A Ferrari csak az idejét vesztegette Räikkönennel – Briatore

Ha Flavio Briatorén múlt volna, ő már 2018-ban kitette volna Kimi Räikkönen szűrét, és a Forma–2-es bajnoki címe után a Ferrariba ültette volna Charles Leclerc-t.

Charles Leclerc és Kimi Räikkönen (fotó: XPB)
Charles Leclerc valósággal berobbant az élmezőnybe 2019-ben azzal, hogy már első ferraris évében le tudta győzni a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt, miközben mindenkinél több pole pozíciót és két futamgyőzelmet számlált. Tette mindezt csupán a második F1-es szezonjában.

Miközben előzetesen voltak, akik féltették a monacóit a korai mély vízbe dobásától, a mindig szókimondó korábbi csapatfőnök, Flavio Briatore szerint a Ferrari már így is túlságosan későn emelte gyári csapatához akadémiája tehetségét. A Benetton és a Renault korábbi vezére a Beyond The Gridnek nyilatkozva azt mondta, ő bizony már akár újoncként a Ferrarihoz vitte volna Leclerc-t, úgy, ahogyan 2007-ben a McLaren is egyből autójába ültette Lewis Hamiltont. Az olasz szerint a Scuderia csak nyerhetett volna ezzel, mivel Kimi Räikkönen szinte hasztalan volt második ferraris korszakában...

„Ő még fiatal. Tökös gyerek, ezt már bizonyította” – mondta Briatore Leclerc-ről. „Én a Ferrari helyében már két éve szerződtettem volna őt Räikkönen helyére. Räikkönen sehol sem volt. Soha semmit se nyertek vele akkoriban, ezért én Leclerc-t ültettem volna a helyére. Ő egy nagyon-nagyon erős versenyző.”

Utólag persze mindig könnyű azon értekezni, mit hogyan lehetett volna csinálni. A Ferrari Leclerc korai előléptetésével még így is jóval nagyobb kockázatot vállalt, mint az elmúlt évtizedekben megszoktuk tőle, hiszen korábban jellemzően már befutott sztárokat alkalmazott csak, tapasztalatlan fiatalokat nem.

Briatore arról is beszélt, hogy bár sokra tartja Leclerc-t, ahhoz még éretlennek véli, hogy egy szintre sorolja őt pályatársával, Max Verstappennel, vagy akár a címvédő Lewis Hamiltonnal. „Jelenleg két sztárja van a mezőnynek: Hamilton és Verstappen” – jelentette ki. „Leclerc-t még nehéz felmérni. Számomra Verstappen egy hihetetlen versenyző. Az, ahogyan előz, ahogyan csillog. Ő egy igazi gladiátor” – állapította meg.