Musorujsag
Élő Eredmények

Egy újonc mindent felforgat!

Egy újonc mindent felforgat!

Boxutca
Lewis Hamilton belép a Forma-1-be és fenekestül felforgat mindent, kezdve a Michael Schumachert legyőző Fernando Alonso életét – és akkor még nem beszéltünk a botrányokról...

Visszavonult a nagy mumus! Michael Schumacher a 2006-os Olasz Nagydíjon bejelentette, az évad végén szögre akasztja bukósisakját, és új kihívásokat keres az életében.

Egy fejezet lezárult, mind az F1-ben, mind Schumacher életében. Az F1 állt talán inkább vesztésre, hiszen amikor egy sorozatból kilép a „mérce”, az egy időre „beárazza” azt.

Batchelor / xpb.cc

Kit kell majd legyőzni azok után, hogy a legnagyobb ellenfél lelépett? Ki lesz a trónon, akit le kell taszítania valakinek? Fernando Alonso a két bajnoki címével méltó utódja lehet a hétszeres világelsőnek?

Vajon bálványozzák már őt annyira, avagy az ellenfelek szurkolói utálják már olyan szinten, ahogyan csak a legnagyobbakat szokás? Amikor már néhányan emberi mivoltukról is képesek lemondani, csak hogy valami éktelen őrültséget vágjanak a trónon csücsülő fejéhez, aki persze ebből észre sem vesz semmit.

crashPA / xpb.cc

Van már Alonso ilyen szinten? Mert a trónjáról talán letaszította Schumachert, de elég erős-e már a Forma-1 főszerepére?

És ki lesz a kihívó? Ha a 2006-os évet nézzük, Alonso után Schumacher jött a pontok tekintetében, de ő ugye ment is egyben… A harmadik hely Felipe Massáé. Ő lesz a nagy Ő?

crashPA / xpb.cc

Felipe Massa… Így kimondva a nevét, nem fog el senkit a rettegés. Jó lenne ádáz csatára? Megmozdítaná az F1-es közösséget? Reváns Schumacherért? Nem rossz, de nem tűnik valószínűnek…

crashPA / xpb.cc

Ki is jött utána? Giancarlo Fisichella. Nem sok esélye volt eddig sem. Másodhegedűsnek jó, keveset pattog, néha szívózik, de max. kivágja mások gumiját az első szárnyával. Alonso megeszi reggelire.

Davenport / xpb.cc

Kimi Räikkönen! Benne már van potenciál. Szektikusan (van ilyen szó? Legyen!) követik, imádják az emberek, viszont kevesen utálják. Hősnek jó lesz, de vajon mit tud a Ferrari Schumacher után?

Oh, majdnem kimaradt a kis herceg? Van ez a Lewis Hamilton. Ron Dennis liblingje. Huh, végül is, vele lehet, hogy kéne számolni. Eléggé kegyetlennek mutatkozott a GP2-ben. Törökország megvan? Elrontja az első kanyart, nem foglalkozik vele, hogy jönnek a pályán, ő megfordítja az autóját és már rohan is az élmezőny után. Hogy aztán hogyan fékezett ki félpályás lemaradással mindenkit, azt már csak az ördög tudja, de valaki lakozik ebben a fiúban.

Itt meg is állhatunk egy szóra!

Szóval van ez a Hamilton gyerek. Tudjuk, hogy a főnök szíve csücske. Na most összeeresztik ezt a srácot a mezőny legjobbjával, aki már kétszer is túlteljesített a Forma-1 trónján ülőn?

Ez nem lesz egyszerű menet, hiszen Alonso a már bizonyított kategóriában autózik, ő az, aki csak veszíthet. Hamiltonnak most nyomtatják az első belépőjét az F1-be. Éhes, veszettül gyors, nagyon kegyetlenül tud viselkedni az ellenfeleivel.

Batchelor / xpb.cc

Oké, ebből még lehet valami!

Lett is! A Forma-1 egyik legbotrányosabb, de ezzel együtt legizgalmasabb évada. Olyan, amelynek már az első kanyarjától kezdve állt a bál (Hamilton ott külső íven megelőzi Alonsót). Az újonc szemtelen, kegyetlen, a „veterán” hibát hibára halmoz. A McLaren szintén hibázik, hiszen valószínűleg elég lett volna csak előnyben részesíteniük Alonsót és sima évük lett volna, de nem tették. Nem akarták egy pillanatra sem útját állni az újoncnak. Talán nem is tudták volna, hiszen így is elszabadult a pokol a McLarennél. A versenyzők meg tudták volna folytani egymást, dühöngtek, vádaskodtak, egymás jelleméről nyilatkoztak, csak hogy valamelyikük legalább egy pici pszichológiai előnybe kerüljön. Az lett a vége, hogy az autók mellett ellenőrök álltak, nehogy a csapaton belül kettéosztott tagok egymást hátráltassák.

Hamilton megszeg egy megállapodást a Magyar Nagydíj időmérőjén, Alonsoék visszavágnak és feltartják a bokszban, hogy ne tudjon már gyorskört futni. És még számtalan hasonló eset tarkította a 2007-es évet.

Ennek a végébe csöppenünk bele most vasárnap 13:50-kor, amikor is az M4 Sport leadja a 2007-es Kínai Nagydíjat. A vízválasztót!

A mai napig beszédtéma az a futam, hiszen történik rajta egy nagyon furcsa stratégiai húzás, ami megmagyarázhatatlan és ami „végzetesnek” bizonyul az évadot tekintve.

Nem mindennapi élmény visszamenni ebbe az évadba és újra látni ezt a futamot, ami eleve izgalmas volt, de az eredmények tekintetében akkoriban valóban pattanásig feszültek a húrok.

A játszma véget ért, de érdemes újra felidézni. A Forma-1 történelmének része, és a trónon ma is csücsülő Hamiltont itt ismerte meg igazán a világ – vagy inkább Fernando Alonso?

Jó szórakozást, jöhet a visszajátszás!

További tartalmak