Musorujsag
Élő Eredmények

Több koronavírusos eset mellett is megtarthatnak F1-es nagydíjakat

Több koronavírusos eset mellett is megtarthatnak F1-es nagydíjakat

Sky Sports
Felkészültebbnek érzi magát a Forma–1 Ausztráliához képest, ezért nem tart attól, hogy egy-egy pozitív vírusteszt újabb nagydíjakat hiúsíthat meg.

Kedvezőtlen képet festett az F1-ről, hogy március közepén a koronavírus világjárvánnyá minősítésének hetében Ausztráliába utazott versenyezni, majd a McLaren egyik dolgozójának megfertőződése és a csapat visszalépése után még azelőtt lefújta az évnyitót, hogy elrajtolt volna az első szabadedzése. A sorozat közel négy hónappal később most Ausztrália helyett Ausztriában tervezi lebonyolítani első 2020-as versenyét, ám ezúttal már ismeri a járvány súlyosságát, ezért lényegesen óvatosabb és körültekintőbb.

Az FIA e rendkívüli helyzetre reagálva válságstábot állított föl, melynek élére az orvosi bizottságának elnökét, Gérard Saillant professzort nevezte ki. A francia neurológus feladata felmérni, milyen körülmények és feltételek mellett van mód lebonyolítani versenyeket a még nem elült, de már visszahúzódott betegség időszakában. Az orvosnak meggyőződése, hogy ha Ausztriában ismét pozitív teszteredményeket produkálnának F1-es csapattagok, az most felkészülten érné őket, így még több megbetegedés esetén sem kell majd újra meghátrálniuk.

„A mostani helyzet teljesen különbözik a melbourne-itől, mivel sokkal többet tudunk már a vírusról. Van mód a megelőzésre és sok dologgal lehet előre számolni. Ha van egy pozitív esetünk, vagy akár ha tíz pozitív esetünk van, akkor is lehet ezt tökéletesen, különleges eljárással kezelni. Külön eljárásunk van a pozitív esetekre. Orvosi szempontból tehát nem jelentene problémát” – nyilatkozta Saillant a brit Sky Sportsnak.

Fontos, hogy a hangsúlyt az orvosi szempontra helyezte. A megbetegedések az újrakezdést gazdasági szempontok miatt erőltető sportágra nem vetnének jó fényt egy ilyen helyzetben. „Ami a sportos és a médiával kapcsolatos következményeket illeti, az már más. Próbálunk előrelátóak lenni, meghúzni egy határvonalat, amin túl már nem lesz lehetőség a folytatásra. De szerintem ez nem lesz probléma számunkra” – mondta az orvos.

Fotó: XPB

Egy-egy megbetegedés a felkészültség ellenére is jelenthet problémát. Amennyiben egy csapatnál több pozitív teszteredmény is születne, ugyanúgy ellehetetlenülne a nagydíjon való szereplésük, mint a McLarené Ausztráliában, ahol az elkülönítés miatt összesen 15 csapattag nem volt bevethető. Ennek elkerülésére a legjobb módszer, ha az F1 semmit sem bíz a véletlenre, és nagyon szigorú szabályokat fektet le, már az útnak indulás előtt.

„Biztosítani szeretnénk, hogy az év első versenyére megérkezve ne várjanak ránk újabb váratlan helyzetek. A szakértőink ezen dolgoznak” – nyilatkozta Jean Todt FIA-elnök. „Az Ausztráliában történtekért nem szabad senkit sem hibáztatni, ott nagyon gyorsan zajlottak az események. Huszonnégy órával az első edzés előtt még semmi okunk nem volt nem megrendezni az eseményt. A kormányzat támogatta a rendezést, a szervezők is mellette voltak, a helyi szövetség és mindenki más is. Aztán egyik esemény jött a másik után, a vélemények megoszlottak, és a probléma nélküliségből problémák álltak elő, melyek egyre súlyosabbá váltak, így pár perccel a kezdés előtt már nem volt lehetőségünk. Többen az események felgyorsulása miatt meg is változtatták a véleményüket.”

A francia kiemelte, más sorozatok is jártak hasonlóképpen, már csak ezért sem lehet kárhoztatni az F1 döntéshozóit. A történtekből tanulva a királykategória most részletes tervet dolgozott ki, melynek részeként valamennyi személyt két-háromnaponta tesztelni fognak, miközben mindent megtesznek azért, hogy elkülönítsék a csapatokat egymástól és a mezőnyt a környezetüktől.

Az első nagydíjat várhatóan július 5-én rendezik Ausztriában, ahol kiderül, mennyire működőképes a megalkotott terv, mely a későbbi nagydíjak sablonja is lesz egyben.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak