Todt a fejlődési lehetőséget is látja a vírushelyzetben

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt tudja, a koronavírus világjárvány a motorsportok világát is megváltoztatja, a folytatásban ugyanis semmi sem lesz már olyan, mint eddig volt. A szakember ugyanakkor a fejlődés lehetőségét is látja a jelenlegi helyzetben.

Jean Todt (Fotó: xpbimages.com)
Todt a koronavírus világjárvány kapcsán először adott hosszabb interjút, melyben kifejtette, a motorsportok, különösen az F1 költségei továbbra is rendkívül magasak, a jelenlegi helyzetben pedig az a legfontosabb, hogy ezeket csökkenteni tudják a résztvevők és a bajnokság fennmaradásának érdekében.

Hangsúlyozta, amint erre lehetőség lesz, újra kell indítani a versenysportok világát, az újjáépítés során azonban az eddigitől eltérő hozzáállásra lesz szükség, valamint az érintett felek széles körű együttműködésére.

„Nem hiszem, hogy a gyártók számára a motorsportok folyamatosságának a biztosítás lesz a legfontosabb” – kezdte Todt. „Nagyon remélem, hogy mindenki marad. Épp ezért mindent meg kell hallgatnunk. Biztosra semmit sem vehetünk, még a legnagyobbak esetében sem. Mindent figyelembe kell vennünk, és alázatosnak kell lennünk. Szeretjük a motorsportot, de tudjuk, hogy nem nélkülözhetetlen a társadalom számára” – mutatott rá.

„Szóval biztosra kell mennünk, hogy megfelelő javaslatokkal állunk elő, és megfelelő döntéseket hozunk majd. Eltart egy ideig, de vissza fogunk térni, és amikor visszatérünk, nagyon remélem, hogy erősebben fogunk visszatérni” – hangsúlyozta.

Fotó: XPB/BoxutcaAz elnök szerint a szövetségnek felelősséget kell vállalnia a csapatokért, és motiválnia is kell őket a maradásra. „Biztos, hogy sok csapatnak, gyártónak és beszállítónak át kell majd néznie a programját. Lehet, hogy leállítják őket. Nem akarok túl magabiztosnak tűnni, de nagyon remélem, hogy néhány csapatvezető és menedzser fenntartja a motivációt a folytatáshoz. Nekünk ezért kell figyelnünk arra, hogy ne akadályozzuk őket. A maradásra kell ösztönözni őket. Felelősek vagyunk” – fogalmazott.

Az egyik legfontosabb kérdés jelenleg az, mikor indulhat el az F1-es bajnokság. Noha biztosat senki sem tud, Todt osztja Chase Carey ügyvezető optimizmusát, vagyis hiszi, ha javul a helyzet, még teljesíthető egy tisztességes szezon. „Ha látjuk, hogy mehetünk, akkor rendezhetnénk több dupla, tripla fordulót is. Ha júliusban, vagy augusztusban kezdünk és decemberig megyünk, akkor van öt-hat hónapunk, ezt pedig megszorozhatjuk hárommal (a futamok számával).”

Elhintette, bárkorábban szóba került, és teljesen nem írták még le az ötletet, ő egyelőre nem tartja valószínűnek, hogy a 2020-as szezon vége átcsússzon 2021 elejére. Végül kiemelte, a jelenlegi helyzet is lehetőséget adtat a fejlődésre, például a magas kiadások csökkentésére. „Minden katasztrófában, minden válságban rengeteg rossz van, de van jó is. Az jó, hogy lehetőségünk van a javításra. Az F1-ben már annyira őrülten magasak a költségek, hogy azokkal szerint átléptük az ésszerűség határát, és ezzel mindenképp foglalkozni kell” – mondta.

Fotó: XPB