Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az Amerikai Nagyíj sorsa is kérdéses

Motorsport
Az október végére tervezett Amerikai Nagydíj sorsa is kérdéses, Austin városának főorvosa szerint ugyanis egyelőre valószínűtlennek tűnik, hogy a 2020-as év vége előtt tarthatnak nagyobb tömegrendezvényeket Texasban.

Lassan az amerikai államokban is feloldják a koronavírus világjárvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket. Austinban most az újranyitási terv harmadik szakasza van érvényben, ami már lehetővé teszi a csoportosulást az „alacsony kockázatú személyek” számára maximum 10 főig. A jelenleg tiltott tömegrendezvények engedélyezéséhez az első szakaszba kell lépni.

Az Amerikai Nagydíjat ugyan csak október 25-én tartanák, tehát van még idő az egyes fázis eléréséhez, Austin főorvosa szerint 2020 vége előtt nem valószínű, hogy visszatérnek a tömegrendezvények – persze ez a vírushelyzettől függően változhat.

„Először a nagyobb rendezvényeket fújtuk le, és ezeket fogjuk utoljára engedélyezni, ezeken ugyanis sokan érintkeznek egymással, tehát sokakat veszélybe sodorhatunk” – kezdte Dr. Mark Escott. „Most egy olyan terven dolgozunk, ami segítségünkre lehet annak előrejelzésében, mit lehet ésszerűen megrendezni, december végéig azonban nem látjuk jelét annak, hogy minimálisra tudjuk csökkenteni a kockázatot a 2500 fősnél nagyobb rendezvények esetében” – tette hozzá.

Fotó: XPB

„Fontos, hogy dolgozzunk a társadalmi távolságtartáson, és az is, hogy a betegek otthon maradjanak, és ha otthon maradnak, le tudjuk tesztelni őket. Most erre összpontosítunk. Most a közösség minden tagjának arra kell figyelnie, hogy minden nyitva maradhasson, majd később olyan helyzetbe kerülhessünk, hogy még jobban kinyitjuk az ajtókat, főleg ősszel” – magyarázta.

Austin számára az egészségügyi előírások mellett az anyagiak is nehézséget jelenthetnek, a futamot ugyanis Texas állam fizeti, bízva abban, hogy a jegyeladásokból bevétele származik. Ettől a bevételtől idén szinte biztos, hogy elesik, hiszen ha lesz is verseny, azt zárt kapuk mögött tartják majd. Az F1 pedig a hírek szerint a tengerentúli helyszínek esetében továbbra is beszedné a rendezési díjat, míg az európaiakkal rugalmasabb, kedvezőbb szerződéseken dolgozik.

A versennyel kapcsolatban egyelőre a pálya ügyvezető igazgatója, Bobby Epstein sem tudott semmi konkrétumot mondani. „Ezt most tényleg nem tudom kommentálni. De a törvény egyelőre egyébként is tiltja a nagyobb rendezvényeket, az üzleti tevékenységünket pedig most még nem folytathatjuk” – mondta.

További tartalmak