×

Frankl András: „Kevés emberről beszélnek ma a régiek közül, de Senna ilyen”

Vasárnap délután kettő órától az M4 Sport élőben újraközvetíti az 1993-as Európa Nagydíjat. Az akkori kommentátorpáros egyik tagjával, Frankl Andrással beszélgetett Ujvári Máté A Pontokat Vasárnap Osztják című podcast legutóbbi adásában.

Frankl András. Egy név, amelyet egy magyar F1-es szurkolónak sem kell magyarázni. Dávid Sándorral, azaz Lapajjal a ’90-es években együtt közvetítették a legendás Európa Nagydíjat, és történelmi versenyt láttak, köszönhetően a hatalmas esőnek, na meg Ayrton Senna teljesítményének.

Az Egyesült Államokban élő egykori sportriportert Ujvári Máté kérdezte A Pontokat Vasárnap Osztják podcast negyedik adásában többek között arról, hogy mi az első ami eszébe jut a versennyel kapcsolatban?

Az 1993-as Európa Nagydíj rajtja - Photo4 / XPB Images„Az első kör. Azt egyébként el kell ismernem - és utólag ezt nem csak én, hanem Dávid Sándor is elismerte - hogy nem az volt életünk legjobb közvetítése. Ez amiatt is volt, hogy a szakadó esőben nem is fülkében, hanem valami kis plasztik micsoda alatt ültünk, s én nem hallottam őt, ő nem hallott engem, aztán csak mindketten mondtuk-mondtuk a dolgokat” – mesélte Frankl András.

„Az első kört már milliók látták Youtube-on, de a lényeg: Senna nem kezdett annyira jól, de aztán – mivel ő volt az esőzseni – folyamatosan jött föl, és olyan helyeken fékezett és előzött, ahol más nem. Hogy egy mai példát mondjak, mint Max Verstappen néhány éve a Brazil Nagydíjon.”

Szeretjük az összehasonlításokat, és abban az időben óriási Senna – Prost csata dúlt. Frankl András kettejük népszerűségéről is mesélt a podcastban.„Érdekes párharc volt Prost és Senna között, már csak azért is, mert Prost saját bevallása szerint sem szeretett esőben versenyezni. Egyébként, ha ezer embert megkérdezel ma a Nagykörúton, többségük azt sem tudja, ki az az Alan Prost. Pedig négyszeres világbajnok. Az az igazság, hogy nagyon kevés emberről beszélnek ma a régiek közül, de Senna ilyen. Én teljesen elfogult vagyok vele, s az első feleségemet is részben azért hagytam ott, mert a halála után én három hétig sírtam, s ő nem értette miért zokogok.

Nigel Mansellt főleg az angolok, de mások is, abban az időszakban imádták, bárhová ment. Egy nagy hős volt, hiszen nem ezüstkanállal született, hanem egy melós srác volt, mint Lewis Hamilton. Piquet-t ugyanakkor én mindig is utáltam, akkor is és most is. Egy sunyi alak volt, a fia csalt Szingapúrban, úgyhogy nálam ő egy nagy nulla volt, nem érdekel, hogy milyen gyorsan is vezetett.”

A beszélgetésben Frankl András összehasonlítja az akkori versenyzőket a mai pilótákkal, s részletesen kifejti, miért nincs összességénben annyira jó véleménnyel a jelenlegi F1-ről.

 

A teljes adást itt hallgatható meg:


Két futamközvetítés is lesz vasárnap az M4 Sporton!
14:00, 1993, Európa Nagydíj
21:00, Virtuális Ausztrál Nagydíj