Musorujsag
Élő Eredmények

Hízelgés Vettelnek, remény Russellnek – mire játszik a Mercedes?

Hízelgés Vettelnek, remény Russellnek – mire játszik a Mercedes?

RTL, ORF, Motorsport-Total
Teljesen ellentmondásos pletykák keringenek arról, Sebastian Vettelnek van-e bármi esélye a Mercedes ülésére. Toto Wolff szimpatizál a némettel, de állítólag nem benne látja a jövőt. De miért késlekedik a csillagos csapat?

Elnézve a naponta megjelenő híreket, bizton állítható: Sebastian Vettel annyira esélytelen a Mercedesnél, amennyire esélyes. A minap egy olasz újságíró közösségi oldalán számolt be arról, hogy tudomása szerint a Mercedes elnökségének fölkeltette az érdeklődését a lehetőség, hogy egy német világbajnokot alkalmazzanak F1-es csapatuknál. Beszámolója szerint Toto Wolff csapatfőnök viszont nem repes az ötlettől, mivel ő inkább hosszabbítaná meg a korábban általa menedzselt Valtteri Bottas szerződését.

Ezzel párhuzamosan az olasz Motorsport meg arról adott hírt, hogy értesüléseik szerint a Mercedes elnökségének eszében sincs alkalmazni Sebastian Vettelt, helyette inkább a fiatal utánpótlás-versenyzőjüket, George Russellt látnák szívesen Lewis Hamilton mellett. A két teljesen ellentétes híradásnak azért van érintkezési pontja is: az olasz Motorsport is úgy tudja, hogy Toto Wolff inkább Bottas maradása mellett van.

Hogy mi az igazság, azt nehéz kibogozni, és Wolff nem is segít ebben, hiszen egyszerre nyilatkozgat hízelgőeket Vettel kapcsán, és célozgat arra, hogy inkább házon belülről választanának versenyzőt, miközben Bottas maradása és távozása is a levegőben lóg.

Az osztrák csapatvezető a német RTL-nek megerősítette, nagyon is szimpatizál Vettellel, és sokra tartja őt. „Jól ismerem őt emberként, és nagyon becsületes, hasonló értékeket vall, mint én magam. Sportolóként négyszeres világbajnoknak számít, a teljesítményéről fölösleges is vitázni” – bókolt a németnek. Szóval összeillő páros lehetnének.

Sebastian Vettel és Toto Wolff (Fotó: XPB)

Egyúttal viszont egyértelművé tette, van egy utánpótlás-programjuk, amit nem véletlenül működtetnek, valamint két versenyzőjük, akikhez nem véletlenül ragaszkodtak az elmúlt években. „Német nézőpontból klassz lenne egy német versenyző, de nekünk ki kell tartanunk az eddig követett irány mellett. A lojalitás rendkívül fontos érték számunkra” – szögezte le. Az ORF-nek hozzátette: „Követnünk kell tovább a hosszú távú stratégiánkat, amihez az előző években is ragaszkodtunk.”

Ezen a ponton jön egy újabb ellentmondás. Egy vasárnapi műsorban Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója odaszúrt Wolffnak, és megjegyezte: érdekes, hogy egyszerre emlegeti az elmúlt években követett irányt és az utánpótlás-nevelésük elsőbbségét, mivel a közelmúltban hiába volt többször lehetőségük saját nevelésű fiatalokat a Mercedesbe ültetni, mindig mást választottak. Vagyis a fiatalokkal szembeni hűség nem fedi a Wolff által emlegetett irányt.

Miközben az olasz források szerint Wolff továbbra is Valtteri Bottashoz ragaszkodik, az RTL-nek adott interjúban a programjukat védelmezte. „Úgy vélem, az elmúlt napokban és hetekben hallott bekiabálásokra, melyek azt fejtegették, jó-e az utánpótlásprogramunk, vagy sem, az elmúlt hat évünk minden választ megadott” – reagált Marko megjegyzésére. És ezzel nem biztos, hogy arra akart célozni, hogy a programjuk nem a legjobb, mivel még egy versenyző sem ült belőle át a Mercedesbe…

Vagy ezen most szándékoznak változtatni? Miközben a találgatások Vettelről szólnak, a Williamsszel szerződésben álló George Russell ugyancsak esélyes lehet a Mercedes ülésére. Erre utaló jel az is, hogy a hírek szerint Bottas menedzsmentje alternatívát keresve felvette a kapcsolatot a Renault-val. Fontos kiemelni, noha hivatalosan Toto Wolff már nem tartozik e menedzseri csapatba, a Bottasnak dolgozó Aces irodának továbbra is tagja, és bizonyára tisztában van azzal, hogy a finn Enstone-nal egyeztet. De még az sem kizárt, hogy az ő jóváhagyásával, tanácsára léptek kapcsolatba a franciákkal. Ez arra utalna, hogy akár Vettellel, akár Russell-lel, de látnak esélyt Bottas leváltására is.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A korábbi F1-es versenyző, Timo Glock csak azt nem érti, hogy ha a Mercedesnek ennyire határozott elvei vannak, ők miért nem határozták még el magukat 2021 kapcsán. „A kérdés az, hogyhogy ilyen sokáig tart a Mercedesnek hosszabbítani a két versenyzőjével. Korábban gyorsabban ment a dolog, ha jól emlékszem. Nagy lett a csend a tárgyalások körül” – jegyezte meg a Starting Grid podcastnak.

Szerinte ez akár arra is utalhat, hogy a Mercedesnek előbb más kérdésben kell döntést hoznia: a saját jövőjét kell tisztáznia. Szerinte a jelek alapján továbbra is benne van a levegőben, hogy a márka változtat az F1-es programján vagy akár fel is hagy azzal. „De lehet, hogy holnap előállnak egy közleménnyel, hogy mindkét versenyzővel aláírtak. Elég sok a nyitott kérdés. A Mercedes szerintem azért nem kötelezi el magát, mert kivár, és látni akarja, hogyan alakulnak a körülmények.”

Toto Wolff elismerte, az ő szerepét és a csapat terveit is tisztázniuk kell még, mivel Niki Lauda halála után magára maradt az istálló élén részvényesként. A versenyzőkkel kapcsolatos bejelentés viszont szerinte más okból késik. Úgy véli, a többiek túl korán határoztak, és hiba volt részükről már egy szezon kezdete előtt hivatalossá tenni, hogy egy versenyző elhagyja a csapatot, mivel ennek rossz hatása lehet a bajnokságukra. „Az kissé meglepő, hogy egyes csapatok ennyire korán döntöttek a versenyzőpárosukról. Így egy teljes szezonnyi fejfájás vár rájuk” – mutatott rá, miért lesz furcsa helyzetben a Ferrari Vettellel és a Renault Ricciardóval. „Mi lojálisak vagyunk a jelenlegi versenyzőinkhez, és nem szeretnénk tárgyalásokat kezdeményezni még azt megelőzően, hogy egyáltalán elrajtolt volna a szezon. Csak utána fogjuk megnézni és kiértékelni, milyen további lehetőségeink vannak még.”

George Russell (Fotó: XPB)

Ennek kapcsán azonban adódik a kérdés: miért kéne félnie a Mercedesnek egy korai bejelentés negatív hatásától akkor, ha meg akarja tartani mindkét jelenlegi versenyzőjét? Ez szintén mutathat a váltás lehetősége felé. De jelenthet csak annyit is, hogy Wolffék nem akarnak vaktában lövöldözni, és meg akarják várni, hogy a potenciális jelöltjeik milyen formában vannak.

„Végső soron a teljesítmény, a versenyzők közötti viszony lesz a döntő” – állapította meg. Majd hogy mégse legyen semmi egyértelmű, még hozzátette a német Vettel érkezését sem kizáró megállapítást: „És természetesen a marketingszempontok is fontosak.”

Összefoglalva tehát: Vettel esélytelen a Mercedesnél, mert nem mercedeses, de esélyes, mert német és négyszeres bajnok; Bottas maradhat, ha jól teljesít, de jobb, ha máshol is körülnéz; Russell pedig reménykedhet az előléptetésében, mert a Mercedesnek olyan fontos a juniorprogramja, hogy a másik két esélyese azon kívüli, és talán ismét közülük fog választani… Már ha egyáltalán az eddigiek szerint folytatja F1-es programját.

Nos, ezen igazodjon ki, aki tud!

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak