Lauda utolsó hónapjai: „Mintha tudta volna, mi következik”

Új könyv jelent meg a tavaly elhunyt háromszoros F1-es világbajnok Niki Laudáról. Benne hozzátartozók, barátok mesélnek a legenda utolsó hónapjairól. A Bild közzétett pár részletet.

Niki Lauda (Fotó: XPB)
Jövő héten lesz az első évfordulója Niki Lauda halálának. Az osztrákok nemzeti hőse 2019. május 20-án, 70 esztendősen hunyt el. Egy évvel korábban kapott el egy betegséget, mely erős köhögéssel járt. Hónapokig küzdött vele, majd augusztusra olyan rossz állapotba került, hogy kórházba kellett feküdnie, aztán tüdőátültetést hajtottak végre rajta. A transzplantáció sikeres volt, az egykori versenyző megkezdte a rehabilitációt ibizai otthonában, ám a következő év elején visszaesés jött, és végül már nem tudott felgyógyulni egy újabb betegségből.

Az elismert F1-es szakíró, Maurice Hamilton Niki Lauda: The Biography címen könyvet írt a Mercedes korábbi tanácsadójának, részvényesének életéről és pályafutásáról. Műve a héten jelent meg, ám a német Bild már előzetesen közölt belőle pár részletet. Lauda utolsó hónapjait fia, barátai és kollégűo elevenítették föl.

A korábbi osztrák versenyző, Gerhard Berger elmesélte, 2018 májusában, a Monacói Nagydíj idején kezdődött Lauda betegsége, és őt hívta föl, hogy kerítsen neki egy orvost. Ekkor árulta el neki, hogy légzési nehézségei vannak és valami fertőzés támadta meg a tüdejét. Berger a monacói Albert herceg orvosát hívta segítségül. „Kórházba vitték Nikit, kapott antibiotikumot és injekciókat, és kezelésbe vették. Azt tanácsoltam Nikinek, hogy vagy maradjon a kórházban, vagy menjen vissza Bécsbe. A következő hétfőn végigmegyek a paddockon, és az egyik sarkon Nikit látom az árnyékban. »Niki, te bolond vagy! Mit keresel itt?« – kérdeztem. »Nem-nem. Jobb így, dolgoznom kell.« Mit mondhatnál egy ilyen embernek? Tipikus Niki volt, pedig tényleg nem nézett ki valami jól” – idézte föl emlékeit Berger.

Lauda állapota csak hónapokkal később súlyosbodott, és akkor már nem állt módjában versenyekre járni. Lauda jó barátja és mercedeses üzlettársa, Toto Wolff arról mesélt, hogy egy közös barátjuk öngyilkossága után eldöntötték, a jövőben több időt szakítanak egymásra – ennek köszönhette utolsó nagy baráti szórakozásukat. „Elhatároztuk, hogy egy évben egyszer a családjaink nélkül eltöltünk valahol három napot együtt, csak hogy szórakozzunk egy jót. Egy tragédia vezetett ide: egy barátunk lett öngyilkos, ami után kölcsönösen támogatni akartuk egymást. Megállapodtunk, hogy Silverstone után három nappal Niki hajóján leszünk, amely Ibizánál horgonyzott. Hétfő este repülőre ültem, és ott vacsoráztunk a jachton. Niki köhögése már nem volt olyan rossz, de még mindig nem múlt el. Az este klassz volt.”

„Hajnali kettő körül Niki azt mondta, menjünk el a Pachába, ami egy híres éjszakai klub Ibizán, az 1970-es évekből ismert virágos stílust idézi. Elég sokat ittunk, igazi férfias este volt, amely során fiatalnak éreztük magunkat. Úgy tűnt nekem, hogy – hogy is fogalmazzak – Nikinek megvolt ez a hatodik érzéke. Mintha sejtette volna, hogy mi fog következni. A következő napon azt mondta, hogy nem érzi valami jól magát. A tévében esténként fontos focimeccs ment, de Niki korán aludni ment. A következő reggelen azt mondta, hogy eléggé rosszul van, segítenem kell neki visszajutni Bécsbe.”

Négyen utaztak Ausztriába Wolff saját gépével, majd Laudát egyből kórházba szállították. „Azt közölték velünk, hogy a tüdeje a fertőzéstől tíz százalékára zsugorodott. Ez a szörnyű vírus a tüdejét támadta meg. A kórházban mindkét tüdőlebenyét átültették” – mesélte a Mercedes-főnök.

Lucas Lauda és Birgit (Fotó: MTI/EPA)

Lucas Lauda és Birgit (Fotó: MTI/EPA)Lauda műtétjét sikeresnek nevezték az orvosok, és arról beszéltek, hogy hosszú rehabilitáció fog következni, de szigorú feltételek betartásával viszonylag normális életet élhet. Lauda év végén hazatérhetett, már interjúkat is adott, melyekben bizakodónak tűnt, a majdani visszatéréséről beszélt, valamint arról, hogy már az első 2019-es nagydíjon ott akar lenni. Erre sajnos már nem volt lehetősége. Bő egy héttel később Laudát influenzával szállították kórházba, Zürichben dialízist kapott, nagyon legyengült.

„Azon kevesek egyike voltam, aki meglátogathatta őt a kórházban” – mesélte Berger. „A családjához nagyon közel kerültem. Meg kell mondjam, Lukas hihetetlen volt. Minden egyes nap ott volt a zürichi kórházban, miközben a saját családja Barcelonában élt. Egész idő alatt az apja ágya mellett volt, és mindenben a rendelkezésére állt. Nem is törődhetett volna ennél jobban vele. Lukas olyan fiú, amilyet mindenki kívánhat magának” – méltatta Lauda idősebb fiát.

Lukas az újabb megbetegedés után már érezte, apja nem fog felépülni. „Amikor felhívtak, hogy apám rosszul van, azonnal repülőre ültem, és négy hónapon át vele maradtam” – mesélte a fiú. „A betegsége elejétől a végéig vele voltam. Nagyon nehéz volt, nagyon peches volt a baktériumokkal, amik a tüdejét támadták meg. (…) Egész idő alatt tudtam, nagyon valószínűtlen, hogy teljesen felépüljön. (…) Szüksége volt rám ott, és jó volt, hogy mellette voltam. Sokat segítettem neki ebben az időszakban, és mindkettőnk számára sokat jelentett.”

Noha Lauda saját bevallása szerint nem volt igazán jó apja az előző házasságából született két fiának, Lukasnak és Matthiasnak, az idősebb gyermek úgy érzi, így is közel álltak egymáshoz. „Visszagondolva azt mondom, köztünk nem annyira apa-fiúi kapcsolat volt, mint inkább baráti viszony. (…) Mindig örömmel ment bárhová a fiaival, megittunk valamit, és csináltunk pár őrültséget” – emlékezett vissza.

A háromszoros világbajnok május 20-án hunyt el, három hónappal a 70. születésnapja után. A róla szóló új életrajzi könyv nem sokkal halála évfordulója előtt, május 14-én jelent meg.

F1 legendák: Május 16., szombat 13:10 John Surtees, 14:00 Niki LaudaNiki Lauda pályafutásáról szombaton az M4 Sport is megemlékezik a brit Sky Sports által készített F1 legendák című dokumentumsorozat vetítésével. 13:10-től a Ferrari bajnokáról, John Surteesről szóló epizódot adjuk, majd 14 órától következik a Niki Laudáról szóló rész.

Újdonságként emellett szavazásra is buzdítjuk közönségünket! Mostantól az olvasók és nézők dönthetnek arról, hogy a következő alkalommal mely két versenyzőről szóló részt szeretnék látni az F1 legendák sorozatból. Szavazásunkat olvasóink javaslatára nemrég módosítottuk: mostantól nem párokban, hanem egyenként lehet kiválasztani azt a két versenyzőt, akit a legszívesebben látnának a képernyőn.

Figyelem! A felsorolt négy bajnok közül egyszerre kettőre lehet szavazatot leadni!