Ecclestone: Hamilton jól kijönne Vettellel csapattársként

Nem tartaná összeférhetetlennek Lewis Hamiltont és Sebatian Vettelt a Mercedesnél a német szerződtetése mellett kampányoló Bernie Ecclestone.

Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Sebastian Vettel és a Mercedes – e kapcsolat lehetőségéről folyik a találgatás azóta, hogy a Ferrari bejelentette, nem hosszabbít szerződést német versenyzőjével. Miután más istállónál vagy nincs üres ülés, vagy nem tudnak nyerő autót és perspektívát kínálni a négyszeres világbajnoknak, úgy tűnik, most a csillagosokon múlhat, tart-e tovább Vettel F1-es pályafutása, vagy a partvonalon túlra kerül.

A Vettellel jóban lévő korábbi F1-vezér, Bernie Ecclestone már a Ferrari bejelentése előtt amellett érvelt, hogy a versenyzőnek távoznia kellene, és régóta emlegeti már a mercedeses lehetőséget is. Hogy ez mennyire reális, az kérdéses, ám Ecclestone kitartóan kampányol amellett, hogy a német márka alkalmazza Vettelt a várhatóan hosszabbító Lewis Hamilton mellett.

„Szeretném a Mercedesnél látni őt. És szeretném megnézni őt Lewis Hamilton ellen. Ez jó lenne a Forma–1-nek, mindenkinek, aki nézi a Forma–1-et” – érvelt a német RTL-nek nyilatkozó brit.

Miközben a Mercedes főnöke, Toto Wolff az elmúlt években ódákat zengett Lewis Hamilton és Valtteri Bottas harmonikus csapattársi kapcsolatáról, és egyfajta fellélegzésnek érzi azt bajnokuk Nico Rosberggel vívott korábbi belviszálya után, az is kérdés, akar-e újra két erős egót, két világbajnokot összeereszteni, újra kinyitva ezzel Pandora-szelencéjét.

Ecclestone úgy véli, a két rutinos bajnok nem jelentene akkora problémát, mint Rosberg és Hamilton. „Szerintem jól kijönnek egymással, problémák nélkül. Az egójuk nem játszik fontos szerepet, egyszerűen mindketten kiváló versenyzők. Ez egy nagyon szuper csapat lenne. Nem látom, hogy Lewis számára problémát jelentene, ha Sebastian lenne a csapattársa, és azt is tudom, hogy Sebastian örülne a lehetőségnek, hogy megküzdhessen vele.”

Sebastian Vettel és Bernie Ecclestone (Fotó: XPB)Utóbbi megállapítása elgondolkodtató. Vettel hírnevét az elmúlt két év és annak sok hibája alaposan megtépázta. Amennyiben helyre akarja állítani a renoméját, ennek legrövidebb útja az lenne, ha vállalná, hogy Lewis Hamilton csapattársa lesz, és bizonyítaná, hogy azonos technikával képes arra, amire ő. Ezt a lehetőséget már több szakértő is pedzegette, a német sajtó pedig már arról is találgatott, hogy talán maga Ecclestone is ezt a megoldást javasolta Vettelnek.

Vettel korábbi csapattársa, Mark Webber nem tartja kizártnak, hogy Vettel hallgat Ecclestone tanácsára. Nemrég közösségi oldalán fejtegette, szerinte volt kollégája kap némi háttértámogatást az F1 korábbi irányítójától.

Ecclestone egyébként úgy véli, éppen ez, vagyis a támogatás hiányzott leginkább Vettelnek a Ferrarinál, és ez a legfőbb különbség az ő és Michael Schumacher ferraris helyzete között. „Michael helyzete a Ferrarival kicsit más volt. Egyszer megkérdeztem tőle: »Ki irányít a csapatnál?« Azt felelte: »Én!« Vélhetően ez volt a sikerük titka. Az olaszokkal az a gond, hogy sok vezetőjük van, de nincs vezetőjük, legalábbis a véleményem szerint. A jelenlegi csapatfőnökök egy kiváló mérnök, több mint húsz éve van a Ferrarinál” – utalt Mattia Binottóra, akit viszont a főnöki feladatra nem tart alkalmasnak.