Musorujsag
Élő Eredmények

Rávette Schumachert, hogy ne kövesse Senna rossz példáját

Rávette Schumachert, hogy ne kövesse Senna rossz példáját

Motorsport-Total
Felipe Massa elmesélte, hogyan terelte „jó útra” Michael Schumachert egy Ayrton Sennával kapcsolatos gyerekkori negatív emlékének hatására.

Az egyikük német, a másikuk brazil. Egyiküket pragmatikusnak és a szakmájában ridegnek ismertük, a másikat mindig is közvetlennek és érzelmesnek. Michael Schumacher és Felipe Massa a személyiségbeli különbségeik ellenére nagy barátok lettek a Ferrarinál eltöltött éveik alatt (Massa 2003-től volt a vörösök tesztversenyzője, de konkrét csapattársak csak 2006-ban lettek). A brazil mindig is amolyan mentoraként tekintett a hétszeres világbajnokra, mivel elmondása szerint sok olyan tapasztalatát és trükkjét is megosztotta vele, amit más csapattársaknak talán sosem mondott volna el. A német fontos szerepet játszott abban is, hogy kezdeti bizonytalansága után Massa olyan szintre emelkedett, hogy 2007-ben sokáig, 2008-ban pedig az utolsó pillanatig harcban volt a bajnoki győzelemért.

Massa a Motorsport-Totalnak elismerte, Schumacher valóban nem volt túlságosan nyitott az F1-es közegben. „Egy zárkózott típus volt. Egy igazi zárkózott német” – ecsetelte.

Ennek ellenére neki sikerült közel kerülnie hozzá, és mint elmesélte, még olyan is előfordult, hogy ő adott „leckét” neki kedvességből.

E történetnek azonban egy előzménye is volt, egy másik nagy bajnokkal kapcsolatos. Mint szinte minden brazilnak, gyerekkorában Massának is Ayrton Senna volt a nagy példaképe, ám véleménye hamar megváltozott az országa által istenített világbajnokról az első találkozásuk alkalmával. A kis Felipe lelkesen autogramot akart kérni az egyik Brazil Nagydíjon Sennától, ám a versenyző elsétált mellette. Ezek után már bevallottan nem tekintette őt példaképének, helyette inkább Nelson Piquet-nek szurkolt. „Ez egy egész életre bennem maradt” – magyarázta.

Michael Schumacher és Felipe Massa (Fotó: XPB)

Miután F1-es versenyzővé vált, akitől sok gyerek kér autogramot, Massa megtapasztalta, milyen a másik oldalon állni, ugyanakkor mindig próbált jobb lenni ezen a téren Sennánál. „Én sosem tudtam nemet mondani egy gyereknek sem, mivel mindig ez az eset jutott eszembe.”

Ugyanez történt akkor is, amikor egyszer Spanyolországban Michael Schumacherrel, főnökükkel, Jean Todttal, valamint a Massát menedzselő fiával, Nicolas Todttal vacsoráztak. „Amikor elhagytuk az éttermet, Schumacher beszállt az autóba, és szinte az egész város sorban állt mögötte, hogy autogramot kérjen tőle” – idézte fel az esetet Massa. A szurkolók az autóig kísérték az F1-es sztárt, és még a jármű tetejét sem féltek megkopogtatni, hogy jelezzék kérésüket. „De neki mindegy volt” – tette hozzá a brazil.

Aztán jött a mindent megváltoztató tényező: színre lépett egy kisgyerek is, akin egyből megakadt Massa szeme. „Ez a kis fickó nem hagyott nyugodni. Azt gondoltam, képtelenség, hogy ne húzza le neki az ablakot. De nem tette, ezért azt mondtam: »Michael, az Istenért, legalább ezért a kisfiúért! Kérlek, tedd meg!« Erre rám nézett, majd autogramot adott a fiúnak, meg még természetesen vagy tíz másiknak is.”

„Aztán elhajtottunk. Ezek után meséltem el neki a történetemet Sennával, és örömmel hallgatta végig. Aztán azt mondta: »Igen, igazad van!« Ő ilyen volt, nem mutatott érzelmeket…”

Borítókép: Felipe Massa és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak