, és utalt rá, hogy komoly programváltozásokra van kilátás az év második felében. Szerinte ezzel már a csapatok is tisztában vannak, és elfogadják, hogy a futamok törlésével járó jelentős bevételkiesés csak úgy kozmetikázható, ha áldozatot vállalnak a menetrend alakítása során.

A hivatalos versenynaptár szerint május 24-én a Monacói Nagydíjnak, június 7-én pedig az Azeri Nagydíjnak kellene következnie, ám Hollandia és Spanyolország esetében még nem tettek bejelentést a futam halasztásáról. Egyes források szerint ezzel áprilisig kivárnának.

További részletek hamarosan…

További tartalmak