McLaren: Minden karanténba került emberünk hazatér a héten

A McLaren megerősítette, ezen a héten minden Melbourne-ben maradt dolgozója hazatérhet a karanténból. Az istálló vezetői a kötelező gyárleállásról és a program újratervezéséről is beszélt.

Fotó: XPB
Már kedden beszámoltunk róla, letelt a 14 napos kötelező karantén azon McLaren-dolgozók számára, akiket még egy társuk pozitív koronavírus-tesztje után különítettek el az Ausztrál Nagyíj helyszínén. Az 1 fertőzött mellett további 14 csapattag töltötte elkülönítve hoteljében az elmúlt két hetet, őket pedig további három csapattag segítette a mindennapokban. Most az egész különítmény hazaindulhatott Nagy-Britanniába.

Andreas Seidl csapatfőnök az istálló honlapján megjelent interjúban megerősítette, embereik ezen a héten érkeznek meg Ausztráliából. „Jól vannak. Én pár napig még velük maradtam, pár vezető beosztású csapattag pedig még most is velük van. Minden alkalmazott, akit elővigyázatosságból teszteltünk, negatív lett, ami fantasztikus hír. Az a személy, akinek pozitív lett a tesztje, már jól érzi magát. Alig várjuk, hogy újra köszönthessük őket az Egyesült Királyságban ezen a héten!”

A csapatnál további 7 emberen végeztek el koronavírus-tesztet, ám valamennyi negatív eredményt hozott. Az utazó csapat többi tagja eközben hazaérkezésétől számítva vonult 14 napra önkéntes karanténba. A hosszú utazás után vélhetően a most érkezőkre is otthoni elkülönítés vár.

Az ügyvezető igazgat, Zak Brown megismételte, vezetőként egyértelmű volt számára, hogy vissza kell lépniük a versenyzéstől Ausztráliában. „Noha valamennyien versengő szellemiségek vagyunk, akik alig vártuk, hogy pályára hajthassunk, könnyű volt meghozni ezt a döntést. A csapatunk egészségének védelme az elsődleges. Kötelességünk törődni az embereinkkel, a szurkolóinkkal, az F1 résztvevőivel, így már aznap este közöltük a visszalépésünket a Forma–1-gyel és az FIA-val, hogy értesültünk a pozitív tesztről.”

Andreas Seidl (középen) a melbourne-i paddockban versenyigazgatójával, Andrea Stellával és versenyzőjével, Carlos Sainzcal (Fotó: XPB)A melbourne-i nagydíj lefújásával a Forma–1 meg sem tudta kezdeni a 2020-as bajnokságát, és miután azóta már összesen 8 versenyt halasztottak el vagy töröltek, jelen állás szerint június közepénél hamarabb nem is kezdődhet meg a száguldás. „Mi támogatjuk a szezon első versenyeinek halasztását. Monaco esetében pedig sajnos egészen 2021-ig várnunk kell arra, hogy újra versenyezhessünk az utcáin. Ez egy példátlan helyzet, amely folyamatosan változik, de bármilyen kihívással is szembesülünk, alkalmazkodni fogunk. Az egészségnél nincs fontosabb, ez marad az első” – mondta a csúszás kapcsán Brown.

A csapatok túl sokat nem tehetnek a kényszerpihenő idején, ráadásul három hétre le is kell állítaniuk a gyárukat ebben az időszakban. A McLaren több brit ellenfeléhez hasonlóan szerdán kezdi meg a 21 egymást követő napon át tartó szünetet. „A múlt héten megegyeztünk a nyári szünet előrehozataláról. Gyorsan reagáltunk, követtük az brit kormány iránymutatását, így a McLaren március 25-től április 14-ig áll le a gyárával” – jelentette be Seidl. „A költségek visszaszorítása mellett azért is logikus lépés volt, hogy minden csapat leáll, mert ezzel is védeni tudjuk az embereinket a vírusjárványtól. Emellett lehetőségünk nyílik a halasztott versenyek augusztusi pótlására.”

Brown hozzátette: „A Forma–1-gyel, az FIA-val és a többi csapattal közösen számos ötlettel előálltunk, hogy védelmezzük a szeretett sportágunkat, miközben a csapatunkat, a szurkolókat és a szélesebb F1-es közösségre is vigyázunk. Hatalmas felelősségünk van: nemcsak a saját embereinket, de a szélesebb F1-es közösséget is óvnunk kell, és a sportág védelmezőiként fontos, hogy együtt nézzünk szembe ezekkel a nehézségekkel.”