Musorujsag
Élő Eredmények

Sainzok, Todtok és Leclerc: Vettel politikai játszmák áldozata?

Sainzok, Todtok és Leclerc: Vettel politikai játszmák áldozata?

Starting Grid
Jó ferraris kapcsolatainak köszönheti Carlos Sainz, hogy 2021-ben átveheti Sebastian Vettel helyét, véli a némethez közel álló Timo Glock.

„Úgy vélem, a háttérben sokkal több minden történt, mint amit mi el tudunk képzelni” – állapította meg Ralf Schumacher a Ferrari és Sebastian Vettel év végi szakítása kapcsán. Nem a németek korábbi F1-es versenyzője az egyetlen, aki úgy gondolja, hogy a négyszeres világbajnok egyszerűen ellehetetlenült a Ferrarinál Charles Leclerc érkezése után. Schumacher úgy véli, már tavaly megpecsételődött Vettel sorsa. „A szezon végén, és különösen Monza után lehetett érzékelni, hogy a csapat Leclerc felé húz. Ha egy versenyző már nem érzi többé jól magát, vagy nem érzi a támogatást, akkor mennie kell. Sebastiannak balszerencséje volt, hogy Leclerc ennyire erős szezont futott.”

Vettel jó barátja, Timo Glock ugyancsak a tavalyi monzai időmérőt érzi fordulópontnak a versenyző és csapatának viszonyában. Emlékezhetünk rá, azon a kvalifikáción Leclerc-nek szélárnyékot kellett volna biztosítania csapattársának, ám ő ehelyett belemet a többiek lassulási versenyébe, és hagyta maga elé kerülni Vettelt. A német utána dühösen kérte számon a történteket, ám a Ferrari mindent megbocsátott a másnap nyerő monacóinak.

„Monza felnyithatta a szemét, aztán Oroszországban volt egy kis vita a rádióban, Brazíliáról pedig fölösleges is beszélni” – sorolta Glock, hogy a hazai versenyt követően hány összetűzése volt Vettelnek a Ferrarival és Leclerc-rel. „Ezek összeadódtak, és ezek voltak azok a jelek, amelyekből megállapította: »Először is, van itt egy versenyző, aki azonos szintet képvisel velem, és akinek nagyon erős hátszele van Todttal.« Ebből tudta, hogy talán egy kicsit elveszítette a Ferrari támogatását. Aztán a Ferrari ötéves szerződést kötött Leclerc-rel, és ezzel jelezte, kiben látja a jövőt” – fejtegette Glock.

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A korábbi versenyző ezzel arra utalt, hogy Leclerc menedzserén, Nicolas Todton keresztül betonozta be a pozícióját a Ferrarinál. Todt a Ferrari korábbi csapatfőnökének, Jean Todtnak a fia, a másik korábbi ferraris, Felipe Massa menedzsere is, aki az évek során e kötődések révén kiváló kapcsolatokat épített ki Maranellóban. A hírek szerint már akkor is ő mozgatta a szálakat a háttérből, amikor a Ferrari Kimi Räikkönen helyett Leclerc-rel írt alá 2019-re. Egy, a korábbi elnökkel, Sergio Marchionnéval kötött előmegállapodással harcolta ki a 2007-es bajnok leváltását és versenyzője gyors előléptetését.

Glock úgy véli, most Vettel leváltásában és Carlos Sainz érkezésében is aktív szerepe lehetett a franciának. „Carlos Sainz jó viszonyban van a Todt családdal, jól ismerik egymást. Így a csere elég hamar meglett. Szerintem gyorsan megtalálták a módját annak, hogy rendezzék az ügyet jogilag.”

Az exversenyző szerint e lépés is elsősorban Leclerc-ről szól. Glock azok táborát erősíti, akiknek meggyőződésük, Sainzot nem világbajnoki esélyesnek, hanem leendő csapattársa segítőjének, a házon belüli béke elhozójának szerződtették. „Nicolas Todtnak nagy befolyása van, és megtalálta a módját, hogy Charles Leclerc-rel elmondhassák: »Rendben, most mindenki a Ferrarira koncentrál, olyasvalakit hozunk, aki fiatal, gyors, de akit kicsit lehet irányítani«” – fejtegette a Toyota korábbi versenyzője.

Nicolas Todt (Fotó: XPB)

A barát szerint tehát Vettel elsősorban abban bukott el a Ferrarinál, amiben a leggyengébb: a politikai játszmákban, amik sosem jelentették a kenyerét. A német a történtek után jó esélyt lát arra, hogy a négyszeres bajnok a Forma–1-től is búcsúzzon. „Nem tudom, akar-e olyan csapathoz menni, amelyről tudja, hogy nem küzdhet velük a bajnoki címért. Ha élvezi annyira a versenyzést, mint Kimi Räikkönen, akkor még van lehetősége. Ha viszont azt mondja, csak ott versenyez, ahol bajnok lehet, akkor nehéz lesz neki.”

Glock azt sem tartja kizártnak, hogy a koronavírus miatti több hónapos kényszerszünet ráébresztette Vettelt arra, hogy többet ér számára a család annál, hogy az F1-es pályafutását erőltesse. „Ez mindenképpen egy olyan szempont, amin elgondolkodhatott. Most, hogy otthon van a gyerekeivel, rájöhetett arra, ez mennyire szép. A sok utazás értelmét is biztos megkérdőjelezte. A sajtóközleményben megjelent szavait látva arra is lehet következtetni, hogy ő pillanatnyilag élvezi, hogy otthon lehet, a gyerekeivel töltheti az időt, a családjával, és nem kell folyton az utazás miatt stresszelnie, valamint nyomás alatt állnia. Ennek vannak kellemes oldalai is” – összegzett a szintén családapa exversenyző.

Borítókép: Sebastian Vettel és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak