Musorujsag
Élő Eredmények

Így tanította Lauda a Mercedes tagjait

Így tanította Lauda a Mercedes tagjait

Mercedes
Mindannyian kiemelkedőek a szakmájukban, komoly sikerekkel, saját karakterrel, és mindannyian elmondhatják, hogy fontos dolgokat tanultak meg Niki Laudáról. Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Toto Wolff, James Allison és Andy Cowell megemlékezése az egy éve elhunyt legendáról.

Lewis Hamilton:

„Nagyon hiányzik Niki, és szerintem mindenki így van ezzel. Nehéz beszélni olyasvalakiről, aki nagyon közel állt hozzád, de már elment, viszont csak a legszebb emlékek maradnak meg Nikiről. A legjobb emlékeim talán az első megbeszéléseinkről valók. 2012-ben egy ideje már egyeztettünk. Emlékszem, egyik nap otthon voltam, és egyszer csak hívott Niki. Próbált meggyőzni arról, hogy menjek a csapatba. nagyon klassz volt, hogy felhív egy világbajnok, egy olyan ikon, mint Niki.”

„Nagyon pozitív, mókás és szórakoztató fickó volt, mindig nagyszerű sztorikat tudott mesélni. Ő egy született versenyző volt. Mindig azon járt az agya, hogyan tudnánk fejlődni. A legnagyobb elismerést mindig az jelentette, amikor Niki megemelte előtted a sapkáját. Így közölte veled, hogy szép volt. Nehezére esett ezt kimondani, ezért így csinálta: rövidre zárta, amennyire csak lehetett. Aztán beszéltünk a versenyek után, és máris azt kérdezte: »Hé, Lewis, mire lenne még szükséged ahhoz, hogy jobb legyél?« Mindig hajtott minket.”

„Ha valamit tanultam tőle, az éppen ez volt. Versenyzőként egy csapattal dolgozol együtt, de vezetned is kell őket. Föl kell tenned a kérdéseket, mélyre kell ásnod, mindenkit hajtanod kell. Hálás vagyok a lehetőségért, és örökre szeretni fogom Nikit. Tudom, hogy lélekben még ma is velünk van.”

Lewis Hamilton és Niki Lauda (Fotó: XPB) Lewis Hamilton és Niki Lauda (Fotó: XPB)

 

Valtteri Bottas:

„Nikitől megtanultam, hogy mindig higgyek a tehetségemben, sose kételkedjek benne, és mindig jusson eszembe, hogy a vezetési stílusomon, abban, amit az autóban teszek, sosem kételkedhetek. Azt is megtanultam tőle, hogy nem csüggedhetek túlságosan egy-egy csalódás után, hogy gyorsabban talpra kell állni, és előre kell tekinteni, a pozitív időszakokra.”

„Niki inspirált, mindig támogatott, amikor szükségem volt erre. Erőt adott a nehéz időkben, mindig biztatott, hogy talpra tudjak állni, hogy emlékeztessem magam arra, miért csinálom ezt, és hogy elég jó vagyok ahhoz, hogy ezt csináljam. Nagyon jó volt ebben.”

 

Toto Wolff csapatfőnök:

„Hogy mit tanultam Nikitől? Nagyon sokat! Emberként azt, hogy sose adjam föl. Ne kérjem mások megértését, csak végezzem el a feladatokat. Niki sosem panaszkodott. Sok fájdalmon és szenvedésen ment keresztül, de mindig túltette magát ezeken. A sok balszerencse, ami érte őt, és ahogyan ezt kezelte, tiszteletet parancsol. Az évek során a kapcsolatunk fejlődött, és szerintem sokat tanultunk egymástól, mert annyira különbözőek voltunk. Igazi öklöző partner volt, de barát is, és ebben az ellenséges közegben ez hiányzik nekem a legjobban.”

Niki Lauda és Toto Wolff (Fotó: XPB)

 

James Allison technikai igazgató:

„Amennyire tudott kritizálni, annyira tudott dicsérni is, ha jól dolgoztunk. És amikor azt mondta, hogy szép munka volt, tudtad, hogy az értékes, hogy tényleg elégedett lehetsz. Amikor nyertünk egy versenyt, az arca sugárzott a boldogságtól, mert látta, hogy a legmagasabb szinten teljesít ez a csapat.”

„Niki élete olyan hatalmas, bátor, fordulatos volt, hogy azzal tíz életrajzi könyvet is meg lehetne tölteni. Mégsem töltött túl sok időt azzal, hogy erről beszéljen, a múlt sikereit emlegesse. Ő csak előre nézett, sokkal jobban foglalkoztatta, hogy milyen kihívások várnak a csapatra, és milyen lehetőségek adódhatnak előttünk. Nagyszerű barátja volt a csapatunknak.”

„Ő volt a mi elnökünk. Ugyanúgy szakszerű volt az elnökségben, mint a szurkolók előtt. Az F1 és az FIA előtt is képviselt bennünket, a sajtó előtt is a legmagasabb szinten tette ezt. És nagyon fontos szerepe volt abban, hogy a serlegeket tároló vitrinünk tele van ezüsttel Brackley-ben és Brixworth-ben is.”

 

Andy Cowell, a Mercedes motorrészlegének vezetője:

„Niki Lauda,  a Forma–1 legendája, egy nagyszerű kolléga, egy elképesztő személyiség, akitől tanulni lehet, elkötelezettséget, összeszedettséget, nagy dolgok elérését. 2013-ban rendszeresen látogatta a motorrészlegünket, hogy próbáljon segíteni megoldani problémákat, fókuszálni. Amikor megérkezett, mindenki rá figyelt, mindenki hallgatta a szavait és a tanácsait. Egyszerű szavak és tanácsok, amikkel emlékeztetett minket a kulcsfontosságú dolgokra. Gyakran emlegette a számokat, amiket ismertettem vele. Jó memóriája volt az ilyen részletekhez. Nagyon sokat tanultam Nikitől. Büszke vagyok arra, hogy ismerhettem és sok tanácsot kaptam tőle az évek során. Köszönet érte, Niki!”

 

Borítókép: Niki Lauda (Fotó: Mercedes)

További tartalmak