Leclerc vasárnap délelőtt Monacóban száguldozhat

Noha a Monacói Nagydíj idén elmarad, Charles Leclerc vasárnap reggel a hercegség utcáin száguldhat, az ő közreműködésével forgatják ugyanis újra Claude Lelouch nagy port kavaró, C'etait un Rendezvous című rövidfilméjét.

Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)
Ha minden a megszokott kerékvágásban zajlana, ezen a hétvégén rendeznék a monacói versenyt, a város utcái pedig napokig le lennének zárva a nagyszabású esemény miatt, a koronavírus világjárvány azonban mindent átírt, az F1 egyik legrangosabb és legismertebb versenyét, a Monacói Nagydíjat idén nem tudják megtartani (ez 1954 óta először fordul elő).

A mezőny egyik tagja, a ferraris Charles Leclerc azonban vasárnap reggel így is végigszáguldhat szülővárosa utcáin, vele forgatják ugyanis újra a C'etait un Rendezvous című 1976-os rövidfilmet. A forgatás idejére (délelőtt 6:45 és 9:00 között) lezárják a város utcáit.

A lényeges eltérés pedig pont ez lesz az eredeti filmhez képest, 1976-ban ugyanis Claude Lelouch filmje körül épp azért pattant ki egy kisebbfajta botrány, mert a rendező a vasárnap reggeli forgalomban rögzítette azt, miután nem kapott engedélyt a hatóságoktól. A mindössze 9 perces felvétel pedig nagyrészt abból áll, hogy a főszereplő autójával száguld végig a városon, van, hogy 230 kilométer/órás sebességgel, majd az utolsó pillanatokban megáll, hogy kedvesével találkozzon.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)A felvételhez akkor Lelouch saját Mercedes 450 SEL-jét használták (ennek elejéhez rögzítették a kamerát, mellyel a felvétel készült). A forgatás után a hatóságok rövid időre őrizetbe is vették a rendezőt, akinek vezetői engedélyét is elvették – ezt egyébként hamarosan visszakapta.

A rövidfilmet egyébként számos „rejtély” övezi, a mai napig nem tisztázott ugyanis, ki vezette a felvételeken szereplő (látni azonban nem látható) Mercedest. Lelouch állítja, ő maga volt a sofőr, egyes források szerint azonban már akkor is egy aktív F1-es versenyző ült a volán mögött Jacques Laffite személyében. Szintén érdekes, hogy bár egy Mercedes a „főszereplő”, a felvétel alá végül egy Ferrari 275 GTB hangját vágták. Maga a film egyébként 2003-as DVD-s megjelenéséig csupán kalózverzióban létezett.

Az újraforgatott verzió – amit egyébként ismét Lelouch rendez, a címe pedig sajtóhírek szerint Le Grand Rendez-vous lesz – már sokkal tisztább körülmények között készül. Tudható, hogy Monte-Carlóban lezárják az utcákat, és a különböző sajtóorgánumok már azt is kiderítették, hogy a sofőr (vagyis a kedveséhez siető főszereplő) ezúttal biztosan aktív F1-es lesz – a Ferrari fiatal reménysége.