Kanadai Nagydíj: Még van remény a júniusi versenyre

Realistán szemléli a helyzetet, de még lát esélyt a Kanadai Nagydíj szervezője arra, hogy június közepén náluk rajtoljon el a Forma–1 2020-as bajnoksága.

A Kanadai Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)
A héten Azerbajdzsán csatlakozott azon hét versenyhelyszínhez, amely jelezte, nem vállalja a Forma–1-es futamának megrendezését az előzetesen tervezett időpontban. Ezzel június 14-ére tolódott tovább a lehetséges szezonrajt dátuma. Kanada tartaná ekkor a versenyét, ám elnézve az országban bevezetett szigorú intézkedéseket, sokak szerint nehéz elképzelni, hogy ne halasszák el a montreali hétvégét is.

A futam szervezői mindezek ellenére még reménykednek. Mint azt Francois Dumontier, a nagydíj elnöke a Huffington Postnak elmondta, nem adták még föl, „ötven-ötven százalék” esélyt látnak a versenyzésre. „Ha bejelentést kell tennünk, akkor azt húsvét és május elseje között tesszük meg. A Forma–1-gyel erről a határidőről állapodtunk meg, mivel ez az a végső időszak, amikor meg kell kezdenünk a nagydíj előkészületeit” – fogalmazott.

Dumontier tehát egyelőre sem a futamrendezés, sem a halasztás lehetőségét nem zárja ki. „Kétféle bejelentésre van esély. Az egyik, hogy megrendezzük a versenyt június 14-n, a másik hogy elhalasztjuk azt. A kanadai Nagydíjat törölni nem fogják, de az újratervezett naptárban új időpontot kaphat, egy későbbi 2020-as időpontot.”

A szervező szerint jelentős változások várhatóak a naptárban, és amennyiben Kanadának halasztania kell, úgy a döntéshozóknak tekintettel kell lenniük az ország éghajlati sajátosságaira, a kemény kanadai telre. „A jelenlegi F1-es versenynaptárat teljesen elfelejthetjük. Az országok új időpontokat fognak kapni, bizonyos engedményeket kell tennünk. Mint tudjuk, novemberben nyilván nem rendezhetünk Kanadai Nagydíjat Montrealban, szóval pár hónapon belül kell megtartanunk. Inkább a nyár vége jöhet szóba, vagy az ősz eleje” – fogalmazott, tisztázva, október közepe után nem lát esélyt a futamrendezésre.

Hozzátette, azzal is számolni kell, hogy a tömörített program miatt elkerülhetetlen lesz a versenyhétvégék rövidítése, programmódosítása. Noha ő maga mindig is ellenezte a kétnapos nagydíjak ötletét, szerinte a rendkívüli helyzetben el kell fogadniuk, ha a sorozat így határozna.

A versenyük végleges törlésére csak egy esélyt lát: amennyiben az F1 a teljes 2020-as bajnokságát törli. Ez viszont nem célja a sorozatnak.

Fotó: XPBDumontier „szinte minden nap, de legalábbis minden második nap” egyeztet a Forma–1 illetékeseivel. A helyi rendelkezések miatt egyelőre nem folyhat munka a pályán, és a kanadai szervezők is otthonról dolgoznak csak, ám szerinte még van idejük, amíg el nem érik a felkészülés szempontjából kritikus időszakot. „Tegnaptól kezdve a beszállítóink közül azon cégek, amelyek nem létfontosságú funkciót látnak el, leállásra kényszerültek április 13-áig. Ezzel is szembe kell néznünk hamarosan. Közben számos beszállítónk a rendezvényszervezés területén tevékenykedik, és nekik számos eseményüket törölniük kellett márciusra, áprilisra és májusra is. Szóval ha dolgozhatnak, akkor meglesznek a forrásaik, és a rendelkezésünkre fognak állni.”

„Kapcsolatban állok a helyi hatóságokkal is, a városvezetéssel és a kormánnyal. Még mindig az eredeti dátummal, június 14-ével vagyunk a naptárban. Optimisták, de egyben realisták is vagyunk. Még van pár hetünk, úgy két-három hetünk a lelátók felállításáig.”

A főszervező végül kiemelte, minden eshetőségre felkészültek. „Megértjük, hogy az F1-nek a helyzet egészét kell vizsgálnia. Ha úgy adódna, készülnénk a 2021-es rendezésre. De mint mondtam, optimisták vagyunk, noha közben realisták is. Szinte óránként kell néznünk a helyzetet. Van még két-három hetünk. Ha halasztanunk kell, megtesszük, mert ha megrendezzük az eseményt, azt biztonságos körülmények között kell megtennünk, mind a nézők, mind a dolgozók, mind a résztvevők szempontjából.”