Musorujsag
Élő Eredmények

Brawn: Vonzó lehetőség egy pályán két futamot tartani

Brawn: Vonzó lehetőség egy pályán két futamot tartani

Autosport
Támogatja az egy pályán tartott két verseny tervét a Forma–1 sportigazgatója. Ross Brawn ezt látja a legbiztosabb módszernek a szezon beindítására.

Az F1 elnöke, Chase Carey a héten hivatalosan is megerősítette, hogy július 5-én Ausztriában tervezik megtartani a 2020-as bajnokságuk első versenyét. Ezt követően szeptemberig aztán Európán belül mozogna a száguldó cirkusz, ám hogy pontosan mikor és hol rendeznének nagydíjakat, azt még nem közölték.

Az Osztrák Nagydíjat szervező Red Bull, valamint a Brit Nagydíjnak otthont adó Silverstone viszont nem csinál titkot abból, hogy mindketten tárgyalnak az F1-gyel annak lehetőségéről, hogy egy helyett egymást követően két nagydíjat is rendezzenek, ezzel növelve a futamok számát és a tévés közvetítésekből befolyó bevételeket. Spielbergben várhatóan július 12-én, egy héttel az első verseny után kerülne sor a másodikra.

Ross Brawn, az F1 sportigazgatója elismerte, vonzó lehetőség számukra, hogy egy pályán két versenyt is lebonyolítsanak, mivel a koronavírus-járvány fokozott óvintézkedéseket, többszöri tesztelést, elszigetelődést követel meg tőlük, s e feltételeknek könnyebb megfelelni, ha nem változtatják folyton a helyszínt. „Az egyik legnagyobb logisztikai kihívás, hogy mindenkit leteszteljünk a vírusra, és tisztázzuk, hogy nem fertőzött, mert csak így  nyerhet bebocsátást a paddockba, a versenyközegbe. Ha ez meglesz, utána már vonzó lehetőség megtartani ezt a közeget, hogy egyfajta bioszférán belül maradjunk, amit a másik verseny esetében is meg kell teremtenünk” – magyarázta az F1 Nation podcastnak.

„Már az sem egyszerű, hogyan találjuk meg a megfelelő helyszínt az elején, ahol kellő mértékben kontroll alatt tudjuk tartani a környezetet. Ausztria jól illik a képbe ilyen szempontból. Van egy helyi reptér a pálya mellett, ahová beengedhetik a charterjáratokat. Nincs túl közel a nagyvároshoz, de remek a pálya infrastruktúrája. Nem lesznek motorhome-ok, de a pályán rendelkezésre áll egy létesítmény. Gyakorlatilag mindenkit ebben a közegben tarthatunk. Emiatt ha már egyszer ott vagyunk, vonzó lehetőség még egy versenyt rendezni ott a következő héten.”

Minél kevesebbet mozog az F1 Európában, annál kedvezőbb helyzetben van logisztikai szempontból is. Számos országban szigorú utazási korlátozások vannak érvényben, a csapatokat pedig érdemes lenne együtt mozgatni, ez viszont az eltérő országokban lévő bázisok miatt csak korlátozott mértékben lehetséges. Ez szintén a duplázások mellett szóló szempont.

Brawn hiszi, hogy kellően alapos előkészületek mellett képesek lesznek biztonságos közeget teremteni az F1 nagyjából 2000 fős seregének, a szezonkezdés ugyanis létfontosságú lenne. „Dolgozunk azon, hogy biztonságban legyenek a versenyzők, a mérnökök, a technikusok, mindenki, aki a versennyel kapcsolatban jelen van, és így szeretnénk megfelelő műsorral szolgálni. Sajnos szurkolók nem lehetnek, de még így is eljuttatható a verseny a nézőkhöz a tévén keresztül. Fontos megpróbálni beindítani a szezont. Egyfelől azért, hogy szórakoztassuk a szurkolókat, akik frusztráltak a késés miatt. Izgalmas szezon vár ránk. De van egy másik oka is annak, hogy próbáljuk elkezdeni a szezont: emberek ezreinek megélhetése múlik rajta” – vázolta a helyzet.

Borítókép: Ross Brawn (Fotó: XPB)

További tartalmak