A Pirelli is elhalasztotta tesztjeit

Miután a Forma–1 vezetői 2022-re halasztották az átfogó szabályváltozások bevezetését, a királykategória gumiszállítója, a Pirelli is változtatott teszttervein: az olaszok 2021-re tolták a 18 colos abroncsokkal való gyakorlásokat.

A Pirelli 18 colos gumija (Fotó: XPB)
Mint az élet legtöbb területén, az F1-ben is komoly változásokat hozott a koronavírus világjárvány: több futamot töröltek, vagy halasztottak, a 2021-re tervezett megújulást pedig a költségek visszafogása végett 2022-re halasztották. Erre természetesen a királykategória gumiszállítója, a Pirelli is reagált.

Ami őket illeti, 2021-re a jelenlegi 13 helyett 18 colos abroncsokkal készültek, ám a döntés értelmében ezek is csak 2022-ben debütálnak majd. Bár a fejlesztési költségekkel így kettő helyet három évre kell számolni, az olaszok támogatják a lépést.

George Russell és a Pirelli 18 colos abroncsai (Fotó: Pirelli/Twitter)

George Russell és a Pirelli 18 colos abroncsai (Fotó: Pirelli/Twitter)„Az összes érintett féllel együtt fogunk működni, hogy megtaláljuk a legjobb megoldásokat a jelenlegi helyzetben” – jelentette ki a cég szóvivője.

Egy másik következmény, ami a Pirellit illeti a 18 colos abroncsok 2020-ra tervezett tesztjeinek elnapolása. A gyakorlások egyébként már kezdetüket vették: az elsőt Spanyolországban rendezték a jerezi pályán, ahol Charles Leclerc próbálgatta az új gumikat egy átmeneti autóval. A másodikat Olaszországban tartották volna, ezt azonban a koronavírus járvány miatt már halasztották.

Most kiderült, az összes többi évközi teszt hasonló sorsa jutott: 2020-ban mindegyik tervezett gyakorlás elmarad, ezeket 2021-ben pótolják majd. „A 18 colos abroncsok tesztelésére a következő szezonban kerül sor” – erősítette meg a szóvivő.