Musorujsag
Élő Eredmények

Grosjean: Vettel órákkal a döntés előtt megírta, hogy nem versenyez

Grosjean: Vettel órákkal a döntés előtt megírta, hogy nem versenyez

Racefans,
Romain Grosjean elárulta, Sebastian Vettel hamarabb megüzente neki, hogy lefújják az Ausztrál Nagydíjat, mint hogy az illetékesek meghozták az erről szóló döntésüket…

Azok után, hogy Lewis Hamilton a csütörtöki sajtónapon nyíltan nekiment az F1 döntéshozóinak, amiért a koronavírus-járvány terjedése ellenére Ausztráliába ráncigálták a királykategória mezőnyét, Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen szavak helyett tettekkel vívta ki sokak elismerését a paddockban. Az újságírók már közel 12 órája várták, hogy az F1 és az FIA nyilatkozzon az Ausztrál Nagydíj megtartásáról, amikor híre ment, a két világbajnok péntek kora reggel a reptér felé vette az irányt, és úton van hazafelé… Tették mindezt akkor, amikor az ausztrál szervezők még azt kommunikálták a pályán dolgozók felé, hogy folytassák a megszokott előkészületeket, mert egyelőre úgy áll a helyzet, hogy lesz szabadedzés.

A melbourne-i szervező utólag elárulta, még csak nem is tudott arról, hogy egyes résztvevők már a futam lefújásáról szóló döntésük előtt távoztak. Vettelék a jelek szerint többet tudtak náluk. Ezt sugallja az is, hogy Romain Grosjean elárulta, ő péntek hajnalban üzenetet kapott Vetteltől, aki már akkor biztos volt benne, hogy elmarad a nagydíjhétvége.

„Pletykákat már csütörtök este lehetett hallani. Csütörtökről péntekre virradóra nem aludtam valami jól. Hajnali háromkor beszéltem Sebastian Vettellel a WhatsAppon. Megkérdeztem, hol van, miért van még ébren, mire ő azt írta: »A reptérre tartok.« Azt mondta, törölték, nem fogják megtartani. Én erre mondtam, hogy semmi hivatalost nem hallottam erről, de azt felelte: »A csapatom mondta, hogy szabad vagyok, mehetek, én pedig eltűntem.« Szóval melbourne-i idő szerint péntek hajnali három-négy órakor én már tudtam, hogy nem fest jól a helyzet” – mesélte a Haas versenyzője az ausztrál Kym Illmannek adott interjúban.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari) Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Hogy mindez hogyan volt lehetséges, arra később derült fény. Miközben az FIA, az F1 és az ausztrál szervezők nem tudtak dűlőre jutni az esetleges versenytörlés jogi felelőssége kapcsán, a szövetség jelezte, inkább a csapatokra bízná a döntést, mivel amennyiben 12 alá csökkenne a versenyen induló autók száma, úgy a szabályzata értelmében hivatalosan is ellehetetlenül a folytatás, vagyis erre hivatkozva fújhatják le az eseményt. Vettel és Räikkönen csapata, a Ferrari és az Alfa Romeo már a legelső szavazáson határozottan a versenyzés ellen szólalt föl, kiegészülve a Renault-val. Ők már akkor eldöntötték, bárhogy is lesz, a McLarennel együtt visszalépnek a hétvégétől. A Ferrari emellett azt is jelezte, hogy motort sem fog biztosítani partnereinek. Ezt követően a kezdetben a folytatásra szavazó Mercedes-főnök, Toto Wolff is meggondolta magát, és csatlakozott a riválisokhoz, így ebben a pillanatban biztossá vált, hogy az FIA által limitnek szabott 12 autós mezőny nem fog összejönni.

A döntést ettől függetlenül még nem hozták meg, az illetékesek ezzel kapcsolatban csak a kapunyitás időpontja után, úgy délelőtt 10 óra körül határoztak – Vettelék akkor már a repülőn ültek. Hogy mennyire biztosak voltak a csapatok a verseny lefújásában, azt az is jelezte, hogy a Ferrari és a Mercedes reggel még csak embert sem küldött a pályára, holott a verseny mellett érvelő Red Bull például még a motorját is beindította a garázsban.

Grosjean inkább óvatos volt a Vetteltől kapott fülessel, ő csak később tért vissza Franciaországba a családjához. Most gyerekeivel várja otthon, hogy kiderüljön, mikor és hol rajtolhat el a 2020-as F1-es idény. „Várjuk, hogyan alakul a helyzet. Most sokkal fontosabb dolgok is vannak annál, mint hogy versenyezzünk, noha eléggé furcsa érzés otthon lenni az év ezen szakában. Számomra olyan ez, mintha január lenne. El sem tudom hinni, hogy már szinte április van. Januárban otthon szoktam lenni, edzek, aztán februárban tesztelek, márciusban versenyzem. De most április van, én meg otthon vagyok” – mondta a helyzet szokatlanságáról a francia.

Borítókép: Sebastian Vettel és Romain Grosjean (Fotó: XPB)

További tartalmak