Musorujsag
Élő Eredmények

A Red Bull védence tudja, egy pillanat alatt kikerülhet a programból

A Red Bull védence tudja, egy pillanat alatt kikerülhet a programból

GMM
A Red Bull által támogatott Jack Doohan őszintén beszélt a bikások juniorprogramjáról: tudja, ha jól teljesít, az osztrákok segítségével eljuthat a királykategóriáig, de adott esetben egy pillanat alatt elveszítheti a cég támogatását. És bizony, egy balszerencsés időszak is széttörheti álmait…

A gyorsaságimotoros világbajnokság ausztrál legendájának, Mick Doohannak a fia, Jack 2018 óta tagja a Red Bull juniorprogramjának, melynek tagjaként eddig kétszer volt ezüstérmes az ázsiai F3-as szériában. Eredményei eddig feljogosították arra, hogy a program tagja maradjon, annak szigorúsága miatt azonban továbbra is nagyon oda kell figyelnie.

A bikások ugyanis sosem voltak szívbajosak, ha a fiatalok menesztéséről volt szó, ezzel pedig az ausztrál is tisztában van; nemrég őszintén beszélt arról, tudja, ha csak egy kicsit is meginog, és rosszabb eredményeket hoz, azonnal búcsút vehetnek tőle.

„Nagyon kemény, azonnal kitehetnek, de ha őszinte akarok lenni, azt mondom, a feltételek egyértelműek” – kezdte. „Ha jól teljesítesz, akkor benn maradsz, ha nem, akkor kihullasz. Szóval, mint az élet minden területén, ebben is szükséged van egy kis szerencsére, miközben a lehető legjobbat kell kihoznod az adott szituációból.”

Jack Doohan (Fotó: XPB)

„Persze időnként a versenyzők nem tudnak mindent a kezükben tartani, de remélhetőleg, a Red Bullnál látják ezt. Most nekik köszönhetően van egy út, melyen elérhetem a célom (az F1-et) és ez így sokkal könnyebben elérhető, mintha nem lenne ilyen támogatás” – hangsúlyozta.

Kiemelte, nagyon jól tudja, a legnagyobb ellenfelek pont a programon belül találhatók, hiszen mind ugyanarra az F1-es helyre hajtanak. „Mind ugyanoda akarunk eljutni. A következő három-négy évben pedig várhatóan csak egy szabad hely lesz majd, tehát eléggé korlátozottak a lehetőségek, ha a Red Bull-os autókat nézzük” – fogalmazott.

A szóban forgó kemény döntéseket a Red Bull programjának keménykezű irányítója, Helmut Marko szokta meghozni, aki ausztrál sorsa felett is ítéletet mondhat majd. Ami az osztrák sportvezetőt illeti, Doohan szerint egyelőre nincs túl sok kapcsolat kettejük között. „Telefonon rendszeresen szoktunk beszélni, és a hétvégék után közösen áttekintjük a futamokat, de nem beszélünk túl sokat. A hétvégék, vagy a bajnokságok végén szoktunk elemezni, de ezeket kivéve szerintem minden közvetítőkön keresztül zajlik” – árulta el.

„Ha nyersz, és jó vagy abban, amit csinálsz, akkor téged keresnek, ők ugyanis azt kutatják, ki lehet a következő nagy dobás az F1-ben. Adni akarnak neked esélyt, és meg akarják nézni, tudsz-e élni ezzel a lehetőséggel. De ez értelemszerűen ijesztő a versenyző számára, ijesztő számodra. Ijesztő, mert tudom, hogy az egyik percben még benn vagy a programban, azt a következő pillanatban pedig már ki is kerülhetsz” – zárta gondolatát.

Jack Doohan, Mick Doohan és Fernando Alonso (Fotó: XPB)
Borítókép: Jack Doohan (Fotó: XPB)

További tartalmak