Musorujsag
Élő Eredmények

„Egyből bajnok lehet” – Brown szerint Ricciardo megéri az árát

„Egyből bajnok lehet” – Brown szerint Ricciardo megéri az árát

Sky Sports
Talán nem lesz olcsó mulatság a McLaren számára Daniel Ricciardo alkalmazása, ám a csapat ügyvezetője szerint megéri költeni a biztos viszonyítási pontot jelentő ausztrálra.

Ha versenyzői szerződésekről van szó, mindig sarkalatos kérdés a pénz. Nem mintha ennyire kapzsiak lennének a versenyzők, ám a fizetésük egyfajta értékmérője annak, mit érnek a csapatuk számára, és mennyire akarják őket. Amikor Daniel Ricciardo 2018 nyarán úgy döntött, a Renault szerződését írja alá, a Red Bull-os Helmut Marko szerint választását az is befolyásolta, hogy a francia csapat jól megnyomta a ceruzát, és náluk magasabb összeget kínált neki.

Ricciardo jelenlegi fizetését évi 20 millió dollár fölé becsülik, ám felröppentek már olyan pletykák is, amelyek szerint ennél nagyságrendekkel többet is kaphat. Innen nézve a McLarennek a jóval 10 millió alatt kereső Carlos Sainz után jelentős többletköltséget jelent majd Ricciardo. Zak Brown ügyvezető szerint viszont ez nem lényeges szempont egy ilyen kaliberű versenyző esetében. „Mindenképpen megéri, máskülönben nem vágtunk volna bele. A híradásokban szereplő összeg nem pontos, viszont nagyon jól megfizetett versenyző. De szerintem megéri a pénzét. Egy hétszeres futamgyőztesről van szó, aki ha megfelelő autót adnak neki, azonnal küzdeni képes a bajnoki címért” – hangsúlyozta a Sky Sportsnak.

A csapat fejlődése és építkezése szempontjából szerinte fontos lépés, hogy újra lesz egy futamgyőztesük. „A McLaren történetében régen fordult elő, hogy hosszú távon se bajnok, se futamgyőztes nem szerepelt a csapatban. És most számunkra egyértelmű előrelépést jelent, hogy egy futamgyőztes ül majd az autónkban.”

Ricciardo már 2018-ban is közel került a McLarenhez, Brown mindig is jó lehetőséget látott benne. Akkor mégis a Renault-t választotta. Az amerikai szerint azóta a wokingi csapatának helyzetében beállt változás láttán gondolta meg magát. „Pár éve próbálkoztunk Danielnél. Úgy vélem, nem sokon múlt, hogy lemaradtunk róla. Jó ideje nagy rajongói vagyunk Danielnek. Aztán a Renault-hoz ment, nálunk pedig Carlos és Lando végzett fantasztikus munkát. Carlos szerződése most lejár, és nyílt előtte egy lehetőség. Azóta közel maradtunk Danielhez, hogy távozott a Red Bullhoz. Tudtuk, hogy a két versenyző körül fog kikerülni a versenyzőnk.”

Zak Brown (Fotó: XPB)

„Azóta is beszéltünk. Nekünk volt egy elég gyenge szezonunk (2018) – és ezzel finoman fogalmaztam –, de azt is elmagyaráztuk, hogyan tervezzük újjáépíteni a csapatot. Érkezett Andreas Seidl, James Key, sok ígéret volt. Aztán egy ilyen gyenge év után úgy volt vele, várjuk inkább ki, hogy alakul ez. És így alakult: megtörténtek a változtatások a vezetőségben, Andreas munkába állt, a támogatóink mögöttünk állnak, Mercedes-motorra fogunk váltani. Ezek mind segítettek a következő szintre jutni” – magyarázta az okokat, amik Ricciardo véleményváltozása mögött álltak.

Brown megerősítette, Sebastian Vettel szerződtetése sosem került szóba  náluk, mivel már a télen gondolkodni kezdtek azon, ki legyen a versenyzőjük 2021-ben. A négyszeres világbajnok szabaddá válása akkor még nem volt biztos (jóllehet tudhattak erről a lehetőségről, hiszen Sainz nyíltan elmondta nekik, hogy a vörösökkel tárgyal), és az ő első számú kiszemeltjük eleve Ricciardo volt Sainz helyére. A szakember szerint e cseréket az sem befolyásolta, hogy 2020-ban még egyetlen versenyt sem rendeztek, és hogy az F1 elhalasztotta egy évvel a 2021-re tervezett megújulását. „Ezek a váltások valószínűleg a koronavírus nélkül is végbementek volna, mivel már azt megelőzően elkezdtünk egyeztetni erről. Sok mindenre van hatása a járványnak, de a versenyzőcserékre nem volt” – tisztázta.

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak