Musorujsag
Élő Eredmények

Miért nem versenyzett több F1-es a virtuális Bahreini Nagydíjon?

Miért nem versenyzett több F1-es a virtuális Bahreini Nagydíjon?

Racefans, Motorsport-Total
Pierre Gaslyt a karanténba vonulása, Romain Grosjeant a kudarckerülés, Max Verstappent szakmai szempontok tartották távol az F1 múlt hétvégi virtuális Bahreini Nagydíjától. De lesz-e több királykategóriás szereplő a folytatásban?

Sorra mondják le a valódi futamokat a koronavírus világjárvány miatt, így a versenyzés világának figyelme az utóbbi két hétben leginkább a szimulátorversenyzésre irányult. A múlt hétvégén az M4 Sport is élőben közvetítette a Forma–1 által sebtében összedobott virtuális Bahreini Nagydíjat: vasárnap este egy aktív és már visszavonult versenyzőkből, valamint sportágon kívüli hírességekből álló 20 fős mezőny csapott össze a Codemasters F1 2019 nevű játékával. Az új pótsorozat első futamát a Renault kínai pártfogoltja, Csou Kuan-jü nyerte meg.

Az első e-sportos viadal inkább tűnt amolyan bulijátéknak, mintsem komoly szimulátorversenynek, ám a szervezők már előre hangsúlyozták, elsősorban a szórakoztatás a céljuk, ezért sem beszélnek konkrét bajnokságról. Hogy a bahreini virtuális futam súlytalan volt, az emellett annak is köszönhető, hogy miközben az aktív F1-es mezőny mind a 20 tagját meghívták, valójában csak két jelenlegi F1-es állt rajthoz, az újonc Nicholas Latifi, valamint a technika ördöge által megtréfált Lando Norris, aki a küzdelem nagy részéről az internetkapcsolat problémái miatt le is maradt.

Hogy a kezdeményezés nem mozgatta meg jobban az F1 tagjait, annak többféle oka is van. Az egyik, hogy a versenyzők nagyon eltérően vélekednek az e-sportokról és a szimulátorozásról. Egyesek teljes érdektelenséget mutatnak, így például nem meglepetés, hogy Kimi Räikkönen vagy mondjuk Sebastian Vettel nem ment bele a szórakoztatásba.

Mások ugyan szeretnek a gép elé ülni, ám annyira nem érzik magukat magabiztosnak a virtuális pályákon, hogy összemérjék tudásukat a profibbakkal. Romain Grosjean közösségi oldalán jelezte, ő emiatt nem kért a múlt vasárnapi versenyből. „Most el fogok bújni, mivel nagyon gyenge szinten állok” – közölte a francia, mentségként felhozva, hogy a gyermekei társaságában apaként nincs is túl sok ideje az otthoni gyakorlásra. Fontosabb dolga is van most ennél.

Romain Grosjean (Fotó: XPB)

Max Verstappen vele ellentétben nagyon is aktív a szimulátorozás világában, ennek ellenére ő is szakmai indokokat hozott fel arra, miért mondott nemet az F1 versenyére. „Főleg azért, mert még sosem játszottam ezzel a játékkal. Napokig tartana, mire kicsit jobban megismerném a játékot, ezért pillanatnyilag nem szeretnék belemenni. De azért sem, mert nagyon lekötnek az egyéb versenyzős játékok, és a váltogatásuk nem menne számomra” – indokolt a holland a Ziggo televíziónak.

Emellett azért azt is elismerte, a hiúság is gátolta őt a részvételben. „Én mindig azért versenyzek, hogy nyerjek. Nem fogok csak úgy körözgetni a mezőny végén. Ezért inkább el sem indulok.”

Ez utóbbi Norris szerint többeknél visszatartó erő lehet, hiszen hiába számítanak F1-es versenyzőnek, a profibb szimulátorosok előnyben vannak velük szemben az efféle futamokon. Az esetleges csúfos vereség meg nem festene túl jól. „Vannak valódi versenyzők, mint én, Stoffel (Vandoorne), vagy Esteban Gutierrez, és vannak szimulátorversenyzők. Az első hatot nagyjából azok adták, akik rendszeresen játsszák ezt a játékot. Akik nem játsszák, azokat legyőztem” – magyarázta a mclarenes, aki ezzel párhuzamosan egy másik sorozatban is versenyez.

Voltak viszont olyan versenyzők is, akik talán nyitottak lettek volna az e-versenyzésre, de egyszerűen nem állt módjukban belevágni. Carlos Sainz és Pierre Gasly szívesen szimulátorozik, ám mindkettejük esetében az volt a vasárnapi vezetés akadálya, hogy karanténban vannak, és nem tudták volna beszerezni a szükséges kellékeket. Sainz erről egy Norrisszal folytatott online beszélgetés során tett említést. Ő a melbourne-i hazaérkezése óta spanyolországi otthonában van önkéntes karanténban, ami nehezítette a szimulátoros felszerelések beszerzését, főleg úgy, hogy az F1 csak pénteken jelentette be, hogy két nap múlva verseny lesz.

Pierre Gasly (Fotó: XPB)

Gasly eközben az otthonától távolabb, Dubajban van, ahol semmilyen szükséges eszköz nem áll rendelkezésére. „Otthon sokat szimulátorozok, szeretem is. Dubajban viszont nincs szimulátorom, csak egy konzolom, amin más játékokat játszom, nem a Forma–1-est” – nyilatkozta a L’Equipe-nek az Alpha Tauri versenyzője, aki szintén elkülönült ezekre a napokra. „A karantén itt nem annyira szigorú, mint Európában, de azért a hotelben kell maradnom. Kerülöm a várost és a medencét is. Semmilyen kockázatot nem vállalok. Naponta két órát edzek, mert profi sportolóként használhatom a fitnesztermet, annak ellenére, hogy az zárva van. Ez nagy kiváltság. Ezenkívül gyakran járok ki kocogni” – mesélte a karanténjáról.

Az F1 azt tervezi, hogy mostantól minden olyan hétvégén újabb versenyeket tart, amelyen eredetileg Forma–1-es nagydíjat rendeztek volna, de le kellett fújni azokat a vírusjárvány miatt. A következő állomást ennek megfelelően április 5-e, a Vietnámi Nagydíj jelenti majd, ám miután a 2019-es játékban még nem szerepel a hanoi pálya, a virtuális Ausztrál Nagydíjat fogják teljesíteni a résztvevők.

Az erre való felkészülésre ezúttal lényegesen több idő lesz, így talán számíthatunk több nagyobb név részvételére is. Emellett remélhetjük azt is, hogy az első alkalomhoz képest a szervezés is javulni fog.

További tartalmak