Musorujsag
Élő Eredmények

Ecclestone szerint az Aston Martinnál fog kikötni Wolff

Ecclestone szerint az Aston Martinnál fog kikötni Wolff

GPFans, Motorsport-Total
Újra lendületet kapott a pletyka, miszerint a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff az Aston Martinhoz csatlakozhat. Bernie Ecclestone szerint jó esély van a váltásra.

Lewis Hamiltonhoz hasonlóan Toto Wolff szerződése is 2020 végéig szól a Mercedesszel. Ez már önmagában alapot jelent a jövőjével kapcsolatos találgatásokhoz, az elmúlt hetek történései viszont rá is erősítettek a pletykákra. Már korábban is pedzegették, hogy a Daimler új elnöke, Ola Källenius nem áll olyan jó viszonyban Wolff-fal, mint elődje, Dieter Zetsche, és többen ennek bizonyítékaként értelmezték, hogy az osztrák csapatvezetőnek a közelmúltban két alkalommal is módosítania kellett korábbi álláspontján az elnök nyomására. Előbb Ausztráliában szavazott a futam megtartása ellen azután, hogy elsőre támogatta a folytatást, aztán az éppen az ő kezdeményezésére egységbe tömörült hét csapat közül vonta ki magát a Ferrari és az FIA megállapodásáról folyó vitában.

Mindezek után csütörtökön megjelent egy cikk a német Motorsport-Totalon arról, hogy Wolff ajánlatot kapott Lawrence Strolltól, aki nemrég vásárolta be magát az Aston Martinhoz: a kanadai milliárdos állítólag azt szeretné, hogy barátja legyen az autógyártó ügyvezető igazgatója. A németek által exkluzívként hirdetett cikk azóta furcsamód eltűnt a portálról, ugyanakkor nem ők az egyetlenek, akik Wolff váltásának lehetőségét pedzegették.

A Strollt és Wolffot is jól ismerő Bernie Ecclestone a GPFansnek ugyancsak a kapcsolat meglétéről beszélt, mi több, az F1 korábbi vezére szerint jó esély is van arra, hogy Wolff a Mercedestől az Aston Martinhoz kerüljön. „Toto Wolff nagyon összebarátkozott Lawrence-szel. Ő nagyon tudja, hogyan kell a megfelelő személyeket barátnak választani, és szerintem nagy a valószínűsége annak, hogy csatlakozik Lawrence-hez az Aston Martinnál. Lawrence-nek megvannak az emberei, a csoportja részesedést vásárolt a vállalatnál, és gyanítom, hogy Toto ügyvezető igazgatóként csatlakozhat. Szerintem működhet” – nyilatkozta a brit.

Wolff erre bizonyára csak annyit mondana, hogy a „jó öreg Bernie újabb kézigránátot dobott közénk”, az ugyanakkor mindenképpen megállja a helyét Ecclestone kijelentésében, hogy a csapatfőnök mostanság közeli viszonyban áll a Racing Pointot is működtető Stroll-lal. A múlt héten a brit Daily Mail cikkezett arról, hogy együtt utazgattak, miközben az összes F1-es csapat videókonferencián egyeztetett a koronavírus miatt kialakult rendkívüli helyzet kezeléséről. A Mercedest e megbeszélésen a technikai igazgató, James Allison képviselte.

Lawrence Stroll (Fotó:XPB)

Wolff és Stroll régóta ismeri egymást, kölcsönösen tisztelik a másikat az eddig elért eredményeik miatt, kapcsolatuk pedig 2018 nyarán kezdett szorosabbá válni, amikor a Mercedes közvetett módon segített megindítani a Force India tulajdonosváltásához vezető csődeljárást. Akkor a csapat többek között a csillagos márkának is tartozott a kapott motorjaiért, Wolff pedig a háttérből segítette Strollt, hogy ő vehesse át a csapatot.

A Motorsport-Total azóta törölt cikkében egyébként kiemelte, több forrásuk szerint az osztrák a közelmúltban a Stroll Aston Martinnal folytatott tárgyalásaiban is besegített, és többek között egy titkos New York-i találkozón is részt vett, mely a részvényfelvásárlás előkészítéséről szólt.

Hogy ebből mennyi igaz, az – főleg a cikk utólagos törlése után – erősen kérdéses. Az viszont biztos, hogy amíg nem tesznek bármilyen bejelentést, várhatóan Wolff jövője fölött is ugyanúgy ott lebeg majd a kérdőjel, mint Hamiltoné fölött.

Stroll év elején vásárolta fel a nehéz anyagi helyzetbe került Aston Martin részvényeinek 16,7%-át. Miután a márka részvényei később a koronavírus-járvány kitörése miatt tovább veszítettek értékükből, a részesedését 25%-ra növelte. A részvények megvételén túl további százmilliókat biztosított tőkeinjekcióként a gyártónak, így összesen nagyjából 500 millió angol fontos befektetésről van szó. A kanadai már jelezte, 2021-től F1-es csapatát, a Racing Pointot az Aston Martin gyári alakulatává teszi, és a gárda a britek nevén folytatja működését.

Borítókép: Toto Wolff (Fotó: XPB)

További tartalmak