Musorujsag
Élő Eredmények
×

Elbocsátások Austinban: nehéz helyzetbe kerültek a versenypályák

Elbocsátások Austinban: nehéz helyzetbe kerültek a versenypályák

COTA, Motorsport
A versenypályák is megsínylik, hogy hónapokra megbénult a versenyzés világa. Bezárt a Red Bull Ring, Austinból elbocsátásokról érkeztek hírek.

Nemcsak a Forma–1-es szezon, az elkövetkező hetekben, hónapokban az autó-motorsportos kategóriák nagy része is szünetre kényszerül a világban terjedő koronavírus-járvány miatt. Arról már beszámoltunk, hogy a Ferrari a hétvégén bejelentette, a teljes gyárát leállítja, vagyis sem az utcai részlegén, sem az F1-esen nem folytatódik a gyártás március végéig. Őket részben az is kényszerítette erre, hogy Olaszország északi régiójában a legsúlyosabb a járványhelyzet, ami már a beszállítói láncolatukat is megakasztotta.

De hasonló cipőben járnak a versenyek helyszínei is. Az egyre szigorúbb intézkedéseket bevezető Ausztriában az F1-es nagydíjnak otthont adó Red Bull Ring jelezte, két hétre teljesen bezár, nemcsak a működését függeszti fel, hanem járulékos tevékenységeit is, több hotelt is bezárnak.

Az Amerikai Nagydíj otthona, Austin eközben közleményt adott ki, amely megerősíteni látszik a pályával kapcsolatban felröppenő híreket, miszerint a különböző rendezvényeik elmaradása miatt létszámleépítésekre került sor. Austinban a hatóságok betiltották az 50 fő fölötti részvétellel zajló eseményeket, ami azt jelenti, hogy a COTA-nak nemcsak az április elejéről november 15-ére áthelyezett MotoGP-futamáról, valamint az április 26-ai törölt IndiyCar-futamáról kell lemondania, hanem a versenyzéstől független programjairól is, köztük egy május 24-ére tervezett Rolling Stones-koncerttel.

A bevételkiesés a költségek csökkentésére kényszeríti a létesítményt, ami maga után vonja az elbocsátásokat is. „A COTA egy amfiteátrum, egy versenypálya, egy sportstadion, egy konferenciaközpont, és egy olyan hely, ahol a szurkolók és barátok összejönnek, hogy maradandó emlékekkel gazdagodjanak. Koncertek, versenyek és játékok nélkül korlátozott a kihasználhatóságunk. Most érthető okokból a közösségi biztonsága fontosabb a tömeges rendezvényeknél, és bízunk benne, hogy a társadalom egészséges marad, és amikor a vírusjárvány lecseng, mi újra összegyűlhetünk a barátainkkal és családunkkal. Sajnáljuk, hogy az alkalmazottaink és a családjaik, akik egész évben az austini vendégek fogadására készülnek, most munka nélkül maradnak. A maradandó emlékek megteremtésének élvezete helyett most a csalódást keltő valóság jut a világméretű válságban. Ezek borzalmas idők a rendezvények és a vendéglátók iparágában. Reméljük, hogy egészségesek maradunk, legyünk óvatosak, kövessük a vezetők és szakértők iránymutatásait, és térjünk vissza a COTA-ra, ha visszajönnek a szebb idők” – állt a versenypálya közleményében.

Austin (Fotó: XPB)

A texasi versenypálya üzemeltetője, Bobby Epstein elismerte, jelenleg nehéz helyzetbe kerültek, ám kiemelte, hogy az október 25-ére tervezett F1-es Amerikai Nagydíj nincs veszélyben a mostani rendkívüli intézkedések és létszámleépítések miatt. „Csak a következő kilencven napot tekintve összesen közel hatszázezer jegyeladást és nézőt hozó rendezvényt kellett elhalasztanunk, törölnünk vagy elgondolkodnunk a megtartásán. A mostani lépéseknek ugyanakkor nem lesz hatása arra, hogy a COTA meg tudja-e rendezni a nagydíját” – jelentette ki.

A Forma–1 hivatalosan egyelőre az első négy versenyhétvégéjét fújta le, ám a következő napokban és hetekben alighanem továbbiak csatlakoznak Ausztráliához, Bahreinhez, Vietnámhoz és Kínához. A hollandiai Zandvoort már jelezte, felkészültek arra, hogy új időpontot kell találniuk a 35 év óta első F1-es versenyüknek, Spanyolországban szintén erősen kétséges a május 10-i barcelonai hétvége lebonyolítása a járvány terjedésének nagy ütemét látva. És most már a május 24-i Monacói Nagydíj sorsa is kérdőjelessé vált azok után, hogy a miniállam bejelentette, minden „nem létfontosságú” nyilvános aktivitást felfüggeszt, vagyis az élelmiszerboltokon, a gyógyszertárakon és a benzinkutakon kívül gyakorlatilag mindent bezárnak.

A hercegség futamáért felelős Monaco Automobile Club még a múlt héten jelezte, hogy egyelőre az eredeti terveknek megfelelően készül, és hamarosan megkezdi az utcai versenypálya kialakításához szükséges építkezéseket. Ezt most alighanem módosítaniuk kell.

Egyelőre minden jel arra utal, hogy az F1-es résztvevők nem tévednek, amikor azt mondják, a június 7-i Azeri Nagydíj előtt nem fog elrajtolni a 2020-as F1-es idény.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak