Musorujsag
Élő Eredmények

Sajtó: Silverstone elesett, két futam lehet a Hungaroringen

Sajtó: Silverstone elesett, két futam lehet a Hungaroringen

Motorsport
A Motorsport információi szerint a Forma–1 nem kapja meg a remélt mentességet a szigorú brit karanténszabályozás alól, vagyis rövid távon ellehetetlenül a silverstone-i futamrendezés, így az osztrák versenyeket a Hungaroring követheti – akár két hétvégével!

Hiába mutatkozott Silverstone segítőkésznek, majd egyeztek meg a pálya tulajdonosai az F1 vezetőivel az anyagiakról és arról, hogy a helyszínen két versenyt is tartanak, nagyon úgy tűnik, a klasszikus pálya rövid távon biztosan nem látja vendégül a száguldó cirkuszt, az ugyanis nem kap mentességet a szigorú beutazással kapcsolatos brit előírások alól.

Ezek értelmében az Egyesült Királyság területére érkezőnek 14 napig karanténban kell maradniuk. Az F1 vezetői abban bíztak, a sportág mentességet kaphat, hiszen Ausztriában a tervek szerint egyébként is elszigetelik magukat, valamint a dolgozókon folyamatosan végeznek vírusteszteket.

rajtrács A silverstone-i célegyenes (Fotó: Haas) A silverstone-i célegyenes (Fotó: Haas)

A Motorsport információi szerint azonban a kormány végül megtagadta ezt a mentességet, mondván, ha a sport megkapná azt, más szektorok is hasonló engedményeket akarnának. A szabályozást egyébként háromhetente felülvizsgálják majd, az tehát egyelőre nem tűnik elképzelhetetlennek, hogy a Brit Nagydíjat az év későbbi szakaszában még megrendezik, bár az F1 szóvivője korábban meglehetősen egyértelműen fogalmazott: ha nem kapnak mentességet, nem lesz brit futam.

Silverstone kiesése természetesen a versenynaptárra is hatással van: az korábban már többször fölmerült, hogy a brit pálya helyett Hockenheim ugrana be, a Motorsport információi szerint azonban nem közvetlenül a szezonnyitó Osztrák Nagydíj után, azt ugyanis Magyarország követné, ráadásul a Hungaroringen is két versenyt rendeznének.

Ezután az F1-es személyzet visszatérne az Egyesül Királyságba, majd a 14 napos karanténidőszak letöltését követően nekivágna az európai túra második felének, ami Hockenheimben indulna. Ezt követné a spanyol, a belga és az olasz futam (ezeket augusztus végén, illetve szeptember elején rendeznék).

A Motorsport egy meg nem nevezett csapat bennfentesére hivatkozva megjegyezi, az új versenynaptár, valamint az F1 újraindítási terve továbbra is a levegőben lóg, az alakulatok viszont mindenképpen versenyezni akarnak, ezért pedig hajlandóak bevállalni azt is, hogy több hétvégén keresztül folyamatosan pályán vannak (zsinórban négy futamtól sem zárkóznak el), és amíg ez biztonságosan megvalósítható, akár hónapokig is úton vannak.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak