Musorujsag
Élő Eredmények

„Nagy gyerekek” az F1 krízistalálkozóin...

„Nagy gyerekek” az F1 krízistalálkozóin...

Sky Sports
Hiába nevezik krízismegbeszéléseknek, a móka sem hiányozhat a csapatok hetente megejtett videós tanácskozásáról. A mezőny egyik legszínesebb egyénisége, Günther Steiner elárulta, időnként hajlamosak kibeszélni a másikat a háta mögött…

Amióta az F1 hazatért az ausztráliai potyaútjáról, a csapatok vezetői, valamint az F1 és az FIA döntéshozói minden héten tanácskoznak a járványhelyzet okozta kihívásokról. E megbeszélések a megszokotthoz képest elérő módon zajlanak, hiszen a rendkívüli helyzetben utazgatni és tömegével összegyűlni sem lehet, így az érintettek videokonferenciákat tartanak és ily módon is szavaznak, miközben mindenki a saját lakásában ücsörög.

A Drive To Survive című F1-es dokumentumsorozatnak köszönhetően töretlen népszerűségnek örvendő Günther Steiner a brit Sky Sportsnak mesélt arról, hogyan is kell elképzelnünk ezeket a megbeszéléseket. „Mind a tíz csapat főnöke részt vesz rajta, és néha a tulajdonosok is. Ott van még az FOM, Chase (Carey), Ross (Brawn), az FIA, technikai szakemberek, például Nikolasz Tombazisz, az elnök, Jean Todt. Sok személyről van szó, a múltkor megszámoltam, huszonöten voltunk” – sorolta fel a résztvevőket.

„Nagyon fegyelmezettek vagyunk, és nincs miben megegyeznünk, mivel ezek a találkozók inkább csak véleménycserék, megvitatjuk az álláspontokat, és mint az tudható, a vitákban nagyon megy, hogy mindenki a saját érdekeit képviselje. Van egy menetrend, és általában fegyelmezetten végigmegyünk a témakörökön. Nincsenek nagy döntések, és például a naptár kérdéséről nem is mi, a csapatfőnökök döntünk, ez az FOM dolga, és mi meg is adjuk nekik, amire szükségük van. Ha mi is részt vennénk a futamok szervezésében, az nem vezetne sehová, mivel amúgy sem tudunk soha megegyezni semmiről…” – mondta önironikusan.

A döntéshozási folyamat ezen oldalát a szurkolók is ismerik már, ám van e megbeszéléseknek egy kevésbé ismert oldala is. Hiába gondoljuk ezeket unalmas és komoly, szinte üzletien száraz tárgyalásnak, Steiner elárulta, hogy a mostani rendhagyó lebonyolítási mód extra lehetőséget kínál számukra a mókázásra is.

Günther Steiner (Fotó: XPB)

A kérdező, Martin Brundle arra volt kíváncsi, hogy miután tudvalévő, hogy egyes csapatok összetartanak bizonyos kérdésekben, jellemző-e, hogy a fizikai távolság miatt most a megbeszélések alatt egyes résztvevők titokban üzengetnek egymásnak, például WhatsAppon, így taktikázva.

Steiner meg sem próbálta tagadni ezt, mi több, bevallotta, hogy ki is szokták beszélni egymást a másik háta mögött… „Folyamatosan nézzük a mobilunkat. Természetesen csinálunk ilyeneket, de nem gonoszkodásból, inkább csak viccelődve. Megkérdezzük egymástól: »Most tényleg ilyet mondott?!« De elárulnám, hogy időnként ezt személyesen is megtesszük a megbeszéléseken! Valaki mond valamit, mi meg egymásra nézünk és grimaszolunk. Úgy vélem, időnként mindannyian nagy gyerekek vagyunk…” – vonta le a következtetést a tréfára mindig kapható olasz.

Borítókép: Günther Steiner (Fotó: XPB)

További tartalmak