Montezemolo: Schumacherrel stimmelt az időzítés, Sennával nem

Luca di Montezemolo szerint Ayrton Senna és Michael Schumacher összeférhetetlen páros lett volna a Ferrarinál. Lewis Hamiltonnal egyszer beszélt elnöksége idején, Sebastian Vettelt pedig elsőre éretlennek találta a szerződtetéshez.

Michael Schumacher és Luca di Montezemolo (Fotó: XPB)
Először az 1970-es években tevékenykedett csapatmenedzserként a Scuderiánál, két világbajnoki címet nyert Niki Laudával. Aztán 1991-ben a márka elnökének nevezték ki, és bő két évtizeden keresztül irányította a vörösöket. Elnöksége idejére esett a Schumacher-korszak, amely máig a gárda legsikeresebb időszaka. Luca di Montezemolo sok mindent átélt a Ferrari élén, és többek között igazi versenyzősztárokkal volt lehetősége együtt dolgozni, miközben másokkal csak kapcsolatba került, de végül nem szerződtette őket.

Az olasz Sky televíziónak adott interjúban elsőként a Michael Schumacherrel kötött megállapodásáról beszélt. „Elég nagy volt a szkepticizmus, de nekem meggyőződésem volt, hogy jól választok, mivel ez volt a megfelelő időpont. Ha két évvel korábban szerződtettem volna, az túl korai lett volna, mert nem állt rendelkezésre nyerő autónk. Michael egy nagy és hosszú átszervezés után jött a csapathoz, és ez volt az a pillanat, amikor a versenyző jelenthette a különbséget.”

„1996-ban voltak nehéz pillanataink, nehéz versenyeink. Kanadában elszállt a tengelykapcsolónk, míg Franciaországban a pole megszerzése után nem is rajtolhatott el a versenyen. De közben ott voltak a győzelmeink Spában és Monzában, amik megnyitották a következő évek sikersorozatát.”

Michael Schumacher és Luca di Montezemolo (Fotó: XPB)Montezemolo már többször beszélt arról, hogy az 1990-es évek elején gyengélkedő Ferrari megújulásának keretében először nem Schumachert, hanem Sennát szemelte ki. A frissen kinevezett csapatfőnök, Jean Todt már 1993-ban puhatolózott a brazilnál, majd 1994 elején éppen az imolai tragédia előtt került sor egy személyes megbeszélésre Senna és Montezemolo között utóbbi lakásán. „Eljött a házamba Bolognába a tragikus balesetét megelőző szerdán, és nemcsak azt árulta el nekem, hogy mindenáron velünk szeretne versenyezni, hanem arról is beszélt, hogy mindenáron szabadulna a Williamstől. Imola után egyeztettünk volna erről. Örültem volna, ha csatlakozik a csapathoz.”

Hogy ez esetben hogyan alakult volna Schumacher pályafutása, az nagy kérdés. Montezemolo abban viszont biztos, hogy a brazil mellé nem szerződtették volna le későbbi bajnokukat, mivel ez a párosítás nem működhetett volna. „Schumacher és Senna? Ez a párosítás nem lett volna működőképes. Nem működött volna, mivel két szupersztár került volna egy csapatba, és ezzel nem nyerhetsz semmit. Nagyszerű páros lett volna, jól festett volna, de a Ferrarinak nem tett volna jót” – vélekedett.

Schumacher aztán öt bajnoki címet szerzett a csapatnak, majd 2006-os első visszavonulása után még évekig segítette a Ferrarit tanácsadóként, igaz, pontos pozícióját sosem tisztázták. Montezemolo elárulta, ez volt az az időszak, amikor a német egy másik későbbi bajnokot ajánlott a figyelmébe: Sebastian Vettelt. „Schumacher mindenáron meg akart győzni engem arról, hogy szerződtessem Vettelt – még azelőtt, hogy a Toro Rossótól a Red Bullhoz léptették volna elő. De akkoriban én még éretlennek tartottam őt, és inkább Alonsót preferáltam vele szemben.”

Alonso kapcsán hozzátette: „Eltekintve az ő karakterétől, nyert velünk pár nagyszerű versenyt, és kétszer is az utolsó futamon veszítette el a bajnokságot.”

Luca di Montezemolo és Fernando Alonso (Fotó:XPB)A spanyolt végül ironikus módon éppen Vettel követte a Ferrarinál, ám egyelőre ő sem tudott a csúcsra érni a csapattal, ráadásul eddig még az utolsó futamig kiélezett bajnoki csatában sem volt része. „Vettel érzi a nagy nyomást. Neki arra van szüksége, hogy támogassák. De még mindig nagyon erős. Elkövetett pár hibát, ez igaz, túl sokat is, de ezeket a hibákat csak azért vétette, mert kényszerhelyzetben találta magát, és kockáztatnia kellett” – vette védelmébe az utóbbi két évben nem a legjobb arcát mutató négyszeres világbajnokot.

Hogy Vettelnek mi lesz a sorsa a Ferrarinál, az egyelőre kérdéses. A csapattal a múlt télen mindenesetre Lewis Hamiltont is hírbe hozták, jóllehet kevés az esélye annak, hogy a brit csapatot váltson. Montezemolo vele kapcsolatban elárulta, egy alkalommal merült föl a szerződtetése, ám akkor sem volt igazán komoly a dolog. „Erről egyszer beszéltünk, még Laudával, aki mondta nekem, hogy megpróbálja szerződtetni őt a Mercedeshez a McLarentől. De akkoriban nem kerestünk új versenyzőt. Sosem volt megfelelő az időzítés Hamiltonnal.”

És lehetséges, hogy ez most is így lesz, hiszen hosszú távú szerződését elnézve a Ferrari a jelek szerint már Charles Leclerc-ben látja a jövőjét. „Leclerc jó, és remélem, nem megy túl messzire” – véleményezte a monacóit. „Az Alfa Romeónál is láthattuk már, hogy nagyon gyors, de elkövetett pár hibát. Most az a kérdés, hogy együtt tud-e működni Vettellel. Ez kényes téma lesz Binotto számára. A versenyzőkkel egyértelműnek kell lenni, tisztáznunk kell előttük, hogy nem magukért, hanem a Ferrariért versenyeznek.”

A korábbi Ferrari-elnök végül volt csapata kilátásairól is beszélt. „A Ferrarinak szinte mindene adott ahhoz, hogy folyamatosan az élen küzdjön. Közel vagyunk mindenben, és remélem, vissza is térnek a sikerek. Túl rég volt már, hogy legutóbb bajnoki címet nyertek, de az is, hogy az utolsó versenyig csatában voltak a címért. Nem szeretném azt látni, hogy már négy versennyel a vége előtt eldől minden, mint az utóbbi években.”