Alfa Romeo: Tisztességtelen lett volna a McLaren nélkül versenyezni

Az Alfa Romeo csapatvezetője, Frédéric Vasseur szerint igazságtalan lett volna a megmérettetéstől visszalépő McLaren nélkül elindítani az Ausztrál Nagydíjat, amit aztán a szervezők és az F1 vezetői elhalasztottak.

Fotó: XPB
A McLaren – helyi idő szerint – csütörtök este jelezte, nem vesz részt az Ausztrál Nagydíj küzdelmeiben, miután egyik dolgozójának koronavírus-tesztje pozitív lett. A riválisok ezt követően hosszan egyeztettek az F1, az FIA valamint a szervezőbizottság vezetőivel arról, megtartsák-e a szezonnyitó viadalt.

A versenyt végül lefújták – ezt néhány órával az első szabadedzés kezdete előtt jelentették be. Ezt a lépést az Alfa Romeo is támogatta a Ferrarihoz, a Mercedeshez és a Renault-hoz hasonlóan (ezek az istállók közösen fogalmaztak meg egy levelet az FIA-nak, melyben a hétvége felfüggesztését kérték).

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)Az istállót vezető Frédéric Vasseur nemrég kiemelte, a dolgozók és a nézők biztonsága mellett ők a McLarenre is gondoltak, amikor a futam ellen voksoltak. „Mi mind versengő alkatok vagyunk, így pedig nehéz meghozni egy ilyen döntést. De most a munkavállalóink biztonságára kellett gondolnunk, és a szurkolókra, a sportról kialakult képre és a McLaren is” – kezdte.

„Tisztességtelen lett volna hagyni, hogy egyedül ők ne versenyezzenek. Szerintem ez volt a helyes döntés. Nem volt egyszerű ez a csapatunk számára. Mindenki nagyon keményen dolgozott, hogy ott legyünk Melbourne-ben. Meg kellett hoznunk ezt a döntést, csak az kár, hogy egy kicsit későn született meg. De minden nagyon gyorsan történt” – utalt arra, hogy a McLaren dolgozójának tesztje után hirtelen szabadult el a pokol az F1-ben.

Az ausztrál után a bahreini és a vietnámi versenyt is törölték, de a hírek szerint hamarosan a spanyol és a holland hétvége is erre a sorsra jut, a szezon pedig csak május végén startolhat – ha akkor már adottak lesznek a feltételek. Vasseur szerint most mindenkinek türelmesnek kell maradnia. „Nehéz helyzetben vagyunk, ez egy katasztrófa az egész világ számára. Nem az F1 a világ közepe, szóval haladjunk lépésről lépésre. Először pedig az első lépést tegyük meg” – fogalmazott.

Fotó: XPB