Musorujsag
Élő Eredmények

Marko tisztázta: Nem akartam megfertőzni a versenyzőimet!

Marko tisztázta: Nem akartam megfertőzni a versenyzőimet!

Auto Bild
A hullámokat verő Helmut Marko állítja, a média erősen eltorzította a „koronavírusos” edzőtáborral kapcsolatos kijelentéseit.

A Red Bull tanácsadója kis túlzással közellenséggé vált hazájában azok után, hogy több osztrák médiumnak is azt nyilatkozta, tervezték, hogy valamennyi Red Bull-versenyzőt egy közös edzőtáborba hívják, és ez jó lehetőség lett volna arra, hogy egyszerre mindegyikük átessen a koronavírus-fertőzésen, immunitást szerezve vele szemben a majdani bajnoki szezonra. Legutóbb az osztrák tévé, az ORF vasárnapi adásában beszélt e „tervéről”, és az interjút hallók közül sokan fölháborodtak.

Christian Horner csapatfőnök a kedden a BBC-nek nyilatkozva védelmébe vette kollégáját, kiemelve, hogy Marko e javaslatát még azt megelőzően vetette föl, hogy igazán komolyra fordult volna a járvány, és azt is hangsúlyozta, hogy a Red Bullnál még csak nem is volt lehetőség egy ilyen fertőzőtábor szervezése.

Azóta maga az érintett is tisztázta a helyzetét. Az Auto Bildnek nyilatkozva Marko hangsúlyozta, az ötlete nem volt annyira komoly, mint amilyennek sok médium beállította. „Ez természetesen nem állja meg a helyét. Nem arról volt szó, hogy bárkit tudatosan meg akartam fertőzni. Ez rosszul jött le az interjúból, mivel azt összevágták. Ausztriában a médiában mindent elnyom a korona. Mindegy, hogy tévé, rádió vagy újság, csak a vírusról szól minden. Még az olyan szélhámosságok is háttérbe szorulnak, amikről Ausztriában általában azt mondják, hogy átlépnek egy határt. Egy biztos: én nem küldöm önként háborúba a gyerekeimet.”

Helmut Marko és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Tény, Marko az első interjújában még csak tréfás hangnemben beszélt az ötletéről, későbbi nyilatkozatai viszont alátámasztották, hogy nem teljesen gondolta ezt viccnek. Az Auto Bildnek elmagyarázta, miről is szólt valójában az ötlete. „Természetesen elővigyázatosnak kell lenni, és  a lehető leggyorsabban meg kell próbálni kézbe venni a világjárványt. De ha lehet, ezt tegyék mértékkel. Biztos vagyok benne, hogy engem februárban elkapott ez a vírus. Amikor Melbourne-be utaztam már jobban voltam. A hazaúton pedig Dubajban kellett átszállnom, ahol elképzelhetetlen körülmények voltak. Minden logikának ellentmond, hogy mégsem fertőződtem meg ott. Valószínűleg azért, mert már immunis voltam rá” – utalt arra, hogy ő csak versenyzőinek is azt kívánná, hogy ellenállóvá váljanak.

A 76 éves Marko kezdettől azt vallja, hogy a vírusjárvány körül a kelleténél nagyobb pánikot keltenek. Bár elismeri, hogy az ő korosztályára veszélyes lehet a koronavírus, úgy véli, a saját esete azt mutatja, hogy egy Max Verstappen korában lévő sportolónak nem lenne mitől tartaniuk. Nagy port kavart kijelentésének/javaslatának éppen ez állt a hátterében: az edzőtábort nem a vírus elkapása céljából szervezte volna versenyzőinek, hanem a járvány ellenére, melytől szerinte nem lett volna okuk félni. És ha esetleg mégis betört volna a járvány a táborukba, annak még szerinte előnyös oldala is lett volna. „Ha az én korombeliek, akik a rizikócsoportba tartoznak, át tudják vészelni a betegséget, akkor azt nagy biztonsággal lehet állítani, hogy fiatal és kisportolt atlétáknak, amilyenek a mi versenyzőink, nem kell tartaniuk a következményektől. Csak ezért vettük fontolóra, hogy a koronaveszély ellenére edzőtábort szervezünk. A fiúkat ez mindenekelőtt kikapcsolta volna, emellett fitten is tartotta volna. Tudatos megfertőzésről viszont sosem volt szó” – tisztázta.

Borítókép: Helmut Marko (Fotó: XPB)

További tartalmak