×

A hat legjobb versenyző, aki ellen Button küzdött

A korábbi világbajnok, Jenson Button elárulta, melyek azok a versenyzők, akiket ő a legjobbnak tart abból az évekből, melyekben ő is ott volt a királykategória mezőnyében, vagyis a 2000-es és a 2016-os szezonok közötti időszakban.

Motor Racing - Formula One World Championship - Monaco Grand Prix - Sunday - Monte Carlo, Monaco Jenson Button, Lewis Hamilton és Fernando Alonso (Fotó: XPB)
A királykategória szurkolói és szakértői között állandó téma, ki volt, ki lehetett minden idők legjobb versenyzője. A kérdés hosszú beszélgetések alapjául szolgál, és általában a hosszabb interjúk során is rendre előkerül. Nemrég Jenson Buttonnk is föltették a Sky Sports munkatársai, a brit azonban nem állt elő konkrét „megoldással”.

Kiemelte, a különböző korszakok nagyjait nehéz összehasonlítani, és bizonyos értelemben fölösleges is, ezért ő inkább azt a hat nevet dobta be a kalapba, akiket abból az időszakból tart a legjobbnak, melyben ő is része volt a mezőnynek.

„Mondani fogok hat nevet, de ez a hat név azokból az évekből való, amikben én is versenyeztem, mert csak így tudom igazán jól megítélni a versenyzőket” – kezdte. „Ami engem illet, szerintem mindig nagyon nehéz volt összehasonlítani az olyan versenyzőket, mint (Juan Manuel) Fangio és (Lewis) Hamilton. Évtizedek választják el őket, és jóformán két teljesen eltérő sportban versenyeztek ők ketten” – hangsúlyozta.

Jenson Button (Fotó: XPB)„Lewis ott lesz a listán” – folytatta a 2009-es bajnok, aki Hamilton testközelből is figyelhette, 2010 és 2012 között ugyanis csapattársak voltak a McLarennél. „Szóval ott lesz Lewis, és Fernando Alonso is. Mindkét versenyző mellett ott lehettem, és nagyon intenzív időszak volt mindkettő. Hatalmas tehetségek mindketten, de teljesen más módon.”

„Sebastian Vettel is ott van a listán. Négy bajnokságot nyert zsinórban, ami nagyon nagy dolog volt. Most egy kicsit szenved egy versenyképes csapattárs mellett, de biztosra veszem, hogy ez is csak jobb versenyzővé teszi őt. Még Max Verstappent is megnevezem. Nem versenyeztem vele túl hosszú ideig, de testközelből láthattam, mit művelt az olyan nehéz körülmények között, mint amilyenek 2016-ban voltak Brazíliában. Megdöbbentő volt, mire képes az autóval. Úgy tűnt, teljesen kontrollálatlanul érkezik meg az első kanyarba. Más ötször kicsúszott volna, de ő bevette a kanyart” – magyarázta.

Két másik nevet is „kevesebb tapasztalat” alapján választott, de teljesen evidensnek tartja, hogy ők ketten is ott vannak a listán. „Van még két versenyző, akik a korai Forma–1-es időszakomból valók. Ők ketten tehát Mika Häkkinen, és természetesen a nagyszerű Michael Schumacher” – zárta gondolatát a brit az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején nagyszerű csatákat vívó kettős említésével.