Musorujsag
Élő Eredmények
×

Mégsem törölték, csak elhalasztották az Ausztrál Nagydíjat

F1
Noha hivatalosan azt jelentették be, hogy törölték az idei futamukat, az Ausztrál Nagydíj szervezői és az F1 véglegesen még nem mondott le arról, hogy pótolják az elmaradt eseményt 2020-ban…

A koronavírus által jelentett fenyegetés miatt fújták le pénteken a melbourne-i F1-es évnyitó hétvégét. A szervezők, az F1 és az FIA 12 órás huzavona után álltak elő közös bejelentésükkel, melyben az állt, törlik az egész programot. Utóbb derült csak ki, hogy ez így nem teljesen fedte a valóságot, mivel hivatalosan a versenyüket csak ugyanúgy elhalasztották, mint a bahreini, a vietnámi és a kínai megméretéseket.

Erre az Australian Grand Prix Corporation (AGPC) elnöke, Paul Little tett utalást, amikor kijelentette: „Bízunk benne, hogy később még megtarthatjuk ezt az eseményt. Várunk és remélünk” – mondta. Később Chase Carey, az F1 elnöke szintén úgy fogalmazott, mielőbb szeretnének visszatérni Melbourne-be, akár még idén.

S hogy ezek után mégis miért a verseny törlését jelentették be? Andrew Westacott, az AGPC ügyvezető igazgatója elárulta, ezzel elsősorban az időközben a kapuknál összetömörült szurkolóknak kívántak egyértelmű üzenetet közvetíteni arról, hogy a hétvégén hiába remélnek bármilyen F1-es eseményt a helyszínen. „Fontos volt hangsúlyoznunk a ’törlés’ szót, mégpedig az időzítés sürgőssége miatt. Fontos volt, hogy az itteni szurkolók számára minden egyértelmű legyen” – magyarázta.

A törlés és a halasztás ellentmondása tehát csak következménye annak, hogy az illetékesek a szurkolók helyszínre érkezéséig halogatták döntésüket. Hogy az Ausztrál Nagydíjra való visszatérésre mekkora az esély, az persze már más kérdés. Az év második fele már most túlzsúfoltnak ígérkezik az F1 számára, és az egész idény leghosszabb utazását is nehezebb lenne a menetrendbe préselni, mint egyes szintén halasztott versenyeket. Az F1 az őszi ázsiai körútján ugyanakkor még tehetne is egy kitérőt.

Andrew Westacott, az AGPC ügyvezetője, Paul Little, az AGPC elnöke és Chase Carey F1-elnök (Fotó: XPB)

Westacott elismerte, a későbbi futamrendezés pillanatnyilag nehezen elképzelhető, de nem lehetetlen. „Egyeztetünk a helyzetről Chase Careyvel és az FIA-val. Már megtanultam, hogy a Forma–1 világában sosem mondhatod azt, hogy soha” – fogalmazott. „Dolgozunk sok mindenen, de még nem gondolkodtunk el a jövőn. Az biztos, hogy az egyeztetésnek ez is a részét képezi.”

Az viszont biztos, hogy ha későbbi versenyt akarnak, a versenypályájukat újra fel kell építeniük. Mivel félig utcai pályáról van szó, a mostani hétvége elmaradása után kénytelenek lesznek azt visszaalakítani „hétköznapi” formájára. „Nem hagyhatjuk ezt így hónapokig. Tiszteletben kell tartanunk, hogy itt működik egy férfi és női futballcsapat, továbbá vannak más sportesemények is. És azt is meg tudjuk becsülni, hogy mi Melbourne egy csodálatos parkjában kaphatunk helyet, szóval szeretnénk minimálisra csökkenteni  az építkezés és a szétszerelés hatásait” – magyarázta Westacott.

További tartalmak