×

További 14 McLaren-dolgozó karanténban

A McLaren megerősítette, összesen 14 csapattag került karantéba Melbourne-ben, miután egyik dolgozójuknál kimutatták a koronavírus-fertőzést.

Motor Racing - Formula One World Championship - Australian Grand Prix - Practice Day - Melbourne, Australia A McLaren garázsa Melbourne-ben (Fotó: XPB)
Csütörtökről péntekre virradóra (helyi idő szerint péntek reggel) lefújták a Forma–1-es Ausztrál Nagydíjat, mivel a McLaren-csapat egyik alkalmazottjának pozitív lett a koronavírus-tesztje, és emiatt a gárda nem tudott volna rajthoz állni a versenyen. A wokingiak helyi idő szerint csütörtök este közölték a hírt a már szerdán elkülönített emberük teszteredményéről, a futam lefújása után pedig friss közleményt adtak ki, melyben megerősítették, hogy további 14 személyt kellett karanténba helyezni Melbourne-ben, a fertőzött illető „kontaktjait”. Ők most legalább kéthetes ausztráliai tartózkodással számolhatnak.

„Az este folyamán 14 csapattagot helyeztek karanténba a már megerősített egy eseten túl a csapat hoteljében, 14 napra, megfelelve a helyi egészségügyi iránymutatásnak. Ezek a személyek azok, akik közeli kapcsolatban voltak a koronavírusra pozitívan tesztelt alkalmazottal. E személyeket támogatásáról biztosítja a csapat vezetősége, amely szintén a helyszínen marad a karantén időszakáig” – közölte a mezőny második legrégebbi csapata.

Kiemelték, mostantól minden további csapattagjukat elkülönítik és vizsgálatnak vetik alá, aki bármilyen tünetet fog érezni, az európai gyárukat pedig a versenyszemélyzetük távoltartásával igyekeznek megóvni a fertőzéstől. „A többi csapattag, akikről már kiderült, hogy nem fertőződtek meg, visszatért a paddockba, hogy összecsomagolja a felszerelést, majd az Egyesült Királyságba utazzon. A megérkezésük után a versenycsapat egyetlen tagja sem térhet vissza a McLaren Technológiai Központba 14 napig, elővigyázatosságból” – jelezték.

Fotó: XPBA papajások emellett az F1 futamtörléssel kapcsolatos döntésére is reagáltak, maximálisan támogatva azt. Ügyvezető igazgatójuk, Zak Brown közösségi oldalán elismerte, az ő visszalépésükről sem volt egyszerű kimondani a végső szót. „Üdvözlendőnek tartom az F1, az FIA és az AGPC (a futam promótere – a szerk.) részéről az Ausztrál Nagydíj törlését. Az F1-es család és a helyiek egészsége, biztonsága az első helyen kell, hogy álljon. Versenyzőként ez volt a legnehezebb döntés, amit meg kellett hoznom, de ügyvezető igazgatóként a legkönnyebb” – írta.

Miután a McLaren versenygárdájának jelentős része a következő két hétben Ausztráliában marad, erősen kétséges, az istálló rajthoz tudna-e állni a jövő hétvégi zárt kapusra tervezett Bahreini Nagydíjon, amennyiben azt megtartanák. Jó esély van azonban arra, hogy e problémára már nem kell megoldást találniuk: a melbourne-i események után nehéz elképzelni, hogy az F1 versenyezzen Szahírban. Bejelentés ezzel kapcsolatban még nem érkezett.