Briatore és Marko is úgy véli, koronavírusos volt korábban

Egy jelenlegi és egy korábbi F1-es csapatvezető, Helmut Marko és Flavio Briatore is úgy véli, már átesett korábban a koronavírusos fertőzésen.

Helmut Marko (Fotó: XPB)
Két ismert F1-es vezető is meglepőnek tűnő nyilatkozatot tett: azt állítják, korábban maguk is átestek a koronavírus-fertőzésen, noha akkor erről még mit sem sejtettek. Ráadásul mindketten az úgynevezett rizikócsoportba tartoznak, hiszen a 70-es éveikben járnak.

Az egyik, aki ezt állítja, a Benetton és a Renault korábbi csapatfőnöke, Flavio Briatore. Az olasz történetében furcsaság, hogy a betegsége decemberre datálható, vagyis jóval korábbra, hogy Olaszországban regisztrálták az első hivatalos koronavírusos beteget (ez február közepén történt). „Decemberben beteg voltam. Magas lázam volt, fájt a tüdőm, nehezen vettem levegőt. Tíz napig tartott, és az orvosom azt mondta, nem tud rá magyarázatot. Aztán amikor Olaszországban kitört a vírusjárvány, már azt közölte velem, hogy én bizonyára túl is esetem ezen a betegségen” – magyarázta a 70 esztendős Briatore.

 

Marko azt gyanítja, már immunissá vált

A hagyományos influenzajárvány időszakában ez a vélelem persze önmagában nem több puszta megérzésnél. Briatore viszont nincs egyedül, a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is meggyőződéssel állítja, hogy már túl van a betegségen, ő ráadásul már reálisabb idősávban küzdött problémákkal. „Február közepén erős megfázásom volt, nagyon köhögtem. Tíz napig tartott ez az állapot, ami az esetemben szokatlanul hosszú volt. Ma már szinte biztos vagyok benne, hogy ez a vírus volt az oka” – mondta az F1 Insidernek a Grazban élő 76 éves szakember.

Szerinte elméletét az is erősíti, hogy az Ausztrál Nagydíjra való oda-visszautazását annak ellenére megúszta egészségesen, hogy a hazaúton kénytelen volt átszállni a dubaji reptéren. „Átvészeltem az ausztráliai visszaút során, hogy meg kellett állnom a dubaji reptéren. Ott tömörült tízezer ember a világ minden országából, egy szűk helyen. Folyamatosan köhögtek és lökdösődtek, tévedésből megérintettek. Számomra ez volt a koronavírus melegágya, ahol az embernek garantáltan meg kellett volna fertőződnie. Én viszont már immunis lehettem ezzel szemben. Ha így volt, az jó példa lenne arra, hogy az idősebbek is fel tudnak épülni ebből a betegségből. Ezért is tartom fontosnak, hogy ne pánikoljunk annyit, és racionálisabban közelítsünk a világjárványhoz” – ecsetelte Marko.

Helmut Marko (Fotó: XPB)Ami az újrafertőződés elmaradásáról és az immunitásáról szóló érvelését illeti, ki kell emelni, hogy az orvostudománynak egyelőre nincs semmi bizonyítéka arra, hogy a koronavírussal nem lehet kétszer is megfertőződni. Ilyen eseteket több országban is regisztráltak, ám az nem tisztázott, hogy visszafertőződésekről volt-e szó, vagy esetleges teszthibákról.

 

Edzőtábor formájában zárták volna "karanténba" versenyzőiket


Marko ennek kapcsán egyébként egy korábbi interjúban – nem teljesen komolyan – megjegyezte, a fertőződéstől rettegő versenyzője, Max Verstappen akkor járna a legjobban, ha még most, az F1 szünete idején átesne a betegségen, hiszen így nem kéne tartania attól, hogy egy későbbi betegség esetleg rontja a bajnoki esélyeit. „Max is fél a megfertőződéstől, noha velem ellentétben ő nem a rizikócsoport tagja. Ezt meg is mondtam neki. Emellett nézhetné ezt pragmatikusan is: most kéne elkapnia a vírust, hogy később ellenálló legyen vele szemben, amikor újra indul a versenyzés.”

Marko az F1 Insidernek azt is elárulta, a versenyzőik biztonságát természetesen fontosnak tartják, és ezért még az is fölvetődött, hogy csoportosan védik meg őket a fertőzés veszélyétől. „Az ötletünk az volt, hogy csinálunk egyfajta edzőtábort, amelyen valamennyi versenyzőnk részt vett volna, egy csodálatos vidéken. Ez már motivációs szempontból is lökést adott volna. Viszont a különböző korlátozások miatt erre már nem volt lehetőség” – fogalmazott.

Az osztrák exversenyző elmondása szerint mostanság erdészkedéssel és favágással tölti az idejét a munka mellett. Az F1-es csapata a héten leállította gyári tevékenységét Angliában, neki emellett pedig a négy szállodájával is foglalkoznia kell, amelyek nehéz időket élnek mostanság. „Rendkívüli korlátozások vannak. Grazban a teljes nyilvános élet megszakadt. Nekem például négy hotelt és a hozzájuk tartozó kávézókat kellett bezárnom. A hoteleket most arra rendeztük be, hogy szükségkórházként lehessen őket használni. Ez viszont nem segítség a létbizonytalanság miatt aggódókon. Szinte háborús hangulat jellemző most” – adott helyzetjelentést.