A Liberty felkészült a kevésbé jövedelmező futamokra

A Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media vezetői tudják, könnyen előfordulhat, hogy a futamok eseményként a koronavírus világjárvány után sem termelnek majd annyi bevételt, mint az előző években.

Fotó: XPB
A királykategória éves bevételének nagyját hosszú évek óta a versenyszervezők által fizetett rendezési díjak adják, 2020-ban viszont változik a helyzet, a legtöbb futam ugyanis várhatóan zárt kapuk mögött zajlik majd, így mivel a szervezők nem jutnak pénzhez a jegyeladásokból, a kereskedelmi szerződések is változnak.

Noha mindenki abban bízik, 2021-ben már minden visszatérhet a megszokott kerékvágásba, a jogtulajdonos arra is fölkészült, hogy a világjárvány hosszabb ideig éreztetni fogja hatását, most ugyanis nehéz megjósolni, lesz-e második hulláma, és mikor készül el a vakcina.

Greg Maffei és Chase Carey (Fotó: XPB)Egyelőre tehát azt is csak találgatni lehet, 2021-ben visszatérhetnek-e a nézők a lelátókra, és ha igen, mekkora számban jelennek majd meg a pályák mellett. A témával kapcsolatban a Liberty Media vezérigazgatója, Greg Maffei egy telefonkonferencián nemrég kijelentette, a világjárvány tömegeseményekre gyakorolt hatása egyelőre „teljesen ismeretlen”.

„Óvatosan ugyan, de próbálunk hinni abban, hogy alkalmazkodunk majd, és a dolgok változnak is, szóval elkezdhetünk működő vállalkozásokat építeni a járvány után” – fogalmazott. „Akár a jobb gyógymódok, vagy esetleges védőoltás használatán keresztül majd lehetőség nyílik arra, hogy ismét tömegrendezvényeket tartsunk. Ezek akkorák lesznek, és úgy jövedelmeznek majd, mint eddig? Ez majd kiderül. Most folyamatosan óvatosnak kell lennünk. A legjobbat reméljük a gyógymódok és a vakcina szempontjából is, de nem erre számítunk” – hangsúlyozta.

A Liberty elnöke, John Malone eközben továbbra is bízik abban, hogy az élő események, mint például az F1-es futamok jövedelmezni fognak a társaság számára. „Sajnos most itt van ez a járvány. Én hiszem, hogy lesz gyógymód és/vagy vakcina, ezáltal pedig előbb-utóbb visszatérhetünk a megszokott menetrendhez” – fogalmazott.