Musorujsag
Élő Eredmények

Horner: Marko nem gondolta komolyan a versenyzők megfertőzését

Horner: Marko nem gondolta komolyan a versenyzők megfertőzését

BBC
Felháborodást keltett és magyarázkodásra kényszerítette a Red Bullt Helmut Marko a „koronavírusos edzőtáborukkal” kapcsolatos kijelentése.

Amíg még élt és a paddockban volt régi barátja, Niki Lauda, Helmut Markóék gyakran űztek sportot abból, hogy megosztó kijelentéseket tettek nyilvánosan, ezzel borzolva a kedélyeket, vagy ugratva egymást. A Red Bull mindig pragmatikus és egyenes tanácsadója azóta sem tett lakatot a szájára, legutóbbi nyilatkozatával pedig ismét sikerült megosztania a közvéleményt.

Az osztrák az elmúlt napokban több médiumnak is beszélt arról, hogy a koronavírus világjárvány idejére azt tervezték, egy közös edzőtáborba gyűjtik össze valamennyi versenyzőjüket (F1-eseket és juniorokat), hogy így vészeljék át a verseny nélküli időszakot. Fölvetette, ez egyben kiváló lehetőség is lett volna arra, hogy a versenyzőkön is végigmenjen a járvány, így amikor újra volán mögé ülhetnek, már nem kell attól tartaniuk, hogy kidőlnek a bajnoki csata közepén.

Marko elismerte, ötletét nem fogadták lelkesen a Red Bullnál, ám szerinte nem lett volna különösebb kockázata a megvalósításnak, hiszen fiatal emberekről van szó, akik hamar átestek volna a betegségen, s ezzel egy időre biztosan immunissá váltak volna rá.

A 76 esztendős osztrák javaslatát természetesen némi fölháborodás kísérte. A megfertőzéssel „védeni” kívánt Max Verstappen hazájában, Hollandiában fel is kapták a témát, és a Limburger című lap még egy biokémikust is megszólaltatott. Douwe de Boer szerint Marko felelőtlenül játszott volna versenyzői életével, hiszen nem igaz, hogy a fiatalabbakra egyáltalán nem lehet veszélyes a koronavírus. „A koronavírus sokkal kiszámíthatatlanabb az átlagos influenzánál. Szóval emberéletekkel játszol. Értem én Marko gondolatmenetét, hogy immunissá szeretné tenni a versenyzőit. A kormányunk a nyájimmunitást emlegeti, ami valahol hasonló is ehhez, csak az a gond, hogy Marko kizárólag a versenyzőire gondol. A koronavírus sokkal kiszámíthatatlanabb a szokványos influenzánál, és láthatjuk, hogy még fiatalok is válhatnak súlyos beteggé tőle, akár bele is halhatnak. Ez itt egy orvosetikai vita, és nem gondolnám, hogy egy csapatvezetőnek kockára kéne tennie az alkalmazottai egészségét” – vélekedett a szakember.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A témával kapcsolatban eközben a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is nyilatkozott, aki nem először kényszerült tüzet oltani időnként túlságosan is nyílt kollégája után. Az istálló vezetője a BBC-nek hangsúlyozta, Marko javaslata nem volt teljesen komoly, és még azt megelőzően vetette föl ezt az ötletet, hogy a járvány igazán komollyá vált volna. „Ahogy Helmut is utalt rá, amikor ő ezt fölvetette, a Red Bull nem fogadta ezt valami nagy lelkesedéssel. Ez csak egy odavetett megjegyzés volt, még azt megelőzően, hogy látszott volna, mennyire komoly ez a világjárvány” – szögezte le.

Horner emellett rámutatott, hogy csapatuk nem terjeszteni, inkább fékezni próbálja a járványt, hiszen a többi brit csapattal együtt átállították gyárukat bizonyos típusú lélegeztetőgépek fejlesztésére, előállítására. „Igen, a Red Bullnak sok sportolója van, de ami most zajlik, abból kiderül, hogy ez fiatalokat is érinthet, öregeket, sérülékeny embereket. Nincs korlátozva az érintettek köre. Szóval mi most ehelyett inkább a lélegeztetőgépek fejlesztésével foglalatoskodunk, hogy bizonyítsuk, mennyire komolyan vesszük ezt, és mennyi erőfeszítést teszünk a háttérben. Helmut a megjegyzését még azt megelőzően tette, hogy átlátta volna a helyzet komolyságát. De sosem kezeltük tényleges vitaként, sosem volt komoly javaslat” – tisztázta.

Borítókép: Helmut Marko és Christian Horner (Fotó: Red Bull)

További tartalmak