A Williams is csökkenti a fizetéseket

A McLaren után a Williams is reagált a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesésre: a brit csapat a riválishoz hasonlóan több dolgozót is szabadságra küld, és a helyzetre való tekintettel többek fizetését – beleértve a két versenyzőét – is csökkenti.

Williams logó (Fotó: XPB)
A Forma–1 maga, és a csapatok külön-külön is igyekeznek olyan intézkedéseket hozni, melyek hosszabb távon segíthetik fennmaradásukat a koronavírus világjárvány okozta gazdasági válság idején. A sportág vezetői számos költségcsökkentő intézkedést vezettek be, az alakulatok pedig dolgozók fizetésének csökkentésével, kényszerű szabadságolással próbálnak „küzdeni”.

Elsőként a McLaren döntött úgy, kényszerpihenőre küldi dolgozói egy részét, másoknak pedig csökkenti a munkabérét – ebben a versenyzők (Lando Norris és Carlos Sainz) is beleegyeztek, tehát idén ők is kevesebbet tehetnek majd zsebre a tervezettnél.

Fotó: XPBMost egy másik brit alakulat, a Williams tett bejelentést hasonló intézkedésekről. A grove-iak egy rövid közleményben tudatták a nyilvánossággal, hogy több munkatársukat is kényszerpihenőre küldik a szélesebb körű költségcsökkentő intézkedések részeként, és ők is visszavágják egyes munkatársak eredeti fizetését.

A kényszerszabadságok ideje a tervek szerint május végéig tart, a fizetéscsökkentés (ez árpilis elsejétől aktuális) pedig a felsővezetőket és a versenyzőket (George Russell és Nicholas Latifi) is érinti majd, mértéke pedig húsz százalék lesz.

A csapat kiemelte, a döntéseket nehéz szívvel hozták meg, ugyanakkor szükségesnek érezték őket a jelenlegi helyzetben, és bevezetésükkel csak a munkahelyeket szeretnék hosszabb távon is fenntartani. Amint a helyzet megengedi, a most kényszerszabadságra küldött dolgozók természetesen azonnal visszatérhetnek munkájukhoz, teljes munkaidőben.

A Williams grove-i bázisa (Fotó: XPB)

A Williams grove-i bázisa (Fotó: XPB)