Vasseur: Nem tudjuk, mennyire lesz súlyos ez a válság

Noha a vezetőség támogatja a könnyítéseket, az alakulatok pedig mindent megtsznek a munkahelyek megóvásáért lehetetlen megállapítani, mennyire lesz mély a járvány miatti gazdasági visszaesés okozta válság az F1-ben – jelentette ki az Alfa Romeo csapatvezetője, Frédéric Vasseur.

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)
Mint az élet megannyi területét, az F1 világának megszokott menetét is fejtetőre állította a koronavírus-világjárvány, melynek hatására futamok maradtak el, és több szabályt is azonnal megváltoztattak (vagy épp halasztottak el), a csapatoknak ugyanis komoly pénzügyi veszteségekkel kell szembenézniük, a fő cél tehát a költségcsökkentés lett.

Kiesésre egyrészt a naptár rövidülése miatt kell számítaniuk (minél kevesebb viadalt rendeznek, annál kevesebb lesz az év végén elosztható bevétel), miközben az anyacégeknek a vírus miatt bekövetkező gazdasági visszaeséssel is számolniuk kell.

Bár az F1 mindent elkövet a csapatok védelméért, a csapatok pedig a munkahelyek megóvásáért, az Alfa Romeo alakulatát vezető Frédéric Vasseur szerint a bizonytalanság mindenki helyzetét megnehezíti, éppen ezért a jó szándék ellenére jelenleg megjósolhatatlan mennyire lesz súlyos a válság a királykategórián belül.

„A gond az, hogy nem tudjuk, mennyire lesz mély a válság” – kezdte a francia. „Nem tudjuk, hogy elkezdhetjük-e a szezont Montrealban, vagy sem. Kicsit nehéz egyértelműen látni, milyen lesz a helyzet, és a szezon. Szeretnénk egy tisztességes évadot összehozni, és dolgozunk is rajta, de semmit sem vehetünk biztosra. Azt is nehéz elképzelni, milyen hatással lesz mindez a csapatokra. Reaktívnak kell lennünk, és kell, hogy legyen A, B, C-tervünk. Igazából az abc minden betűjével kell, hogy legyen tervünk. Meg kell értenünk a hatóságok döntéseit, és ezek ismeretében kell lépnünk” – magyarázta.

Robert Kubica (Fotó: XPB)A nehézségek leküzdése érdekében a McLaren a napokban már jelezte, több dolgozó bérét is visszavágja (a két versenyző, Lando Norris és Carlos Sainz is vállalta, hogy lemond fizetése egy részéről a csapat érdekében), néhányakat pedig kényszerpihenőre küld. Vasseur szerint a jelenlegi helyzet hasonló lépésekre sarkallhatja az összes alakulatot – a legnagyobbakat is.

„Először is, engem most sokkal jobban érdekel a mi helyzetünk, mint a többieké, mint a nagyobb csapatoké. Nem tudom, ők milyen szituációban vannak, de azt hiszem, a helyzet mindenki számára hasonló lesz. Minden gyár szembesül a válsággal. A Red Bull is kevesebb italt ad el, mert a szórakozóhelyek is bezártak. Szóval a válság mindenkit érint, nekünk pedig reagálnunk kell, ráadásul kollektíven kell reagálnunk” – hangsúlyozta.

„Nem azt kell tudni, kit érint legjobban, hanem a megoldásokat kell keresnünk. Mindenkit érint, szóval erős megoldásokat kell találnunk, ami mindenkit segíthet. Kapcsolatban állunk a szponzorokkal is. Senki sem örül ennek a helyzetnek. A versenyzés a munkám, a vállalkozásom és a szenvedélyem egyben. Ez nem arról szól, hogy otthon maradunk. Szeretem a családom, de nem akarok fél évig otthon ülni, viszont meg kell értenünk ezt a helyzetet. A szponzoroknak a szponzorálás mellett mással is foglalkozniuk kell. Kezelniük kell a válságot. Informáljuk őket, hogy egy tisztességes naptáron dolgozunk, de egyelőre némileg még mindig sötétben tapogatózunk” – zárta gondolatát.

Két futamközvetítés is lesz vasárnap az M4 Sporton!
14:00, 1993, Európa Nagydíj
21:00, Virtuális Ausztrál Nagydíj