Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso és a barackmerénylet a mániákus Ron Dennis ellen…

Alonso és a barackmerénylet a mániákus Ron Dennis ellen…

In The Pink
Azt gondolnánk, mindent tudunk már Fernando Alonso és a McLaren 2007-es botrányos háborúskodásáról, ám a csapat későbbi dolgozója most elmesélt egy eddig ismeretlen, sokatmondó sztorit. Ez volt a spanyol barackhadművelete!

Legutóbbi versenyismétlésünk kapcsán részletesen foglalkoztunk a 2007-es botrányos F1-es szezonnal, annak kémbotrányával, valamint Fernando Alonso és a McLaren háborúskodásával. A McLarenhez ugyan csak egy évvel később csatlakozó, de újságíróként a csapatnál zajló eseményekbe már ekkor is belelátó Matt Bishop most egy Natalie Pinkhamnek adott interjúban mókás, de egyben sokat eláruló történetet is megosztott ebből az időszakból, mely hűen ábrázolja, milyen volt Alonso és a csapatot akkor irányító Ron Dennis viszonya abban az évben, valamint miért tartják igazi manipulátornak a spanyol versenyzőt.

Matt Bishop 2008-tól évekig a McLaren kommunikációs igazgatója volt, azt megelőzően a brit F1 Racing magazinnál dolgozott, és újságíróként járta a paddockot. Ott volt a 2007-es Magyar Nagydíjon is, ami Alonso és a McLaren botrányainak tetőzését hozta el. A hétvégére már eleve rávetült a kémügy sötét árnyéka, aztán az időmérője egy újabb robbanást idézett elő. Ez volt az a szombat délután, amelyen Lewis Hamilton fittyet hányt a csapat időmérős stratégiájára, felbosszantotta csapattársát, aki erre azzal vágott vissza, hogy a Q3-as utolsó körök előtt feltartotta kollégáját a garázs előtt, és elérte, hogy az ne teljesíthessen még egy mért kört.

A történtek után Ron Dennis forrt a dühtől, számonkérte Alonsón a tettét, aki vasárnap a verseny előtt aztán megzsarolta őt, hogy ha nem szabotálják meg az ő büntetése miatt élre került Hamiltont a futamon, kitálal az FIA-nak a kémügy eddig ismeretlen részleteiről.

Ron Dennis és Matt Bishop (Fotó: XPB)

Bishop sztorija még ez előtt, a szombati időmérő után történt a McLaren motorhome-jában, a csapat által tartott sajtótájékoztatót követően. „A Magyar Nagydíjon történt, amikor az egész kémügy és a hozzá kapcsolódó botrány a csúcspontján volt” – kezdte anekdotáját. „Ilyenkor pár tucat újságíró gyűlik össze, de most a kémbotrányról volt szó, ezért teljes volt a tömegnyomor. A sajtótájékoztatóra Ron Dennis és Norbert Haug, valamint a két versenyző, Fernando Alonso és Lewis Hamilton volt hivatalos, Lewis viszont nem jelent meg, mivel az FIA bíráinál volt jelenése. Nagyon feszült volt a hangulat.”

Hogy mi minden zajlott a csapatnál ekkor, az jól dokumentált, ám Bishop szerint ez a háborús helyzet minden apróságon érzékelhető volt akkor, Alonso pedig a legfurcsább „merényletektől” sem riadt vissza, csak hogy bosszantsa aktuális legfőbb ellenségét, Ron Dennist. „Ronról köztudott volt, hogy minden téren nagyon precíz, bevallottan OCD-s (kényszerbetegség – a szerk.), ha a tisztaságról van szó. És amit mindennél jobban utál, ha valaki kés és villa nélkül eszik lédús gyümölcsöt. Szóval ha nektarint eszel, barackot vagy szilvát, Ron elvárja, hogy használj tányért, vegyél egy éles kést, fogd meg villával, vágd fel kis darabokra, és villával edd meg.”

Alonso e kényszerességet is igyekezett Dennis ellen fordítani. „Megérkezett Fernando, szerintem a létező legnagyobb és legropogósabb barackkal, amit valaha láttam, leült Ron mellé, majd elkezdte szürcsölni, és hagyta, hogy a leve végigfolyjon az állán, és hogy gyümölcsdarabok ragadjanak rá. Nem minden jelenlévő tudta volna, hogy ez mennyire fájdalmas Ronnak, de higgyék el, Fernando pontosan tudta!” – mesélte az újságíró.

Fernando Alonso és Ron Dennis (Fotó: XPB)

Dennis rend- és tisztaságmániája valóban legendás volt csapaton belül. Az akkori vezető szerelő, Marc Priestley egy interjúban például azt mesélte, a dolgozók körében terjedt egy legenda, miszerint Dennis az otthonában rendszeresen felgöngyölte a gyepszőnyeget, és átmosta a füvet. És állítása szerint ez nem csak szóbeszéd volt, ténylegesen így is történt.

Bishop szerint nem kérdés, hogy Alonso is tudatában volt, mennyire fel lehet idegesíteni főnökét egy ilyen bagatellnek tűnő cselekedettel is. „Fernando egyértelműen direkt bosszantotta Ront. De ő már csak Fernando. Fernando egy nagyszerű versenyző. Nagyszerű! De egy igazi mesterkedő is” – vonta le következtetését.

Borítókép: Fernanso Alonso és Ron Dennis (Fotó: XPB)

További tartalmak