Musorujsag
Élő Eredmények

FIA: Egy pozitív vírusteszt miatt nem kell lefújni a nagydíjakat

FIA: Egy pozitív vírusteszt miatt nem kell lefújni a nagydíjakat

Speedweek
Miközben az F1 sportigazgatója nem szeretné, ha az ausztriai szezonkezdéskor megismétlődne az ausztráliai kálvária, az FIA főorvosa jelezte, a pozitív vírusteszt ezúttal nem fog automatikus futamlemondást jelenteni.

Gőzerővel zajlik a július eleji Osztrák Nagydíj előkészítése. A Forma–1 minden részletre odafigyelve biztosítaná, hogy eseményük biztonságosan lebonyolítható legyen, s a koronavírus-fertőzés ne üthesse föl a fejét a paddockban. Ross Brawn sportigazgató elárulta, ennek jegyében 48 óránként tesztelni fogják a résztvevőket, így meggyőződve arról, hogy kizárólag egészséges személyek vannak jelen a pályán.

Brawn a Sky Sportsnak azt is elmondta, szeretnék elkerülni azt, ami Melbourne-ben történt március közepén – de nem csak a verseny lefújását előznék meg, hanem azt is, hogy egyes résztvevők negatív képet fessenek a sorozatról. Ausztráliában több versenyző nyíltan kritizálta a sportág döntéshozóit, akik a világjárvány kitörése ellenére is erőltették az idénykezdést. Lewis Hamilton megjegyzését külön felkapta a világsajtó. „A pénz az úr” – jelentette ki, megvádolva a döntéshozókat, hogy a dollárjelek láttán nem foglalkoznak a felelősségükkel.

Brawn előrebocsátotta, külön egyeztetni fognak a helyzetről és a terveikről a versenyzők érdekvédelmi szövetségével, a GPDA-val. „Beszéltünk már versenyzőkkel, írtak is nekünk. Hamarosan lesz egy megbeszélésünk, melyen többet is elmondunk nekik arról, mi lesz, mielőtt útnak indulunk” – ígérte a brit.

A spielbergi paddock (Fotó: XPB)

Az F1 mindent elkövet annak érdekében, hogy megfelelően elkülönítse embereit a környezetétől, Brawn szavaival élve saját „bioszférát” teremtenének az F1-es karavánnak, azon belül pedig az egyes csapatokat is külön „buborékokba” zárnák. Kérdés, ezzel elkerülhető-e, hogy bárki megfertőződjön a résztvevők közül. Ausztráliában a McLaren egyik dolgozója kapta el a vírust, a vele érintkező 14 személyt el kellett különíteni, csapatuk emiatt visszalépett a futamtól, és végül ez vezetett az egész hétvége lefújásához. Az FIA szerint egy pozitív eset Ausztriában (vagy későbbi versenyeken) még nem követelné meg a nagydíj törlését.

A szövetség által felállított válságstáb vezetője, Gérard Saillant professzor a L’Équipe-nek azt nyilatkozta, egy pozitív teszt még nem ok a meghátrálásra. „Ha lesz egy új fertőzés, a bajnokságot attól még nem szükséges leállítani. Ez olyan lenne, mintha bezárnák a metrót, csak mert az egyik járaton utazott egy fertőzött beteg” – fogalmazott. „A márciusi ausztráliaihoz viszonyítva változott a helyzet mostanra. Már rendelkezésünkre áll gyors teszteljárás, mely megerősíti a diagnózist, és hamarabb el tudjuk különíteni, tudjuk tesztelni azon embereket is, akik kapcsolatba kerültek az illetővel.”

A szakember szerint az F1 és az FIA képes lesz megteremteni a Brawn által emlegetett saját bioszférát, amely biztonságossá teszi a versenyközeget. „Ha egy pálya a várostól távol van, más a helyzet, mint egy városi pályán. Szingapúr vagy Vietnám például teljesen más szervezést kíván meg orvosi szempontból, mint egyes európai helyszínek. Szingapúr ma a teljes F1-es paddockot karanténba küldhetné két hétre, még mielőtt belépnének a pályára.”

„Ausztria egy olyan ország, amelyben már fokozatosan kezd visszatérni a normalitás. A koronavírus a többi országhoz képest visszafogott mértékben szedett áldozatot. Most egy viszonylag biztonságos országban kell megteremtenünk a lehetséges legjobb közeget a paddockban.”

Fotó: XPB

„Mindent megteszünk majd a kockázat minimalizálása érdekében. Együttműködünk a Vöröskereszttel, hogy meglegyenek a helyszíni tesztelést végző embereink. A júliusi tesztek talán nem is ugyanolyanok lesznek, mint a mostaniak, lesznek gyorstesztjeink is, amiket gyakrabban használhatunk. Hogy milyen ütemben fogunk tesztelni, az még nincs véglegesítve, egyeztetünk a helyi hatóságokkal és az Egészségügyi Világszervezettel.”

„Zárt kapuk mögött fogunk versenyezni, nem lesznek nézők, sem vendégek. Miután elhagyják a boxutcát, szigorú szabályok lépnek életbe. Az embereknek együtt kell a pályára utazniuk és a pályáról elutazniuk. Buszokkal szállítjuk őket, a hoteljükben kell maradniuk, amikor nem dolgoznak. Dolgozunk egy kontaktusokat figyelő mobilalkalmazáson is, de ez önkéntes alapon lesz használható” – magyarázta Saillant, mi mindent vezetnek be a versenyeken.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak