Musorujsag
Élő Eredmények

Az olasz szervező figyelmeztet: El kell kerülni az újabb katasztrófát

Az olasz szervező figyelmeztet: El kell kerülni az újabb katasztrófát

Motorsport
Az olasz autóklub első embere, Angelo Sticchi Damiani figyelmeztette a Forma–1 vezetőit, több olyan hibát már nem engedhetnek meg maguknak, mint amilyet Ausztráliában vétettek, ahol az utolsó pillanatban jelentették be a futam halasztását.

Azt követően, hogy a McLaren egyik dolgozójának koronavírus tesztje pozitív lett, és a csapat bejelentette, visszalép a futamtól, az ausztrál hétvégét nem sokkal a pénteki szabadedzések kezdete előtt fújták le, miközben rengeteg szurkoló már a kapuknál várt a belépésre. A késleltetett döntés miatt aztán az F1 számos kritikát kapott.

Később aztán sokkal határozottabban kezelték a helyzetet: már a hétvégén bejelentették, hogy halasztják a bahreini és a vietnámi futamokat, majd sorra jöttek a különböző híradások az európai viadalok halasztásáról, vagy törléséről is.

Hogy mikor indulhat újra a versenyzés, az egyelőre kérdéses: miközben a brit és az osztrák rendezők még készülnek a futamra, a franciák és a belgák feltehetően nem tudják a tervezett időben megrendezni azt. A jelenlegi helyzet kapcsán az olasz versenyt szervező helyi autóklub vezetője kijelentette, továbbra is óvatosságra és higgadtságra van szükség. Egy, az ausztráliaihoz hasonló eset ugyanis katasztrofális lenne az összes érdekelt fél számára.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

„Többé nem engedhetjük meg maguknak, hogy olyan hibákat kövessünk el, mint Ausztráliában, ahol a közönség már a pályán volt a lemondás pillanatában” – kezdte Angelo Sticchi Damiani. „Ez mindenki számára komoly hátrányt jelentene, kezdve a Liberty Mediával, a szervezőkön át, egészen a csapatokig. Ha újrakezdenénk, de aztán le kéne állni, az katasztrófa lenne” – tette hozzá.

Az Olasz Nagydíjnak otthont adó Monza az ország járvány által legjobban sújtott régiójában, Lombardiában fekszik, ahol továbbra is szigorú korlátozások vannak érvényben. Mivel a válság láthatóan még tart, Sticchi Damiani nem győzi hangsúlyozni, óvatosnak kell lenni.

„Elképesztően bizonytalan időszak ez, és ebben a pillanatban óvatosnak kell lennünk és figyelmesen kell cselekednünk. Elsődleges szempontnak kell lennie, hogy megértsük, mi történik azokban az országokban, ahol a nagydíjakat tartanánk, valamint Olaszországban és az Egyesült Királyságban, ahonnan a paddockban dolgozók nagy része származik” – hangsúlyozta.

Ami a kezdést illeti, Damiani reméli, a csapatok rugalmasak lesznek, és beérik azzal, hogy két hónappal a kezdés előtt szólnak nekik. A maguk futamával kapcsolatban egyelőre nem tudott konkrétabb tájékoztatást adni, de elmondta, nem zárkózik el a zárt kapus viadaltól sem.

Borítókép: Nem váltottak zöldre a melbourne-i lámpák - Bearne / XPB Images

További tartalmak