Több brit székhelyű csapatnál is holnap indul a gyárleállás

Az országban hozott új járványügyi reagálva, az Egyesült Királyságban székelő alakulatok nagyja már holnap, vagyis korlátozásokra a tervezettnél néhány nappal korábban megkezdi a kötelező gyárleállást.

A Mercedes ünnepel (Fotó: Mercedes/Twitter)
A koronavírus világjárvány terjedésének lassítása érdekében a brit kormány tegnap kijárási tilalmat rendelt el. A vezetőség arra utasítja az embereket, maradjanak otthon, és munkahelyeikre is csak akkor járjanak be, ha nem tudnak otthonról dolgozni. Az intézkedés legalább három hétig biztosan érvényben marad.

Ami az F1-es csapatok gyárleállását illeti, az eredetileg nyárra tervezett periódust már korábban márciusra/áprilisra hozták és kettőről három hetesre nyújtották, hogy amennyiben akkor lehetséges lesz, augusztusban pótolhassák a most elhalasztott nagydíjakat.

Fotó: XPBA bejelentést követően számos csapat eltervezte, mikor tartja „nyári szünetét” a tegnapi kormányintézkedés hatására viszont változtattak ezeken a terveken, és a legtöbb brit székhellyel bíró alakulat (a jelenlegi tíz aktív Forma–1-es csapat közül hét itt tarja fenn főhadiszállását) már holnap leállítja gyárépületét.

A Williams ezt hivatalos közleményben tudatta (ők április 15-ig állnak le), majd később a McLaren szóvivője is hasonló időszakot nevezett meg saját gyárleállásuk számára. A RaceFans eközben megtudta, a Red Bull is előrehozta az eredetileg péntekre tervezett leállást – ez náluk is holnap indul.

A leállítás a motorrészlegekre nem vonatkozik, és az alakulatoknak „egyéb tevékenységeiket” sem kell felfüggeszteniük, tehát a gyárleállás nem befolyásolja az egyes istálló orvosi segédeszközök gyártásával kapcsolatos terveit (többen bejelentették, lélegeztetőgépek készítésével segítik a vírus elleni küzdelmet).

Fotó: XPB