Musorujsag
Élő Eredmények

A Red Bull Ring is szívesen rendez két F1-es futamot

A Red Bull Ring is szívesen rendez két F1-es futamot

Motorsport-Magazin, Auto Motor und Sport
Silverstone mellett a Red Bull Ring is felkészült arra, hogy esetlegesen két egymást követő Forma–1-es nagydíjnak adjon otthont. Az időpont körül viszont még nagy a bizonytalanság.

Továbbra is azon dolgoznak a Forma–1 vezetői, hogy valahogy beindítsák az idei bajnokságot. A koronavírus miatt eddig 8 versenyről mondtak le, és úgy hírlik, a június 14-i Kanadai Nagydíjat is hamarosan lefújják, miközben kevés esély mutatkozik a június 28-i Francia Nagydíj eredeti időpontban történő megrendezésére is.

A BBC értesülése szerint a döntéshozók most egy silverstone-i szezonnyitó lehetőségét fontolgatják. A Brit Nagydíjat eredetileg július 19-ére tervezték, ám esetükben is erősen kérdéses, megtartható lesz-e a futamuk, akár nézők nélkül.

Az eredeti versenynaptárban előtte azonban még ott van az Osztrák Nagydíj is. Ausztriába július 3-a és 5-e között látogatna a királykategória. Az osztrákok helyzete eléggé furcsa jelenleg. Egyfelől a vírusjárvány egyik gócpontja volt Ausztria, másfelől most úgy hírlik, hogy a járvány tapasztalható lassú visszaszorulása miatt a helyi kormány fokozatosan lazítani tervez az eddigi szigorú korlátozó intézkedésein.

Az biztos, hogy tömeges rendezvényeket június végéig tilos tartani, ám vannak, akik úgy vélik, a javuló helyzet némi reményt adhat a július első hétvégéjére időzített futamnak. Az Auto Motor und Sport szerint nyitott a lehetősége annak is, hogy Silverstone helyett akár Spielberg fogadja elsőként idén az F1 mezőnyét.

A rendező Red Bull tanácsadója, Helmut Marko szerint a korlátozások lazítása miatt még túl korai lenne örülni. „Várnunk kell, nem vagyunk egyedül a világon ezzel. Nem tudom elképzelni, hogy Ausztriában legyőzzük a betegséget, aztán felelőtlenül visszaimportáljuk azt más országokból” – utalt arra a Motorsport-Magazinnak nyilatkozó szakember, hogy akármilyen javulás is következik be az előttünk álló hónapokban, a normalitáshoz aligha fognak hamar visszatérni.

„De tegyük fel, hogy rendezhetünk. Ez akkor sem ér sokat, ha közben Európa többi részén még senki sem utazhat karantén nélkül bárhová. A helyzet összességében jobb, de pillanatnyilag még sem jóváhagyni, sem lemondani nem lehet a versenyt” – tisztázta.

Fotó: XPB

A helyzetet árnyalja, hogy Ausztria kancellárja, Sebastian Kurz hétfőn kijelentette: „Ameddig nincs védőoltás vagy hatásos gyógyszer, addig a betegség jelen lesz. És ameddig így lesz, addig az utazási szabadságra, amit eddig ismertünk, nem lesz mód.”

E szavak nem éppen azt sugallják, hogy az osztrák kormány a nemzetközi rendezvények mielőbbi megrendezését támogatná. Védőoltást a szakemberek szerint 2021 előtt nemigen dobnak piacra koronavírus ellen.

Marko szerint tervezni továbbra is nehéz, ehhez túl sok a kérdés. „Már elég sok jegy elkelt. Előbb azt kell tudni, hogy lesz-e verseny, mikor lesz, és hogy nézőkkel vagy azok nélkül rendezzük-e meg. Ezek még teljesen nyitott kérdések.”

Az F1 mindenesetre próbál minden eshetőségre készülni. A sorozatnak feltett szándéka minimum 15 futamot tartani, mivel ha e szám alá mennek, kártérítést kellene fizetniük a futamok közvetítési jogait megvásárló tévétársaságoknak, amivel még több pénzt veszítenének.

Alternatív megoldásként fölmerült az is, hogy az utazások számának csökkentése mellett, kevesebb országban is lehetne kellő számú futamot rendezni: például úgy, hogy egy-egy olyan helyszínen, ahol a rendezés megoldható biztonságos körülmények között (akár nézők nélkül), egy helyett több nagydíjat is futnak. Ennek előnye, hogy komolyabb extra befektetés nélkül tudnák növelni a futamszámot, és a szervezőket sem terhelné meg túlzottan a két egymást követő verseny, mivel a pályákat nem szükséges átalakítani.

Silverstone üzemeltetője már a múlt héten beszélt arról, hogy örömmel adnak otthont két nagydíjnak is, akár fordított vonalvezetésen (noha erre nincs is engedélyük az FIA-tól). Erre a Red Bull Ring is kapható Marko szerint. „Nálunk is adott ez a lehetőség, mivel egy fix pályánk van, rendelkezésre áll a létesítmény. Csak tárgyalás kérdése a Libertyvel, és minden attól függ, hogy fest az európai helyzet.”

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak