×

A Ferrari azonnal, a Red Bull a jövő héten szünteti be a munkát

Az FIA Motorsport Világtanács döntése után már négy istálló is jelezte, vagy azonnal, vagy a következő héten megkezdi kötelező gyárleállását.

Fotó: XPB
Az FIA szerdán bejelentette, miután a Motorsport Világtanács ratifikálta az erre vonatkozó azonnali szabálymódosítást, a megszokott augusztusi időszakról március-áprilisra hozta előre a csapatok kötelező éves gyárleállásának időszakát. Emellett ennek megszokott időtartamát is megtoldotta egy héttel, így most 21 egymást követő napon át kell leállniuk az F1-es központoknak, félretéve minden versenyzéssel kapcsolatos munkát.

A csapatok egyhangúan támogatták ezt az intézkedést, melyet a hírek szerint az olaszországi krízishelyzet által különösen érintett Ferrari kezdeményezett leginkább, mivel ők már eleve leállították a gyári tevékenységeiket a héten, és nem örültek volna, ha kényszerhelyzetüket ellenfeleik előnyszerzésre használják ki.

Több gárda máris jelezte, napokon belül megkezdi a kötelező háromhetes időszakát. A Ferrari és a Haas már a szabálymódosítás másnapján, csütörtökön leállítja gyárát. Előbbi csapat az anyacége intézkedése következtében már eleve zárva tartotta gyárát, ám embereinek egy része otthonról még folytatta a munkát. Az amerikai partner eközben vélhetően azért is lépett azonnal, mert motorbeszállítójuk (Ferrari) mellett a karosszériájuk fejlesztője, a Dallara is Olaszországban működik. Ők ketten április 8-án veszik majd fel újra a munkát bázisukon.

Két másik csapat eközben a jövő héten kezdi meg kötelező szünetét. Az Alfa Romeo március 23-a és április 13-a között tart zárva, azaz jövő hétfőn vág neki a 21 napjának, míg a Red Bull március 27-étől állítja le teljesen Milton Keynest.

Az istállók erről közleményekben tájékoztattak. A Ferrari és a Red Bull egyúttal jelezte, együtt érez a vírus által érintettekkel, de a sport megbénulása miatt csalódott szurkolókkal is. Az Ausztráliában a többséggel ellentétben még a versenyzés mellett érvelő osztrákok azt is előrebocsátották, hogy amennyiben az F1 újabb versenyeket halaszt majd el, ők ezen döntésüket is maximálisan támogatni fogják.

A négy csapat közleménye:

Ferrari:

„A Scuderia Ferrari Misson Winnow, amelynek dolgozóinak a világban élő emberek millióihoz hasonlóan most szembe kell nézniük a COVID-19 vírus okozta világjárvánnyal, maximálisan támogatja az FIA és a Forma–1 döntését, hogy a megszokott nyári gyárleállást előrébb hozták. A Scuderia Ferrari ennek következtében holnaptól, március 19-étől (csütörtök) április 8-ig áll le.”

„A csapat számára a legfontosabb mindig az alkalmazottainak és azok családjának biztonsága, ezért is függesztettük fel a munkát Maranellóban már pár napja, és oldottuk meg azt a lehetséges okos eszközökkel.”

„Éppolyan csalódottak vagyunk amiatt, hogy nem versenyezhetünk, mint a szurkolóink, hiszen több mint hetven éve ezt tesszük, ám amikor egy ilyen súlyos helyzettel találod magad szemben, fontos, hogy a hatóságok tanácsait kövessük, és korlátozzuk az aktivitásunkat, amennyire csak lehetséges, hogy fékezzük a vírus terjedését. Most arra várunk, hogy javuljon a helyzet, hogy visszatérhessünk a normalitáshoz, akár a mindennapi életünket, akár a sportot illetően, beleértve az autóversenyzést is. Közben gondolatban azokkal vagyunk, akikre hatással van a vírus, valamint akik az ellene való küzdelemért dolgoznak. Tartsuk meg a távolságot, maradjunk egységesek, hogy legyőzzük a vírust!”

A Ferrari szállítmánya már az Ausztrál Nagydíj helyszínén (Fotó: Australian Grand Prix/Twitter)

A Ferrari szállítmánya már az Ausztrál Nagydíj helyszínén (Fotó: Australian Grand Prix/Twitter)



Red Bull:

„A COVID-19-es világjárvány tükrében az Aston Martin Red Bull Racing támogatja a Forma–1 és az FIA azon döntését, hogy augusztusról márciusra és áprilisra hozta előre az éves gyárleállást, valamint meghosszabbította azt 21 naposra. Csapatunk március 27-én tervez leállni három hétre, ennek ellenére a folyton változó járványhelyzet miatt rugalmasnak kell lennünk ezekkel a dátumokkal.”

„Miközben szeretnénk visszatérni a versenyzéshez, a világméretű járvány komolysága szinte óráról órára változik, aminek hatása van a sportágunkra is. Emiatt egyetértünk azon intézkedésekkel, amelyeket a terjedés kockázatának csökkentésére hoztak meg, és támogatni fogjuk, ha további versenyeket halasztanak el, amennyiben erre szükség van.”

„A csapatunk, a vendégek, a szurkolók és a helyi közösségek egészsége és biztonsága elsőbbséget élvez, és mi minden lehetséges óvintézkedést megteszünk a vírus terjedésének gátolásáért. Ennek megfelelően csapatként is védelmezni fogjuk a munkaerőnket, miközben a gyárban is rendhagyó intézkedéseket vezettünk be, az Egyesült Királyság kormánya és a helyi egészségügyi hatóságok iránymutatásával.”

„Mi is csalódottak vagyunk, akárcsak a szurkolók és a partnerek, akik jegyeket vásároltak az idei felfüggesztett nagydíjakra, és egyúttal minden jót kívánunk a mclarenes és a pirellis kollégáinknak a COVID19-ből való gyógyuláshoz, akárcsak a McLaren jelenleg Ausztráliában, karanténban tartózkodó tagjainak!”

A Red Bull Milton Keynes-i gyára (Fotó: Red Bull)

A Red Bull Milton Keynes-i gyára (Fotó: Red Bull)



Haas:

„Azok után, hogy szerdán a Motorsport Világtanács elfogadta a sportszabályzat nyári gyárleállások időpontjára vonatkozó módosítását, és a július-augusztusi időpontot március-áprilisra hozták előre, a Haas F1 Team március 19-étől, szerdától, április 8-áig tartja a 21 napos bezárását.”

Alfa Romeo:

„A Sauber Motorsport AG, amely az Alfa Romeo Racing Orlen Forma–1-es csapatot működteti, elfogadja a Motorsport Világtanács döntését, mely révén a sportszabályzat módosításával augusztusról márciusra és áprilisra hozták előre a nyári gyárleállást, meghosszabbítva azt 14-ről 21 napra. Mi csapatként mindent elkövetünk a COVID-19 koronavírus-világjárvány hatásának csökkentéséért, ezért a Sauber Motorsport AG a 21 összefüggő napból álló leállását 2020. március 23-a és április 13-a között teljesíti.”