Musorujsag
Élő Eredmények

A virtuális Bahreini Nagydíj élőben az M4 Sporton!

A virtuális Bahreini Nagydíj élőben az M4 Sporton!

Boxutca
A valódi versenypályáról a virtuálisra kényszerítette a Forma–1-et a koronavírus világjárvány. De legalább lesz versenyzés, és az M4 Sport élőben közvetíti! A kommentátori székben Wéber Gábor és Ujvári Máté ül majd.

Hirtelen ötlet volt. A Forma–1 pénteken jelentette csak be, hogy miután ezen a hétvégén nincs mód a Bahreini Nagydíj megtartására, egy újonnan indított szimulátoros bajnokság formájában legalább a verseny virtuális változatát megtartják. Mind a 20 jelenlegi F1-es versenyzőt felkérték, vegyen részt a Codemasters F1 2019 nevű játékával futott sorozatban, melyben profi játékosokkal, valamint fiatal versenyzőtehetségekkel egészítik ki a mezőnyt.

A virtuális Bahreini Nagydíjat vasárnap, magyar idő szerint 21 órától rendezik, annak távja az eredeti versenytáv fele, azaz 28 kör lesz, a nagyjából másfél órás program pedig az időmérő edzésekkel veszi majd kezdetét.

A résztvevők névsora a késői bejelentés miatt egyelőre erősen foghíjas. A 2020-as mezőnyből eddig a Williams újonca, Nicholas Latifi jelezte az indulását, miközben a Ferrari azt jelentette be, hogy Sebastian Vettel és Charles Leclerc helyett két fiatal tehetségét, az akadémiájukon nevelkedő Robert Svarcmant, valamint Dino Beganovict szerepelteti. A Red Bullt eközben Philip Eng és Chris Hoy képviseli majd. Rajtuk kívül az aktív mezőnyből idén kiszorult exrenault-s Nico Hülkenberg is vállalta a versenyt (ő egyébként aznap két másik online futamot is fog teljesíteni).

Az F1 digitális ügyekért és e-sport tevékenységéért felelős igazgatója, Julian Tan elárulta, az új sorozatot, melynek futamai a már törölt F1-es hétvégéken lesznek láthatóak, kicsit kapkodva hozták össze, de reményei szerint jó szórakozási alternatívát tudnak majd kínálni a valódi versenyzést hiányolók számára. „Az ilyesminél az időzítés sokat számít. Nagyon gyorsan kellett lépnünk, és a csapatok is gyorsan reagáltak. A megoldás szépsége, hogy a részvételre a távolból is mód van, így a logisztikai akadályokat és az időt le lehet küzdeni. Bízunk benne, hogy a lehető legtöbb versenyző rajthoz fog állni” – nyilatkozta a Racefansnek.

Hogy pontosan hányan lesznek az aktívak közül, az egyelőre nem ismert. Az viszont már biztos, hogy a Ferrari és a Red Bull mellett az Alpha Tauri, a Haas és a Racing Point versenyzői sem kaptak az alkalmon. Egyelőre. A későbbi versenyeken ugyanis még lesz módjuk bekapcsolódni a küzdelmekbe. És mint azt Tan elmondta, közben az üres hétvégéken sem fognak eltűnni, akkor a szurkolóknak is lehetőséget biztosítanak arra, hogy összemérjék tudásukat a résztvevőkkel.

Az új sorozattal a szervezők elsődleges célja a szórakoztatás, aminek érdekében igyekeznek egyenlő feltételeket teremteni a résztvevőknek, némi segítséget nyújtani a virtuális versenyzésben kevésbé otthonosan mozgóknak. „Amikor előálltunk a javaslattal, nem akartunk semmi komolyat. Csak szórakozást. Ez egy szórakoztató versenyesemény. A Forma–1-es játék egy nagyszerű játék, és miután különböző szintű tudással bírók fognak versenyezni, szerettünk volna igazodni ehhez” – magyarázta.

A mostani kezdeményezés egyúttal az F1 eddigi e-sportos törekvéseit is népszerűsíti. Az F1 már két e-sportos idényt bonyolított le profi szimulátorversenyzők és az F1-es gárdák e-csapatai részvételével. A szakember szerint a mostani nehéz időszak ilyen szempontból egy lehetőség is számukra. „Az e-sportok nagyon erőteljes eszközök lehetnek a nehéz időkben. Úgy éreztük, szint kötelességünk használni ezeket az eszközöket, hogy némi szórakozást nyújthassunk a szurkolóink számára.”

A rendhagyó eseményt az M4 Sport élőben közvetíti várhatóan 21:00-tól. A kommentátori székben Wéber Gábor és Ujvári Máté ül majd…

További tartalmak