×

Az olasz szigorítások miatt bezárta gyárát az Alpha Tauri

Az olasz kormány rendelete értelmében bezárta faenzai F1-es gyárát az Alpha Tauri csapata is.

Alpha Tauri logó (Fotó: XPB)
Nagyjából egy hónappal ezelőtt ütötte föl a fejét Olaszországban a koronavírus-járvány (legalábbis a betegregisztrációk alapján), és az azóta eltelt időszakban az európai ország vált a világ legsúlyosabban érintett helyévé, ahol már a kínainál is több áldozatot szedett a betegség. Az észak-olaszországi székhelyű két F1-es csapatot, a Ferrarit (Maranello) és az Alpha Taurit (Faenza) már a kezdetektől fokozott elővigyázatosságra kényszerítette az éppen a térségből induló járvány, a mindennapjaikat pedig már jó ideje meghatározzák az ország óvintézkedései.

Az olasz kormány a héten leállította az összes nem létfontosságú üzlet és gyár működését, ami most az Alpha Taurit is lépésre kényszerítette: a csapat bejelentette, hogy április 3-áig teljesen bezárta faenzai gyárát. „Az olasz kormány döntése értelmében, miszerint a COVID-19 miatt április 3-áig minden nem létfontosságú üzletnek le kell állnia, a mi gyárunk is bezárt. Aki teheti, otthonról dolgozhat. A csapatunk egészsége mindennél fontosabb most számunkra” – közölte az idén névváltáson áteső gárda.

A mostani gyárleállás nem összekeverendő az F1 előrehozott és meghosszabbított nyári szünetével, melynek értelmében a csapatok három héten keresztül semmilyen fejlesztéssel, tervezéssel, gyártással kapcsolatos tevékenységet nem folytathatnak központjukban. Miközben ez a leállás még lehetővé tesz bizonyos munkát, például a régi, bemutatókon használt autók karbantartását, addig az olasz kormány rendelete értelmében minden gyári tevékenység tilos. Az otthoni munkavégzésre eközben az F1-es kötelező leállás nem kínál módot, ha az a tiltólistán szereplő tevékenységekkel kapcsolatos.

A másik olasz csapat, a Ferrari már a múlt csütörtökön megkezdte hivatalos háromhetes leállását, miközben a múlt hét elejétől már eleve zárva voltak a márka gyárai, ugyancsak az olaszországi helyzet miatt. Az Alpha Tauri azt nem közölte, hogy pontosan mettől meddig tervezi letudni az F1 által elrendelt 21 napos kényszerpihenőjét. Erre a megállapodás értelmében április végéig sort kell kerítenie mindenkinek.