×

A britek karanténja boríthatja az F1 programterveit

Várhatóan nem kap mentességet a karanténszabály alól a Forma–1 mezőnye a brit kormánytól, így újra kérdésessé vált, megrendezhető lesz-e a Silverstone-ba tervezett két verseny.

Motor Racing - Formula One World Championship - British Grand Prix - Race Day - Silverstone, England Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Már-már úgy tűnt, elhárul minden akadály az F1-es Brit Nagydíj elől, erre most itt a következő csapás. Azt követően, hogy a brit kormány jelezte, támogatja a sportágak újraindulását, Silverstone pedig a múlt héten bejelentette, sikerült megállapodniuk a Forma–1-gyel a nézők nélküli versenyrendezés pénzügyi vonatkozásairól, most egy kormányzati döntés húzhatja keresztül a számításokat. A Sun és a Motorsport értesülése szerint az F1 nem kap mentességet a Nagy-Britanniában hatályban lévő azon szabály alól, hogy a külföldről az ország területére lépőknek kötelezően 14 napot karanténban kell tölteniük, s csak ezt követően mozoghatnak szabadon.

Simon Pringle, a silverstone-i pálya igazgatója hétfőn a brit Sky Sportsnak még azt nyilatkozta, minden készen áll arra, hogy július végén és augusztus elején két egymást követő hétvégén versenyt rendezzenek, és már csak a kormány engedélyét várják. A legfőbb akadályként éppen a beutazási korlátozást emlegette. A Sun hétfő este arról számolt be, hogy a sportügyekért is felelős minisztériumból Oliver Dowden előbb áldását adta arra, hogy a már Ausztriában átfogó vírustesztelésre készülő F1 mentesüljön a karanténkötelezettség alól, ám ezen döntését az egészségügyi minisztérium aztán felülbírálta. A Motorsport úgy tudja, a brit kormány nem szándékozik kivételt tenni sem az F1-gyel, sem egyéb sportágakkal, mivel attól tart, hogy ha ajtót nyit egy-két félnek, mindenki más is az ajtóba teszi a lábát, engedményt követelve. A karanténkötelezettség alól egyedül a kamionsofőrök és a diplomácia képviselői élveznek mentességet.

A Sun szerint a végső döntés még nem született meg, ám minden jel e szigor fenntartására utal. Reményt még az adhat, hogy az F1-es Brit Nagydíjig bő két hónap van hátra, és a kormány arra készül, hogy rendelkezését háromhetente felülvizsgálja.

Amennyiben az F1 nem mentesül a 14 napos karantén kötelezettsége alól, borulhat a Liberty Media új naptárterve. Az idényt várhatóan július 5-n az Osztrák Nagydíjjal indítják útjára, majd a rá következő hétvégén újabb futamot rendeznek Spielbergben. Ezt követően Angliába egy hét szünet után, július 24-én érkezne a mezőny, így a kéthetes izolációra nem lenne mód. Ez egyfelől probléma a Nagy-Britannián kívülről érkező csapatok és beszállítók (Ferrari, Alpha Tauri, Alfa Romeo, Pirelli) esetében, de probléma az Ausztriából hazatérő hét brit gárda esetében is, hiszen a korlátozás rájuk is vonatkozna.

Vívhat-e újra 2020-ban Max Verstappen és Charles Leclerc Silverstone-ban? (Fotó: XPB)„Ez érinti az Egyesült Királyságon kívüli csapatokat, de az Egyesült Királyság csapatait is, mivel ők úgy térnek haza a bázisukra” – magyarázta Pringle. „Igen, a csapatok hetven százaléka kényelmesebb helyzetben lenne, de még mindig ott van a harminc százalék, akik nem a Motorsport-völgybe, Northamptonshire-be tartoznak. Olyan megoldásra lenne szükség, amely nemcsak ezen ország, de a bajnokságban szereplő összes ország követelményeinek megfelel, mert úgy nem lesz bajnokság, ha csak Nagy-Britanniában lesz mód versenyezni.”

Egyelőre tehát nem látszik, van-e megoldás az F1 brit problémájára. Pringle szerint a Liberty Media előzetesen azt tervezte, hogy még e hét második felében közzéteszi új programtervezetét. Nem kizárt azonban, hogy azt újra felül kell vizsgálnia.

A pletykák szerint a sportág Hockenheimet tartja készenlétben arra az esetre, ha beugró pályára lenne szükség. A német ringet korábban Spanyolország, de Silverstone esetleges alternatívájaként is emlegették, miközben német sajtó nemrég arról számolt be, hogy pályájuknál is fölmerült az egymást követő két futam megrendezésének lehetősége is.