Musorujsag
Élő Eredmények

Valójában sosem akarta Vettel maradását a Ferrari?

Valójában sosem akarta Vettel maradását a Ferrari?

The Race
Brit sajtóértesülés szerint esélye sem volt Sebastian Vettelnek a Ferrari új szerződésére, miután főnöke már az előző szezon után elhatározta, hogy lecseréli őt. Az új információk szomorú képet festenek a négyszeres bajnok helyzetéről.

A világjárvány miatti kényszerpihenő alatt megszaporodtak a Sebastian Vettel jövőjével kapcsolatos pletykák. Az olasz sajtó egy egyéves ajánlatról, fizetéscsökkentésről és ennek visszautasításáról adott hírt pár hete, később a német média tudni vélte, hogy egy módosított szerződésjavaslat is Vettel asztalára került. A felek végül a hét elején jelentették be, hogy nem folytatják együttműködésüket 2021-ben, válásukat eltérő céljaikkal magyarázták.

Ehhez képest a The Race című lap most olyan információkról számolt be, amelyek teljesen más megvilágításba helyezik Vettel ferraris távozását, és azt sugallják, hogy az elmúlt hetek korántsem voltak olyan mozgalmasak és fordulatosak, mint amilyennek tűntek. Szakíróik, Mark Hughes és Scott Mitchell forrásaiktól úgy értesültek, hogy Mattia Binotto és Sebastian Vettel sosem jutottak el a szerződéstervezetig és a konkrét ajánlatig, mi több, a csapatfőnök valójában már télen megkezdte az egyeztetést a végül leigazolt Carlos Sainzcal, és már a szezonkezdés előtt eldöntötte, hogy őt akarja Vettel helyén látni 2021-ben.

A lap szerint Binotto döntését a 2019-es szezon eseményeire alapozva hozta meg, és mindenekelőtt a Vettel és csapattársa, Charles Leclerc közötti súrlódások miatt érezte szükségét a váltásnak. E konfliktusok csúcspontját a két versenyző interlagosi ütközése jelentette, mely a Ferrari nullázását eredményezte.

Sebastian Vettel és Charles Leclerc ütközése a 66. körben (Fotó: Formula1/Twitter) Sebastian Vettel és Charles Leclerc ütközése a 2019-es Brazil Nagydíjon (Fotó: Formula1/Twitter)

Miközben a felek már a téli tesztek idején arról beszéltek, hogy leülnek egyeztetni, a The Race szerint valójában sosem szóba sem került közöttük, hogy meghosszabbítsák a szerződésüket. Leclerc eközben akkoriban írta alá a 2024-ig szóló megállapodását, amikor csapata tárgyalni kezdett Sainzcal, valamint az akkor még alternatívát jelentő Daniel Ricciardóval. Utóbbi versenyzővel viszont hamar megszakadtak az egyeztetések, miután az első választásuk a spanyol volt, ő pedig elérhetőnek mutatkozott.

Hogy honnan az értesülés, azt a lap nem részletezi, az mindenesetre tény, hogy Zak Brown, a McLaren főnöke egy pénteki interjúban elismerte, már a szezonkezdés előtt, a tél folyamán közölte velük Sainz, hogy tárgyalni szeretne a Scuderiával, és erre ők engedélyt is adtak neki. Ez azt igazolja, hogy Sainz és a Ferrari között valóban hamarabb fennállt a kapcsolat, mint hogy a Ferrari arról adott hírt a tesztek idején, hogy egyeztetni kezd Vettellel…

A lap szerint ezen részletek teljesen más összefüggésbe helyezik a Ferrari által kiadott közlemény, valamint Mattia Binotto héten adott indoklását. Mindkettő a csapat és a versenyző eltérő kívánságát és céljait emlegette. A The Race szerint egyszerűen arról lehetett szó, hogy Vettel a csapatnál akart maradni, de a csapat már nem akart hosszabbítani vele. Ezt támasztja alá az is, hogy utólag kiderült, mind Sainz, mind a helyére, a McLarenhez érkező Daniel Ricciardo régóta kapcsolatban állt új csapatával, ők léptek először mozgásba, vagyis ügyüket csak annyiban mozdította elő Vettelék keddi bejelentése, hogy utána már ők is hivatalossá tehették az előtte megszületett megállapodásukat.

Daniel Ricciardo és Carlos Sainz kulcsfigura lehet a versenyzőpiacon (Fotó: XPB)

Zak Brown azt is elárulta, hogy mindig is Ricciardo megszerzése volt a céljuk (vélhetően már szintén a téli szünet óta), és hogy Vettel sosem merült föl náluk lehetőségként. „A téli szünetben kezdtünk egyeztetni Carlosszal a jövőnkről, hogy a McLarennél akar-e versenyezni, vagy a Ferrarinál. Érthető az oka. És mi mindig is közel maradtunk Danielhez azóta, hogy elhagyta a Red Bullt. Előre éreztük, hogy e két fickó valamelyike közül fog kikerülni, ki ül majd az autónkban.”

Ami tehát egy váratlan bejelentésnek tűnt a Ferrari részéről, az lehet, hogy valójában már jó ideje elő lehetett készítve, ami pedig az események felgyorsulásának, egy lavina elindításának látszott, elképzelhető, hogy egy folyamat végpontja volt csupán, mintsem a kezdő lökés.

Amennyiben így volt, Sebastian Vettel egyszerű szenvedő fél, egy kitett szűrű versenyző a történetben, nem szabadon döntő és cselekvő résztvevő. És ez különösen fájó képet mutat a helyzetéről.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak