Musorujsag
Élő Eredmények

Baku el akarta kerülni a káoszt

Baku el akarta kerülni a káoszt

F1i
Az Azeri Nagydíj főszervezője elmagyarázta, miért döntöttek már most úgy, hogy halasztják júniusra tervezett versenyüket. A fő ok a költségtakarékosság volt, és az, hogy elkerüljék az Ausztráliában látott fejetlenség megismétlődését.

Egy ideig úgy tűnt, a bakui viadal lehet a 2020-as év első F1-es futama, a hét elején azonban az azeri szervezők is bejelentették, a koronavírus járvány miatt elhalasztják az eseményt. Döntésük korainak tűnhet, a főszervező azonban elmagyarázta, kénytelenek voltak most dönteni, hiszen Monacóhoz (az ottani futamot már törölték) hasonlóan nekik is hosszas előkészületekre van szükségük.

Mivel egy részben városi pályáról van szó, a helyszín felkészítését már hetekkel korábban el kell kezdeni, ennek a költséges folyamatnak pedig nem akartak úgy nekivágni, hogy futamuk sorsa ismeretlen, és adott esetben az utolsó pillanatban kell visszalépniük a rendezéstől.

„Az építkezés elkezdésének a határideje március közepe volt” – kezdte a főszervező, Arif Rahimov. „A döntés miatt ezt egy héttel elhalasztottuk, magát a döntést pedig értelemszerűen az utolsó napon hoztuk meg. Azelőtt határoztunk, hogy belevágtunk volna az építkezésbe. Ellenkező esetben pénzt pazaroltunk volna, ami természetesen nem túl ideális” – magyarázta.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

„Biztosra akartunk menni, hogy ne legyenek felesleges kiadások. Katasztrofális lett volna, ha elköltjük az összes építkezésre szánt pénzt, majd a futam nem rajtolhat el. Egyik szervező sem kerülhet olyan helyzetbe, mint amilyenben az ausztrálok voltak” – utalt a melbourne-i káoszra.

Kiemelte, sajnálja az Ausztrál Nagydíj szervezőit, és azt is elárulta, a történtek egyfajta tanulásággal szolgáltak számukra is. „Szörnyű volt, amin át kellett menniük. Az esemény utolsó pillanatban való lefújása katasztrófa a szervezők számára. Annyi erőfeszítésbe telik egy ilyen futam megszervezése. Az ő pályájuk is városi, szóval nagyon sok időt, pénzt és energiát öltek a készülődésbe. Szörnyű lehetett az utolsó pillanatban lemondani. Ezt mind el akarjuk kerülni.”

„Nyilvánvaló, hogy egy ilyen szörnyű precedens után elhalasztjuk ezeket a futamokat. Ettől nem lesz könnyebb a helyzetünk, de logikusabb magyarázatot adhatunk az érdekelt feleknek. Ha van egy ilyen példa, akkor sokkal könnyebb együttműködni valakivel, hiszen onnantól kezdve mindenki érezni fogja a fájdalmat, amit átéltél” – zárta gondolatát.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak