×

„Ilyen helyzettel még senki sem szembesült” – interjú Ross Brawnnal

Az F1 sportigazgatója az ausztráliai futamtörlést megelőző 12 óra színfalak mögötti eseményeiről és a döntés hatásairól nyilatkozott.

Motor Racing - Formula One World Championship - Brazilian Grand Prix - Race Day - Sao Paulo, Brazil Ross Brawn (Fotó: XPB)
A Forma–1 sportigazgatójaként tevékenykedő Ross Brawn sok mindent megélt már a királykategóriában eltöltött három évtizede alatt, ám a koronavírus kapcsán kialakult helyzet számára is teljesen új volt. Miközben a kívülállók keményen kritizálják a sportág vezetőit azért, ahogyan eljártak az Ausztrál Nagydíj törlésének ügyében, szerinte a helyzet összetettségét és újszerűségét figyelembe véve egészen jól működtek együtt partnereikkel.

A Forma–1 hivatalos honlapjának adott interjúban a brit elmesélte, mi zajlott a színfalak mögött a McLaren koronavírusos esetének bebizonyosodása és a futam lemondása közötti bő 12 órában, megvédte a korábbi döntésüket, hogy vállalták az ausztráliai szereplést, és a kialakult káosz, a várható további futamtörlések belátható következményeiről, hatásairól is beszélt.

Visszamehetünk addig a pontig, amikor az F1-es szállítmány elhagyta Európát? Miért döntöttek akkor úgy, hogy versenyeznek Ausztráliában?

Ross Brawn: Ennél is távolabbra kell visszamennünk, mivel az ausztráliai tengeri szállítmány már három-négy héttel ezelőtt útnak indult. Nagyon szerettünk volna itt versenyezni, nagyon jó itt a hangulat, jó itt indítani az évet, és szerettük volna, ha elindul a Forma–1-es szezon. Nagyszerű verseny, nagyszerű szurkolók, csodálatos hétvége, óriási lelkesedés, komoly hatás a helyi gazdaságra, és komoly hatás a mi gazdaságunkra, az F1 működésére is – ezeket a tényezőket is figyelembe vettük, és amikor eldöntöttük, hogy megtartjuk a versenyt, még teljesen más volt a helyzet, mint most.

A leginkább az lepett meg mindenkit, hogy milyen gyorsan erősödött ez a probléma, milyen nagy ütemben jöttek az újabb esetek, például egy olyan országban, mint Olaszország. Ezt senki sem láthatta előre. Én találkoztam párszor Mattia Binottóval a Ferraritól az utóbbi hetekben, és a legutóbbi öt-hat napban teljesen megváltozott a hangulata az olaszországi helyzet miatt.

Optimisták voltunk, hogy el tudjuk indítani az F1-et, hogy nagyszerű versenyt bonyolíthatunk le, és hogy egy kis szórakozást csempésszünk a nehéz időkbe. Miután meglett az első pozitív teszt itt, és egy csapat emiatt nem tudott versenyezni, nyilvánvalóan olyan problémával szembesültünk, amire megoldást kellett találnunk.

A Ferrari szállítmánya már az Ausztrál Nagydíj helyszínén (Fotó: Australian Grand Prix/Twitter)

A Ferrari szállítmánya már az Ausztrál Nagydíj helyszínén (Fotó: Australian Grand Prix/Twitter)Tizenkét óra telt el azóta, hogy a McLaren bejelentette, visszalép a versenyzéstől. Miért tartott ennyi ideig, mire bármit is kommunikáltak kifelé?

Brawn: Konzultáltunk a csapatokkal, az orvosi szervekkel, az FIA-val, az itteni promóterrel. Én egész éjszaka talpon voltam, miközben mindenki más aludt. Egy óra, zuhanyzás, majd vissza a pályára.

Éppen az étteremben voltam, amikor hívtak, hogy lett egy pozitív tesztünk. Szóltak, hogy van hat vagy hét negatív teszt, majd hirtelen jött egy pozitív. Ezek után vissza kellett jönnöm. Ez úgy este kilenc, fél tíz körül történt.

Ezek után nagyon sok problémán végig kellett mennünk. Kellett tartanunk egy megbeszélést a csapatokkal. Az ilyesmi egyszerűen időigényes. Ez itt nem egy totális diktatúra, nem hoztunk egyszerűen magunk döntést, sok tényezőt kell számításba vennünk. Úgy vélem, egészen jó munkát végeztünk, és megfelelő eredményre jutottunk ezzel a sok érintettel és érdekcsoporttal. Beszéltünk az FIA-val, ők Európában voltak, európai időzónában. Beszélni kellett Jean Todttal. Chase Carey sajnos éppen repülőn ült, Vietnámból érkezett ide. Egészen feszült időszak volt, és szerintem jó eredmény, hogy egy ennyire fontos témát tizenkét óra alatt sikerült rendeznünk.

Mennyire lehetett felkészülni minden eshetőségre, mielőtt Ausztráliába érkeztek volna?

Brawn: Egyeztettünk az egészségügyi hatósággal, hogy mi történhet. Akkor volt egy eset, öt eset, tíz eset. Azt persze sosem tudhatjuk, hogy hány eset lesz az őket körülvevő emberek körében. Most egy esetünk volt, de emiatt tizennégy személyt kellett elkülöníteni. Ez lehetetlenné tette egy csapat működését.

Az ilyesmit nem láthatod előre. Alakulhatott volna másképp is ez az egy eset, és nem biztos, hogy ekkora hatása lett volna a csapatra. Tény, hogy bármennyi időt eltölthetünk az előrejelzések gyártásával, de ettől még sosem fogjuk tudni, hogy mi fog történni. Viszont az eset kiszúrása terén jó munkát végeztünk, hiszen találtunk egy esetet, ami az itteni szerveket dicséri. Felismerték, tesztelték őt, és működött az eljárás.

Fotó: XPBTapasztalt már hasonló helyzetet bármikor is a pályafutása során?

Brawn: Szerintem soha senki sem tapasztalt még ilyet az élete során. Én mentem keresztül gazdasági válságon és más drámákon, de ennek a hatása elképesztő. A mostani hétvége tanulságait el fogjuk tenni. Megpróbáljuk újra felépíteni a Forma–1-es szezont, de közben realistának kell lennünk, újra kell kezdenünk az egészet. Most ezen dolgozunk.

Milyen dominóhatást fog beindítani a mostani döntés?

Brawn: Ennek hatása lesz a csapatok gazdálkodására. Ők a versenyek jogdíjaiból kapnak pénzt, ezért innen nézve lesz hatása a jövőbeni költségvetésükre. És lesz hatása a mi gazdálkodásunkra is. Minden egyes verseny, amit elveszítesz, hatással van erre. Viszont a Forma–1 egészen rugalmas, megszoktuk már, hogy vissza kell szorítanunk a kiadásainkat. Megvan ez a rugalmasság a Forma–1-ben, és megvan a tervünk a szezon újraépítésére, melynek során próbáljuk beilleszteni a programba az elveszített versenyek többségét. Az embereknek most megértőnek kell lenniük a szezonunk további alakítása kapcsán, és szerintem a csapatok felismerték ennek szükségességét.