Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: Valószínű, hogy dupla Osztrák Nagydíjjal indul az F1

Red Bull: Valószínű, hogy dupla Osztrák Nagydíjjal indul az F1

Der Standard, Motorsport-Magazin, Guardian
A Red Bull már gyakorlatilag megállapodott az Osztrák Nagydíj július eleji megtartásáról. Ők és Silverstone egymás után több futamot is rendezhetnek, így versenyek garmadájával rajtolhat az idény – zárt kapuk mögött.

Helmut Marko szerint nagy a valószínűsége annak, hogy megtarthatják az Osztrák Nagydíjat az eredetileg tervezett időpontban, július 5-én. A múlt héten beszámoltunk arról, hogy az osztrák sportminiszter jelezte, megfelelő óvintézkedések mellett és nézők nélküli lebonyolítás esetén nem fognak akadályt gördíteni az elé, hogy a Forma–1 Ausztriába látogasson. A Red Bull tanácsadója amolyan mediátorként működik mostanság a futamot saját pályáján szervező italgyártó, a helyi hatóságok és az F1-es vezetők között, és állítja, nem állnak messze a megállapodástól.

„Nem szabad figyelmen kívül hagynunk a koronavírust, de úgy fogalmaznék, nyolcvan százalék az esélyünk” – mondta Marko az ORF-nek a futamuk megrendezéséről. Kiemelte, az osztrákok az utóbbi napokban több üzletág esetében adtak engedményeket a korlátozások terén, és arra számít, hogy az F1 is kaphat ilyeneket.

Az F1-nek emellett szigorú előírásokat kellene betartania – már erről is egyeztettek a tartományi vezetőkkel. „Megkaptuk tőlük az intézkedések katalógusát, mely tisztázza, milyen feltételekkel lehet nagydíj. Közönség nélkül kell megrendezni. Reménykedünk, az előjelek jók, nagy az esély” – magyarázta. Az F1 Insidernek hozzátette: „Szigorú feltételek lesznek a paddockban és a pályán is: tartani kell a minimális távolságot, valamint kötelező lesz szájmaszkot viselni.” Emellett előrevetítette, a helyszínre érkezőktől várhatóan elvárják majd, hogy teszteknek vessék alá magukat, amennyiben pedig ez nem történik meg, karanténba kell vonulniuk a verseny előtt.

A rendezésnek azonban nemcsak az a feltétele, hogy ne legyenek nézők, Marko szerint a jelenlévő létszámát is minimálisra próbálják csökkenteni, így például a média sem képviseltetheti magát a megszokott számban. „A Liberty azt mondta, a lehető legkevesebb emberrel kell megtörténnie. Ez azt jelenti, hogy csak a tévések lehetnek jelen, a digitális média élvezi az elsőbbséget, más emberek nem jelenhetnek meg.”

Helmut Marko (Fotó: XPB)

És nemcsak a körülmények, a program is változhat. Marko egyfelől jelezte, az F1 mellett a Forma–2-esek és a Forma–3-asok mezőnyét is vendégül láthatják, másfelől viszont jó esélyt lát arra is, hogy egy helyett mindjárt két futamot rendezzenek a pályájukon. „Úgy fest, mindkét versenyt megtarthatjuk. Készen állunk. Először július ötödikén egy normál nagydíjat tarthatunk, aztán egy kétnapos eseményt. Mondjuk például úgy, hogy kedden lesz az szabadedzés és az időmérő edzés, szerdán pedig késő délután a verseny. Ez még a naplemente előtt lenne, így sok országban megnövekedhetne a nézettség” – bocsátotta előre, milyen tervekről egyeztetnek éppen.

Marko hozzátette, az övék lehetne a világjárvány idején megrendezett első komoly sportesemény, ami mind nekik, mind Ausztriának remek reklám is lenne. „Ezzel megmutathatnánk, mennyire hatékonyan dolgozott a kormány.” Emellett pozitív üzenetet is közvetíthetnének a nehéz időkben. „Végre van okunk optimistának lenni” – szögezte le.

 

Silverstone is duplázhat

Duplázással ugyanakkor nem csak Ausztria készül F1-es versenyből. Silverstone már előttük jelezte, készek akár több egymást követő futamot is lebonyolítani, akár eltérő pályaspecifikáción. Erre nekik még úgy is lenne módjuk, hogy  nem fordítják meg az eredeti pályájuk irányát (erre nincs engedélyük, átalakításokba pedig most nem kezdenének), hiszen több pályaszakasz is a rendelkezésükre áll.

Simon Pringle, a pálya igazgatója a Guardiannek elmondta: „Mindenféle lehetőséget végigvettünk, beleértve azt is, hogy két versenyt rendezünk egy hétvégén, vagy két versenyt két egymást követő hétvégén. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy meg tudjuk rendezni ezeket az eseményeket. Van tapasztalatunk, tudásunk, ezt most kamatoztathatjuk.”

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Megerősítette, az F1 aktívan dolgozik a naptár újraformálásán, és ők kérdezték meg a brit helyszínt, hogy szükség esetén vállalják-e a duplázást. Pringle azt is elárulta, hogy akár két héten belül felállhat az új 2020-as naptár, amivel hivatalossá válhat, mikor, hol és milyen formában rajtol az idény. „Az F1 május első felében hozhat döntést a naptárral kapcsolatban. Addig nem véshetnek kőbe semmit, amíg nincs megoldásuk arra, hogyan rendezhetnének meg sikeresen több versenyt. Az idősáv nekünk megfelel abban az esetben, ha nem szükséges úgy berendezkednünk, hogy nézőket is kell fogadnunk” – mondta, egyértelművé téve, hogy esetükben is csak zárt kapus versenyek jöhetnek szóba.

Végül hozzátette, a járvánnyal kapcsolatos szigorú intézkedéseket ők is betartják, mivel fontosnak érzik, hogy a versenyrendezéssel ne menjenek szembe a „Maradj otthon!” üzenettel.

A hosszú bizonytalanság után tehát most úgy fest, végre van remény arra, hogy a nyáron elrajtoljon a Forma–1-es bajnokság, és ha így lesz, jó eséllyel igazi versenydömping várhat ránk. Amennyiben Ausztria és Nagy-Britannia is két futamnak ad otthont, azzal a július nagyjából le is lesz fedve. Augusztus elején aztán a Magyar Nagydíj következne, majd a kihúzott nyári szünetet is versenyekkel tölthetik fel. Tekintve azonban, hogy az F1 az eredeti naptárát már a szemétbe hajította, számíthatunk arra is, hogy a versenyek eredeti időpontjai, de akár a helyszínek naptárbeli sorrendje is módosulhat.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak